Περάσαμε μια μέρα στην Πλάκα σαν άλλοτε

Δύσκολα θα βρεις ομορφότερη περιοχή στην πρωτεύουσα, από την Πλάκα για αυτό κι εμείς αφιερώσαμε μια ολόκληρη μέρα για να την χορτάσουμε.

Περάσαμε μια μέρα στην Πλάκα σαν άλλοτε

Όμορφες αθηναϊκές γειτονιές θα συναντήσεις αρκετές στην πρωτεύουσα είναι η αλήθεια, ωστόσο λίγες έχουν τη γοητεία και την αίγλη της Πλάκας. Μια βόλτα στα μέρη της άλλωστε είναι αρκετή για να καταλάβεις γιατί κοσμοπλημμυρίζει με τουρίστες και ξένους επισκέπτες που φωτογραφίζονται κατά ριπάς στα λουλουδιασμένα στενάκια. Εμείς άλλο που δεν θέλαμε να περάσουμε μια ακόμη μέρα στην Πλάκα ζώντας το αληθινά από το πρωί μέχρι το βράδυ συνδυάζοντας βόλτες, καφεδάκια, λουκούλλεια γεύματα και ποτάρες.

Εν αρχή ην οι βόλτες

Ξεκινάς από τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού και παίρνεις την ανηφοριά ακολουθώντας το πλακόστρωτο της Ερμού. Ενόσω προχωράς, περνάς μπροστά από το υπέροχο κτίριο που ακόμη στεγάζει τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, και φτάνεις στο Θησείο. Από εκεί ακολουθείς τα πλήθη στον πεζόδρομο της Αδριανού, και στρίβεις στο μικρό δρομάκι που λέγεται Βρυσακίου, στο πλάι της Αρχαίας Αγοράς. Συνεχίζεις ακάθεκτ@ προς τη Ρωμαϊκή Αγορά και τους Αέρηδες, πριν μπεις στην Πλάκα και ανηφορίσεις προς την πιο κυκλαδίτικη γωνιά της Αθήνας, η οποία –σωστά μάντεψες- δεν είναι άλλη από τα Αναφιώτικα.

Ζήτησε κανείς καφεδάκι;

Βρυσάκι

Βρυσακίου 17, Πλάκα, τηλ.:21 0321 0179

Για το δρομάκι της Βρυσακίου τα γράψαμε και πιο πάνω ωστόσο αξίζει να σημειώσουμε πως το καμάρι της παραμένει το Βρυσάκι –στα νοητά σύνορα Μοναστηρακίου-Πλάκας- ένας υπέροχος χώρος τέχνης και δράσης με καφέ που θα ομορφύνει τη μέρα σου. Ο κατάλογος του αγαπημένου αυτού πολυχώρου προσφέρει μια ποικιλία ροφημάτων όπως συνταγές με ελληνικά αρωματικά βότανα, φρέσκους χυμούς και σπιτικά κοκτέιλ, αν το τραβήξεις μέχρι πολύ αργά. Όταν καλοκαιριάζει η ταράτσα του γίνεται ένα από τα πιο ειδυλλιακά μέρη της πόλης και τα ελεύθερα τραπεζάκια είδος υπό εξαφάνιση. Οι καφέδες ξεκινούν από τα 3,5€.

Γιασεμί

Μνησικλέους 23, Πλάκα, τηλ: 213 0417937

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Yiasemi (@yiasemi_bistrot)

Σε πάμε και στοίχημα άμα λάχει πως δεν πρόκειται να βρεις πιο πολυφωτογραφημένη γειτονιά από τα Αναφιώτικα της Πλάκας και πιο αγαπημένο μπιστρό-café στα πέριξ του από το Γιασεμί. Μοιάζει βγαλμένο από ζωγραφικό πίνακα κι απλώνει μπόλικες μαξιλάρες στα πεζούλια και τα παγκάκια του. Καλό είναι να πας προετοιμασμέν@ γιατί γίνεται μάχη καθημερινά για ένα ελεύθερο τραπέζι.  

Εδώ επιβάλλεται να απολαύσεις τον πρώτο ή δεύτερο ή και τρίτο –εμείς δεν κρίνουμε- καφέ της ημέρας συνοδεία κάποιου γλυκού ταψιού, κάποιας σπιτικής του πίτας, κι αν σε πάρει η ώρα και πεινάσεις, το γιασεμί προσφέρει λαχταριστούς μεζέδες και παραδοσιακά ελληνικά πιάτα.

Τρώμε κάτι και συνεχίζουμε;

Το Καφενείο

Επιχάρμου 1 και Τριπόδων, τηλ.: 210-3246916

To Καφενείο θα σε ταξιδέψει νοητά στην Παλιά Αθήνα, τότε που οι καφενέδες γεμίζαν με κόσμο που περίμενε στωικά να ετοιμαστούν τα μεζεδάκια τους, απολαμβάνοντας μια κυριακάτικη βόλτα στο αθηναϊκό κέντρο. Όταν καλοκαιριάζει πιάνουμε θέση στα τραπεζάκια του πεζοδρόμου κι όταν μας επισκεφθεί η ψύχρα βρίσκουμε καταφύγιο στο χουχουλιάρικο εσωτερικό του. Όσο εμείς γράφουμε εσύ παραγγέλνεις τα κοσμαγάπητα κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα και κάρι (το χιτ του καταλόγου του), τα χειροποίητα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο, το μπεκρή μεζέ, το καταπληκτικό σπετσοφάι και τις τυροκροκέτες με απάκι. Ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 15-17€ το άτομο μαζί με εξαιρετικά κρασάκια σε μεγάλη ποικιλία ασκών και εμφιαλωμένων.

Σαΐτα

Κυδαθηναίων 21, τηλ.: 21 0322 6671

Αν για κάτι φημίζεται -πέρα από τα αρχαία και τα νεοκλασικά- η Πλάκα είναι τα παραδοσιακά ταβερνάκια της που στέκουν αγέρωχα στον χρόνο όπως η Σαΐτα που μετρά 54 χρόνια ζωής πια. Εδώ η φάση είναι απλή, λιτή και αρκούντως ταβερνίσια με εξαιρετικά μεζεδάκια να πηγαινοέρχονται στα τραπεζάκια της. Ξεχωρίζουν οι κολοκυθοκεφτέδες, ή φάβα με κρεμμύδια και κάπαρη, η φέτα στον φούρνο, το ψητό χαλούμι, το λουκάνικο, οι ντολμάδες, η μελιτζανοσαλάτα και ο γαύρος μαρινάτος. Μην ψάχνεις γκουρμεδιές γιατί θα σφυριχτείς οφσάιντ, αντίθετα συνδύασε τα με κρασάκι κι ο λογαριασμός δεν θα γράψει περισσότερα από 15€ το άτομο.

Grande Dame Αthenian Tavern

Νίκης 46, τηλ.: 6936060481

Πάμε τώρα προς τη συνοριακή γραμμή Πλάκας Συντάγματος για χάρη του πιο πρόσφατου γαστρονομικού πονήματος του γνωστού σεφ Γιάννη Σολάκη, το οποίο στεγάζεται στο ισόγειο ενός ιστορικού νεοκλασικού κτιρίου του 1817 στην οδό Νίκης, που κάποτε ήταν χάνι και κατά την περίοδο των νεότερων χρόνων του στέγαζε την ταβέρνα της Παλιάς Αθήνας.

Από το μενού ξεχωρίζουν οι Μυκονιάτικοι κεφτέδες, το καρπάτσιο λαβράκι, το καπνιστό χταπόδι, το ριζότο άγριων μανιταριών και το παλατιανό αρνάκι με κουσκούς, κομματάκια βερίκοκου και πικάντικη σάλτσα. Ο λογαριασμός για ένα χορταστικό γεύμα θα κυμανθεί περί τα 30-35€ το άτομο συνοδεία κρασιού.

Θα κεράσεις κανένα ποτό;

Μελίνα

Λυσίου 22, τηλ.: 210 3246501

Το Μελίνα είναι από τα πλέον αγαπημένα café bar του αθηναϊκού κέντρου με άπειρους θαμώνες, που παρακαλάνε η τύχη να τους ευνοήσει και να βρουν ελεύθερο τραπεζάκι σαν βγουν στον πηγαιμό για τη Λυσίου. Κι αν πολλοί θα σου πουν πως το προτιμούν για καφεδάκι εμείς θα αναζητήσουμε τη ζεστασιά του μόλις βραδιάσει για να ευχαριστηθούμε τα εκλεκτά αλκοολούχα αποστάγματά του και τις κοκτεϊλάρες του. Πιες στην υγειά μας ένα Ouzo Sour με ούζο, ζάχαρη, χυμό λεμόνι, ασπράδι αυγού και Angostura, ή ένα Raki Mule με ρακή, λεμόνι, ginger beer και αγγούρι. Θα βρεις όλα τα κοκτέιλ εδώ.

Chandelier

Παλαιολόγου Μπενιζέλου 4, τηλ. 6955258610

Τοσοδούλικο, ντελικάτο ζεστό κι ερωτεύσιμο με την πρώτη ματιά, το Chandelier έχει μια κινηματογραφική γοητεία που δένει γάντι με την ατμόσφαιρα της Πλάκας.

Το πρωί ανοίγει για καφεδάκι αλλά και πολύ νόστιμο μπραντς, ενώ όσο βραδιάζει, το γυρνάει σε δυνατές μουσικές, ενδιαφέροντα events συνοδεία σούπερ κοκτέιλ τα οποία ξεκινούν από 8€. Στον κατάλογο μπορείς να βρεις κλασικές αλλά και πιο πειραγμένες και ψαγμένες αλκοολούχες επιλογές, που θα ενθουσιάσουν κάθε ουρανίσκο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v