5 μικρά απολαυστικά βιβλία για να ξεχειμωνιάσεις

Ξεψαχνίσαμε τις πρόσφατες εκδόσεις και βρήκαμε τα βιβλιαράκια με τα οποία θα περάσουμε συντροφιά τον φετινό χειμώνα.

5 μικρά απολαυστικά βιβλία για να ξεχειμωνιάσεις

Μετά τα 25αρια που έπιασε ο υδράργυρος Δεκέμβρη μήνα και τα κοντομάνικα που φορέθηκαν πολύ την περίοδο των Χριστουγέννων, έφτασαν επιτέλους τα πρώτα κρύα για να χαρούμε λίγο κι εμείς που μας αρέσει να χουχουλιάζουμε μέχρι τελικής πτώσεως. Περιμένουμε λοιπόν πώς και πώς να τελειώσουμε έγκαιρα τις δουλείες μας και να πιάσουμε πρώτη θέση κουβέρτα ή πάπλωμα κρατώντας ένα μικρό απολαυστικό βιβλιαράκι ανά χείρας. Ξεδιαλέξαμε μάλιστα και τους καλύτερους τίτλους της πιο πρόσφατης βιβλιογραφίας γιατί γεννηθήκαμε έτοιμοι κι είχαμε πρόγραμμα.

Η Εμμονή της Annie Ernaux (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Η Εμμονή, σκιαγράφει ένα εντυπωσιακό πορτρέτο μιας γυναίκας μετά το τέλος μιας σχέσης με έναν αριστουργηματικό τρόπο που δεν προκαλεί καμία εντύπωση δεδομένης της λογοτεχνικής δεινότητας της συγγραφέως του. Ο αναγνώστης παρακολουθεί όλα τα βήματα της ζήλιας, της ανάγκης μιας γυναίκας να ξέρει ποια την αντικατέστησε στη ζωή ενός χαμένου αγαπημένου μέσα από ένα σπουδαίο έργο, που αξίζει να μπει με καμάρι στη βιβλιοθήκη σου. Η γραφή της Ernaux υπέροχα ακριβής όπως πάντα, απεικονίζει την πολύ οικεία τάση να επιδιώκουμε τον έλεγχο και τη βεβαιότητα μετά την απόρριψη και οδηγείται σε ψυχαναλυτικά μονοπάτια, εμβαθύνοντας στις εσώτερες ανάγκες μας. Δεν θα μείνει για πολύ αδιάβαστο καθώς δεν θα μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω του.

Περίληψη εδώ 

Γράμματα εγώ δεν ξέρω του Παντελή Τζανουδάκη (εκδόσεις Φίλντισι)

Το πρώτο βιβλίο του Παντελή Τζανουδάκη είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα storytelling που κερδίζει τον αναγνώστη από την πρώτη κιόλας σελίδα. Η γραφή κι οι λέξεις μοιάζουν τόσο οικείες αφού πέρα από τη σαφή ελληνικότητα τους είναι καμωμένες και φτιαγμένες με μεράκι κι απέραντη αγάπη προς τους ήρωες που τις χρησιμοποιούν.

Η παραμυθική αφήγηση του βιβλίου φέρνει στον νου όλες αυτές τις γιαγιαδίστικες ιστορίες που ακούγαμε με αμέριστη προσοχή όταν ήμασταν μικροί και κρατούσαμε μέσα μας μέχρι πολύ μεγάλοι. Στιγμές άλλες ποτισμένες με χαρά, άλλες με λύπη, άλλες γελαστές κι άλλες γλυκόπικρες. Όλες τους έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: αξίζει να ειπωθούν εν είδει ιστορίας που κλώθει θύμησες κι αναμνήσεις μιας ολόκληρης ζωής και των ζωών που διασταυρώθηκαν μαζί της.

Περίληψη εδώ

ΝΕΚΟΒ του Γιαν Χένρικ Σβαν (εκδόσεις Κάπα Εκδοτική)

«Οι ιστορίες μου αφορούν μοναχικούς ανθρώπους που μοιάζουν να βαδίζουν στο χείλος του γκρεμού. Πάντα σε κίνηση, ισορροπώντας στην κόψη του ξυραφιού, μεταξύ χαράς και λύπης, με την αποτυχία να αποτελεί το θεμέλιο μιας καλής ιστορίας. Όμως, ακόμα κι όταν όλα είναι χαμένα, τα πάντα μπορούν να συμβούν» Με αυτά τα λόγια ο εξαιρετικός Σουηδός συγγραφέας περιγράφει τις ιστορίες του όπως αυτές αποτυπώνονται στα ευπώλητα βιβλία του. Το ΝΕΚΟΒ είναι το δωδέκατο βιβλίο του Σβαν και πρόκειται για ένα απολαυστικό ανάγνωσμα που θα σε ενθουσιάσει και θα σε συνεπάρει χάρη στην εμπνευσμένη γραφή του.

Περίληψη εδώ

Η λεωφόρος του Ζαν Φρανσουά Σενεσάλ (εκδόσεις Καστανιώτη)

Με τη Λεωφόρο, ο Ζαν-Φρανσουά Σενεσάλ προσφέρει μια συγκινητική ιστορία, σκληρή όσο και τρυφερή, αστεία και τραγική, γραμμένη σε μια γλώσσα απαράμιλλης ομορφιάς. Ένα βιβλίο απαλό σαν χάδι και βαθιά ρομαντικό με πρωταγωνιστή τον Κρις που έχει σώμα νεαρού άνδρα αλλά μυαλό παιδιού. Με την πανέξυπνη γραφή του Σενεσάλ η Λεωφόρος μοιάζει ιδανικό ανάγνωσμα για να βρεις και πάλι τη χαμένη σου αισιοδοξία, προσφέροντας μια γλυκιά διαλλειματική αφορμή, μακριά από την αγχώδη καθημερινότητά σου.

Περίληψη εδώ 

Τυχεροί και άτυχοι του Γρηγόρη Ξενόπουλου (εκδόσεις Ψυχογιός)

Ο Ξενόπουλος, δεινός ψυχογράφος, δημιουργεί ένα ψηφιδωτό με ήρωες ολότελα ανθρώπινους, αληθινούς, με αδυναμίες και αρετές. Ο αναγνώστης, ακόμα και μέχρι σήμερα, δεν μπορεί παρά να ταυτιστεί με τα αισθήματά τους, να συγκινηθεί βαθύτατα, συνειδητοποιώντας ότι κι αυτός έρχεται αντιμέτωπος με τα ίδια ερωτήματα. Σε πάμε στοίχημα αν χρειαστεί πως θα τελειώσεις σε λίγες ώρες το συγκεκριμένο βιβλίο αφού είμαστε βέβαιοι ότι θα το διαβάσεις μονορούφι, χάρη στην ιδιαίτερη, κινηματογραφική και πολύ αγαπημένη γραφή του Ξενόπουλου, που μεγαλούργησε στα 30s και στα 40s αφού ήταν ο σημαντικότερος ίσως storyteller της γενιάς του.

Περίληψη εδώ 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v