Μια ωδή στα καλύτερα βιβλία της χρονιάς

 Τη στιγμή που κορυφώνονται οι αναγνωστικές λίστες ετοιμάζουμε κι εμείς τη δική μας που περιλαμβάνει τα καλύτερα βιβλία του 2023.

Μια ωδή στα καλύτερα βιβλία της χρονιάς

Δεν θα κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας γιατί έχουμε αναπτύξει μια άλλη σχέση τόσα χρόνια που μας διαβάζεις. Για αυτό λοιπόν θα σου εξομολογηθούμε ότι περιμένουμε πώς και πώς τις λίστες με τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς για να τις ξεκοκαλίσουμε και να πούμε τη δικιά μας αποψάρα σχολιάζοντας ποια θα έπρεπε να βρίσκονται στην κορυφή και ποια όχι. Για αυτόν τον λόγο αποφασίσαμε να φτιάξουμε και τη δική μας αναγνωστική λίστα με τα καλύτερα και πιο αγαπημένα βιβλία του 2023, χωρίς κάποια αξιολογική σειρά αφού τα λατρέψαμε όλα τους.

Ο νεαρός Μάνγκο του Douglas Stuart (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Με τον Νεαρό Μάνγκο ο Stuart υπογράφει ακόμη ένα αριστουργηματικό βιβλίο με queer επιρροές, λεπτό χιούμορ κι αφηγηματική δεινότητα που επιβεβαιώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ταλέντο. Ο συγγραφέας δημιουργεί ένα πολύ δυνατό και συγκινητικό μυθιστόρημα με φόντο τη θατσερική Γλασκόβη, από όπου ωστόσο αναδύεται ελπίδα μέσα από μια ερωτική ιστορία που νικά τις προκαταλήψεις και αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη.

Περίληψη εδώ

Μαθήματα του Ίαν ΜακΓιούαν (εκδόσεις Πατάκη)

Ο συγγραφέας βάζει τους ήρωες του να αναμετρηθούν με σημαντικές στιγμές της ιστορίας, αποφεύγοντας κάθε είδος διδακτισμού κι ευχολογίων. Αντίθετα μέσα από ένα στοχαστικό και βαθιά φιλοσοφημένο ύφος μας χαρίζει κάποιες αφοπλιστικές διαπιστώσεις για την ανθρώπινη φύση. Οι ήρωες του μάχονται όπως όλοι μας με τον χρόνο κι ο ΜακΓιούαν μοιάζει ιδανικός αφηγητής για να περιγράψει όσα δεινά μα κι ευχάριστα αφήνει πίσω του, παραδίδοντας ένα μάθημα που θα συνοδεύει τις σκέψεις μας καιρό.

Περίληψη εδώ 

Τα Εφτά Φεγγάρια του Μάαλι Αλμέιντα του Shehan Karunatilaka (εκδόσεις Gutenberg)

Το βιβλίο πατά στους βασικούς κανόνες του μεταφυσικού θρίλερ, ωστόσο λόγω της χαρισματικής γραφής του Karunatilaka καταφέρνει και υπερβαίνει τις συνήθεις συμβάσεις αποκαλύπτοντας τον λογοτεχνικό του πλούτο. Στη λίστα με τις σημαντικότερες κυκλοφορίες της χρονιάς το βιβλίο σκαρφαλώνει δικαιολογημένα πολύ ψηλά. Με λεπτό χιούμορ ο συγγραφέας περνά από την πολιτική σάτιρα στις μεταφυσικές αναζητήσεις αποκαλύπτοντάς μας μια ιστορία που σίγουρα αξίζει να δούμε και στη μεγάλη οθόνη για να υποστηρίξουμε σθεναρά ότι το βιβλίο είναι πολύ καλύτερο.

Περίληψη εδώ 

Αμερικανική αγωγή του Μπεν Λέρνερ (εκδόσεις Δώμα)

Φρέσκο, ευφυές, δηλητηριώδες μα συνάμα και ζωογόνο το βιβλίο του Λέρνερ ασκεί μια ανηλεή κριτική σε όσα βιώνει σήμερα ο σύγχρονος δυτικός κόσμος με την χώρα του –Η.Π.Α.- να βρίσκεται για άλλη μια φορά στη μικρή ιστορία της προ των πυλών. Το έυρημα της χρήσης του λόγου με αυτόν τον ανανεωτικό μα και καινοφανή τρόπο εντός ενός μυθιστορηματικού πλαισίου απογειώνει το τελικό αποτέλεσμα, σε μια από τις καλύτερες εκδόσεις της δεκαετίας.

Περίληψη εδώ 

Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν της Betty Smith (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Μια σκληρή αλλά βαθιά ρομαντική ιστορία ενηλικίωσης που ακολουθεί όλες τις κοινωνικές αλλαγές που συνέβησαν παράλληλα, χωρίς κάποιο φίλτρο φτιασιδώματος. Με απόλυτη κι ωμή ειλικρίνεια καταγράφει την πορεία από την παιδικότητα στον κόσμο των ενηλίκων, με μια γραφή που δεν σταματά στιγμή να μας εκπλήσσει ευχάριστα. Το Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν είναι κάτι παραπάνω από ένα βιβλίο που μιλά για τη ζωή και την ενηλικίωση μιας γενιάς από αυτές που δεν τα βγάζουν πέρα τόσο εύκολα. Είναι η ίδια η ζωή κι η ενηλικίωση για αυτό και πάντοτε θα μνημονεύουμε το βιβλίο σαν αριστούργημα.

Περίληψη εδώ 

Όνειρα Τραίνων του Ντένις Τζόνσον (εκδόσεις Αντίποδες)

Κάθε βιβλίο του Ντένις Τζόνσον επιβεβαιώνει το ταλέντο του σπουδαίου γραφιά, που διατηρεί μια σχέση σχεδόν ερωτική τόσο με τους χαρακτήρες όσο και με τις λέξεις του. Μετρημένος μα ποτέ κουραστικός, βαθύς μα ποτέ ξέπνοος, πνευματώδης μα ποτέ ελιτιστής ο λόγος του Τζόνσον κρύβει την αλήθεια του και μια οικειότητα που κάθε αναγνώστης έχει ανάγκη. Κι αυτό συμβαίνει γιατί δεν φοβάται να στρέψει το είδωλο που αντικρύζουν οι ήρωες του στον καθρέπτη πάνω μας, όχι διδακτικά ούτε κουνώντας μας το δάχτυλο. Αντίθετα το κάνει με εκείνη την ανακουφιστική δύναμη του storytelling την οποία μοιάζει να κληρονόμησε από το Ρέιμοντ Κάρβερ και τιμά δεόντως σε κάθε του δημιούργημα.

Περίληψη εδώ 

Παράδεισος του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (εκδ. Ψυχογιός)

Συνδυάζοντας ιστορικά στοιχεία σε μια συγκινητική μυθοπλασία, ο Αμπντουλραζάκ Γκούρνα μάς προσφέρει ένα σπουδαίο λογοτεχνικό έργο για την Αφρική, την κληρονομιά της αποικιοκρατίας, τις φρικαλεότητες του πολέμου, καθώς και για τις απροσμέτρητες αντιφάσεις της ανθρώπινης φύσης.

Ο Γκούρνα ο οποίος κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2021 βάζοντας δύσκολα σε εκείνους που επέλεξαν να προφέρουν γρήγορα το όνομά του με τον Παράδεισο αποστομώνει πιθανούς αμφισβητίες του κι ανυψώνεται σαν μια από τις πιο σημαντικές συγγραφικές φωνές της εποχής μας. Ο Παράδεισος είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο που δεν σε αφήνει λεπτό να πάρεις τα μάτια σου από πάνω του κι εμείς δηλώνουμε ήδη θαυμαστές του.

Περίληψη εδώ 

Τις μέρες που λιγόστευε το φως του Eugen Ruge (εκδ. Κλειδάριθμος)

Ένα εκπληκτικό πανόραμα της σύγχρονης ιστορίας αναπτύσσεται μπροστά στον αναγνώστη μέσα από την ιστορία μίας οικογένειας, δοσμένη με ανθρωπιά, ακρίβεια και χιούμορ. Από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις grower βιβλίων(όσο περνά ο καιρός σου αρέσουν περισσότερο) που όσο περνά ο καιρός τόσο δένεσαι με τους χαρακτήρες και τα νοήματά του. Η γραφή του Ruge είναι καίρια, στοχευμένη και κρατά με ακρίβεια τις αφηγηματικές ισορροπίες που χρειάζονται ώστε ο κάθε αναγνώστης να απολαύσει το συγκεκριμένο βιβλίο.

Περίληψη εδώ 

Υπέροχη Αγαπημένη μου του Marieke Lucas Rijneveld (εκδ. Ίκαρος)

Η υπόθεση επικεντρώνεται στη σχέση ενός πενηντάχρονου αγροτικού κτηνιάτρου με τη μικρή κόρη του κτηνοτρόφου. Όσο εξελίσσεται η ιστορία συνειρμικά σκεφτόμαστε τη Λολίτα του Ναμπόκοφ, όμως όσο η πλοκή προχωρά για άλλη μια φορά υποκλινόμαστε στο ταλέντο του Marieke Lucas Rijneveld. Η γλώσσα του είναι σκληρή, ατίθαση, άβολη κι αφτιασίδωτη χωρίς να φοβηθεί να βουτήξει σε ποιητικά χωράφια για να αποκαλύψει την αλήθεια της. Δύσκολο μα ευφυές ανάγνωσμα που θα σε ανταμείψει σίγουρα για την επιλογή σου.

Περίληψη εδώ 

H Kαμπάνα της Iris Murdoch (εκδόσεις Διόπτρα)

Μια κωμικοτραγική ιστορία για τη θρησκεία, τον πόθο, τη μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό, με τη βαθιά φιλοσοφική ματιά της Iris Murdoch, που μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά και δεν γίνεται φυσικά να λείπει από τις κυκλοφορίες της χρονιάς. Η Iris Murdoch, μία από τις σημαντικότερες Βρετανίδες συγγραφείς του 20ού αιώνα, δημιούργησε μια πλούσια κληρονομιά λογοτεχνικών έργων που αναδεικνύουν την ανθρώπινη ψυχή, αλλά και όλα τα ηθικά διλήμματα, τα οποία μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε ευλογημένος ή καταραμένος εραστής επί γης. Εκτός από το θέμα της αγάπης, η Μάρντοκ αναλύει επίσης την ηθική και την υποκειμενικότητα των πράξεων μας.

Οι χαρακτήρες της "Καμπάνας" βρίσκονται σε ένα περίπλοκο δίλημμα μεταξύ του τι είναι σωστό και του τι είναι επιθυμητό. Μέσα από αυτήν την αντιφατική ανθρώπινη φύση, η συγγραφέας ερευνά το πώς οι πράξεις μας επηρεάζονται από τις προσωπικές μας επιθυμίες και τις κοινωνικές προσδοκίες. Η κάμπανα της συνειδητοποίησης κτυπάει για κάθε χαρακτήρα, ωθώντας τους να αναρωτηθούν για τις επιλογές τους και τις επιπτώσεις αυτών μέσα από μια αριστουργηματική γραφή που απλώνεται σα χάδι μέσω της εμπνευσμένης αφήγησής του βιβλίου.

Περίληψη εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v