5 βιβλία για να μπει καλά το 2024

Πάει ο παλιός χρόνος… κι ήρθε ο νέος με τα αναγνωστικά δώρα που δεν πρέπει να λείψουν από την βιβλιοθήκη σου.

5 βιβλία για να μπει καλά το 2024

Υποδεχτήκαμε άπαντες το 2024 με την ελπίδα να είναι καλύτερο από το 2023 που έφυγε πριν λίγες μέρες κι ήδη τα resolutions -οι δεσμεύσεις απέναντι στον εαυτό μας ντε- για τον νέο χρόνο έχουν πάρει φωτιά. Για τον βιβλιόφιλο εαυτό μας ωστόσο δεν υπάρχει άλλο new year’s resolution από το να διαβάσουμε περισσότερα βιβλία από την προηγούμενη χρονιά. Εμείς κάναμε μια καλή ψακτική στις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων της χώρας και ξεδιαλέξαμε τα απαραίτητα βιβλία για να μπει καλά η χρονιά.

Ο Ιταλός του Pérez-Reverte Arturo (εκδόσεις Πατάκη)

Ο Ιταλός αφηγείται μια συναρπαστική ιστορία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, στο περιθώριο της Ιστορίας. Μεταξύ 1942 και 1943, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, Ιταλοί μάχιμοι δύτες βύθισαν ή προκάλεσαν ζημιές σε δεκατέσσερα συμμαχικά πλοία στο Γιβραλτάρ και στον κόλπο του Αλχεθίρας. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα από τα καλύτερα ιστορικά μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν τη χρονιά που έφυγε αφού ο Ιταλός αποτελεί κόσμημα για κάθε βιβλιοθήκη που σέβεται τον εαυτό της. Με μοναδική μαεστρία ο συγγραφέας παραδίδει μια συγκλονιστική ιστορία για τον πόλεμο, τη θάλασσα και τον έρωτα, η οποία θα συντροφεύσει τις βιβλιοσυζητήσεις σου για μεγάλο διάστημα.

Περίληψη εδώ 

Μανιφέστο απατεώνων του Colson Whitehead (εκδόσεις Ίκαρος)

Το Μανιφέστο απατεώνων αποτελεί το γλαφυρό πορτρέτο μιας οικογένειας και μιας μητρόπολης στο χείλος του χάους και της καταστροφής. Στις σελίδες του ζωντανεύουν η πολυτάραχη μα ακαταμάχητη δεκαετία του 1970 αλλά και μια Νέα Υόρκη που δονείται επικίνδυνα από διαφθορά, συγκρούσεις και ωμή βία. Ο βραβευμένος με δύο Πούλιτζερ Whitehead ολοκληρώνει την «Τριλογία του Χάρλεμ» κι επιβεβαιώνει τη θέση του ανάμεσα στους κορυφαίους μυθιστορηματογράφους της εποχής μας. Το Μανιφέστο απατεώνων θα σε κρατήσει καθηλωμέν@ στις σελίδες του, χάρη στην έξοχη γραφή του Whitehead ο οποίος υπογράφει ένα καλογραμμένο κι έξτρα διασκεδαστικό βιβλίο που θα μπορούσε να είναι το κινηματογραφικό reboot των Κακόφημων Δρόμων του Σκορσέζε από τον Σπάικ Λι. Με ισόποσες δόσεις χιούμορ αλλά και δράσης ο συγγραφέας δεν εξοκείλει προς τη μία ή την άλλη πλευρά, αλλά αντίθετα κρατά υποδειγματικά τα αφηγηματικά γκέμια μιας θαρραλέας ιστορίας που θα σε συναρπάσει.  

Περίληψη εδώ 

Ερευνητής της Tana French (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Μια δεξιοτεχνική ιστορία συναρπαστικής ομορφιάς και αγωνίας, με βασικά ερωτήματα το πώς αποφασίζουμε τι είναι λάθος και τι σωστό σε έναν κόσμο όπου τίποτα από τα δύο δεν είναι απλό, και ποιο είναι το διακύβευμα αυτής της απόφασης. Ο Ερευνητής βρέθηκε στη λίστα των μπεστ σέλερ των New York Times και αν πέσει στα χέρια σου, θα καταλάβεις τους λόγους που συνέβη αυτό, από τις πρώτες κιόλας σελίδες του. Έντονο σασπένς, εξαιρετική αφήγηση, χαρακτήρες που ήρθαν για να τους αγαπήσεις ενώ η συγγραφέας επενδύει –και πολύ καλά κάνει- στην κινηματογραφική σχεδόν ατμόσφαιρα και πλοκή του βιβλίου, που κρατά αμείωτο το αναγνωστικό σου ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος του.

Περίληψη εδώ 

Νυχτοπερπατήματα της Λέιλα Μότλι (εκδόσεις Ψυχογιός)

Γεμάτα ακατέργαστη ομορφιά κι ένταση που ηλεκτρίζει, και με μια ευαισθησία βαθιά συγκινητική, τα Νυχτοπερπατήματα σηματοδοτούν τη συγκλονιστική ανάδυση μιας φωνής που όμοιά της δεν έχουμε ακούσει ξανά. Το όνομα της 20χρονης Λέιλα Μότλι είναι βέβαιο ότι θα μας απασχολήσει έντονα τα επόμενα χρόνια κι αν είχαμε πολλά λεφτά το μόνο βέβαιο είναι ότι θα τα ποντάραμε πάνω της ως ένα από τα ανερχόμενα αστέρια της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Αν νομίζεις πως είμαστε υπερβολικοί καλό είναι να διαβάσεις τα Νυχτοπερπατήματα και να πειστείς για του λόγου μας το αληθές αφού μέσα από το πρώτο της μυθιστόρημα αποκαλύπτεται η συγγραφική φωνή μιας νέας γενιάς η οποία αν μη τι άλλο είναι άκρως θαρραλέα, κοχλάζουσα κι εμπνευσμένη αφού δεν φοβάται να αναμετρηθεί με το σήμερα, ανοίγοντας το δικό της λογοτεχνικό μονοπάτι που ήρθε για να μείνει.

Περίληψη εδώ 

Τα Πέτρινα Ημερολόγια της Carol Shields (εκδόσεις Gutenberg)

Tα Πέτρινα Ημερολόγια τιμήθηκαν με το βραβείο Πούλιτζερ το 1995, χαρίζοντας την καλλιτεχνική αθανασία στην Carol Shields η οποία υπέγραψε ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα του 20ου αιώνα. Μέσα από την ιδιότυπη «αυτοβιογραφία» της Ντέιζι η συγγραφέας παρατηρεί την 85χρονη πορεία της ζωής της ηρωΐδας της κι ενόσω ξετυλίγεται το κουβάρι της ζωής της, τόσο κι εμείς απολαμβάνουμε ένα φρέσκο μα και ιδιοφυές ανάγνωσμα. Από το γέλιο στο δάκρυ, μεταφερόμαστε όσο οι σελίδες του βιβλίου φτάνουν προς το τέλος τους, κι ενώ οι γάμοι, ο έρωτας, τα παιδιά, οι γονεϊκές σχέσεις, η χηρεία και τα γηρατειά γίνονται μονάχα οι αφορμές για να αναμετρηθεί η Ντέιζι όχι μόνο με τη ζωή της αλλά και με την ιστορία η οποία ακολουθεί τον δικό της παράλληλο δρόμο. Μέσα από μια αποκαλυπτική και θαυμαστή αφήγηση τούτη εδώ η αυτοβιογραφία είναι ένα αναγνωστικό δώρο, τρυφερό, αστείο, έξυπνο μα και στοχαστικό με μια ταλαντούχα γυναίκα στον ρόλο του έμπειρου αφηγητή που δεν φοβάται να μοιράσει τη σοφία που του χάρισε αυτή η βόλτα που ονομάζουμε ζωή.

Περίληψη εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v