Συνταγές με αγριογούρουνο για να μπει καλά η χρονιά

Ήρθε η ώρα να ξεχωρίσουν οι μερακλήδες από τα παιδάκια κι έχουμε τις κατάλληλες συνταγές με αγριογούρουνο για να συμβεί αυτό.

Συνταγές με αγριογούρουνο για να μπει καλά η χρονιά

Κρεατομεζέδες υπάρχουν πολλοί αν μη τι άλλο, λίγοι ωστόσο μπορούν να συναγωνιστούν σε νοστιμιά το αγριογούρουνο. Αν μάλιστα βρεις την κατάλληλη συνταγή, τότε η γεύση του απογειώνεται οδηγώντας τον ουρανίσκο σου σε οργασμικές καταστάσεις. Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε κι εμείς να μαζέψουμε έξτρα μερακλήδικες συνταγές με αγριογούρουνο για να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου στο επόμενο τραπέζι που θα ετοιμάσεις.

Αγριογούρουνο στη γάστρα

Υλικά: 1½-2 κιλά αγριογούρουνο, 1/2 φλ. ελαιόλαδο, 2 σκ. σκόρδο ολόκληρες, 4 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες, 2 φλ. μαυροδάφνη, 1/2 φλ. βαλσαμικό ξίδι, 1 φλούδα πορτοκαλιού, 1 δαφνόφυλλο, 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι ή δεντρολίβανο, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 250 γραμ. κάστανα προβρασμένα, 250 γραμ. δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι, λίγο αλεύρι για το πανάρισμα, 2 κόκκους μπαχάρι και λίγους κόκκους πιπέρι, 1 κ.σ. χοντρό αλάτι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Εκτέλεση: Ξεκινάμε τη διαδικασία για να φτιάξουμε το αγριογούρουνο στη γάστρα, πλένοντας πρώτα το κυνήγι. Το κόβουμε σε μερίδες. Για να φύγει το αίμα και η βαριά μυρωδιά του το βάζουμε από το πρωί της προηγούμενης μέρας σε μπολ με 1/3 φλ. ξίδι δεντρολίβανου και 1 κ.σ. χοντρό αλάτι. Το αφήνουμε αρκετές ώρες στο ψυγείο.

Το βράδυ το ξεπλένουμε από το ξιδόνερο και το βάζουμε σε πυράντοχο σκεύος που να σκεπάζεται καλά. Υπολoγίστε ότι χρειάζεται αρκετός χρόνος προετοιμασίας  περίπου 24 ώρες για το σωστό μαλάκωμα και μαρινάρισμα. Το περιχύνουμε με τη μαυροδάφνη και το μπαλσάμικο.

Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο, τη φλούδα πορτοκαλιού, το θυμάρι, τον μαϊντανό, τους κόκκους μπαχάρι και τους κόκκους πιπέρι. Το σκεπάζουμε καλά. Το αφήνουμε μία νύχτα στο ψυγείο, να μαριναριστεί, αφενός για να μαλακώσει και αφετέρου για να ποτίσει και να νοστιμίσει με τα αρώματα της μαρινάδας. Την επομένη στραγγίζουμε το κυνήγι από τη μαρινάτα και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Κρατάμε τη μαρινάδα.

Ζεσταίνουμε το 1/2 ελαιόλαδο από το συνολικό σε μέτρια φωτιά, μέσα σε γάστρα που να μπαίνει και στο μάτι της κουζίνας. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα αφήνουμε να γίνουν διάφανα και να ξανθύνουν ελαφρά, ανακατεύοντάς τα συχνά. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Πανάρουμε το κυνήγι σε λίγο αλεύρι και τινάζουμε καλά να φύγει το περιττό. Ροδίζουμε καλά λίγα λίγα τα κομμάτια του κρέατος ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.

Κάθε κομμάτι κρέατος που ροδοκοκκινίζει το ρίχνουμε στα κρεμμύδια. Αφού ροδίσει όλο το κρέας, το βάζουμε στη γάστρα με τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τον πελτέ και περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, αφήνουμε να πάρει μία βράση και το βάζουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, σκεπασμένο, στους 170°C για μιάμιση ώρα. Τότε, ελέγχουμε το αλατοπίπερο, προσθέτουμε τα κάστανα και τα δαμάσκηνα και το αφήνουμε να ψηθεί για επιπλέον 30΄, μέχρι να μαλακώσει καλά.

Συνταγή εδώ 

Κρασάτο αγριογούρουνο

Υλικά: 1.600 - 2.000 γρ. αγριογούρουνο, από μπούτι ή καρέ, κομμένο σε 8 μερίδες, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 8 καρφάκια γαρίφαλου, 2 κόκκινα μήλα + 1 ξινόμηλο, όλα σφιχτά, καθαρισμένα από φλούδα, κουκούτσια και ίνες, κομμένα σε φέτες

Για τη μαρινάδα – σάλτσα: 2 ξερά κρεμμύδια, σε ροδέλες, 2 μέτρια καρότα, σε λεπτές ροδέλες, 2 κ. γλ. ξύσμα από ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό πορτοκάλι, ψιλοκομμένο, 3 σκελίδες σκόρδου, σε φετάκια, 1 κ.σ. ξίδι, 1 κ. σ. μέλι, 1 κ.σ. ξερά φύλλα λουίζας*, τριμμένα, 100 ml ελαιόλαδο, 750 ml δυνατό κόκκινο κρασί

Εκτέλεση: Πλένουμε τα κομμάτια του κρέατος, τα σκουπίζουμε, τα πασπαλίζουμε καλά με αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε για 2 ώρες σε ένα μεγάλο σουρωτήρι (ή σε δύο, αν δεν χωράνε).

Μαρινάδα:

Σε ένα γυάλινο ή πλαστικό δοχείο βάζουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το σκόρδο, το ξίδι, το μέλι, τη λουίζα, το λάδι και τη μισή ποσότητα κρασιού. Ανακατεύουμε. Καρφώνουμε από ένα γαρίφαλο σε κάθε κομμάτι κρέατος και τα βάζουμε στο δοχείο με τη μαρινάδα.

Συμπληρώνουμε με το υπόλοιπο κρασί, τακτοποιώντας τα κομμάτια έτσι ώστε να καλυφθούν σχεδόν πλήρως (γι’ αυτόν το λόγο το δοχείο πρέπει να είναι σχετικά στενό και όχι ευρύχωρο, ώστε το κρασί να καλύψει τα κομμάτια). Σκεπάζουμε σφιχτά το δοχείο με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες (αν μπορούμε, το αφήνουμε να μαριναριστεί για 2 ημέρες).

Μαγείρεμα:

Μεταφέρουμε όλο το περιεχόμενο του δοχείου (κρέας και μαρινάδα) σε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα, φροντίζοντας το κρέας να παραμείνει καλυμμένο με τη μαρινάδα. Προσθέτουμε τις φέτες μήλων και βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας. Ζεσταίνουμε το μείγμα σε δυνατή φωτιά και, όταν πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία τόσο πολύ, ώστε το υγρό να σιγοβράζει πολύ ήπια.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες (ανάλογα με το μέγεθος των κομματιών και το σίτεμά τους), μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά. Το διαπιστώνουμε τρυπώντας το με ένα ξύλο από σουβλάκι. Στη διάρκεια του μαγειρέματος, καθώς το κρασί σιγά-σιγά σώνεται, γυρίζουμε κάθε τόσο τα κομμάτια για να βρέχονται ομοιόμορφα. Δεν συμπληρώνουμε με επιπλέον κρασί ή ζωμό.

Το φαγητό είναι έτοιμο όταν τα κομμάτια μαλακώσουν και στην κατσαρόλα μείνει αρκετή σάλτσα. Τα βγάζουμε και τα μεταφέρουμε σε πιατέλα. Αν η σάλτσα έχει πολλά υγρά, τη βράζουμε μέχρι να δέσει. Πολτοποιούμε τη σάλτσα της κατσαρόλας στο μπλέντερ ή στο μούλτι και τη σερβίρουμε ξεχωριστά μέσα σε σαλτσιέρα, ώστε ο καθένας να βάλει όση θέλει στο πιάτο του.

Συνταγή εδώ 

Αγριογούρουνο κοκκινιστό

Υλικά: 2 κιλά αγριογούρουνο, μπούτι μόνο, χωρίς κόκαλα

Για τη μαρινάδα: 2 κρεμμύδια, ξερά, 3 σκ. σκόρδο, 500 γρ. κόκκινο κρασί, 100 γρ. ελαιόλαδο, 3 φύλλα δάφνης, 1 κ.σ. κόκκους πιπεριού, 1 κ.γ. κύμινο, σε σπόρους, 1 κ.γ. κόκκους μπαχάρι, 50 γρ. μέλι, ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι, χυμό πορτοκαλιού από 1 πορτοκάλι, 1 στικ κανέλα, 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 400 γρ. ντομάτα κονκασέ, 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη, αλάτι

Για το σερβίρισμα: 500 γρ. μακαρόνια, τρυπητά νο.3, βρασμένα, ρίγανη, φρέσκια, ψιλοκομμένη

Εκτέλεση: Κόβουμε το αγριογούρουνο σε μεγάλα κομμάτια  5-6 εκατοστά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα. Καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε σε κομμάτια τα κρεμμύδια και τα σκόρδα (2-3 εκατοστά). Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αγριογούρουνο, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, το κρασί, το ελαιόλαδο, τα φύλλα δάφνης, τους κόκκους από το πιπέρι, το κύμινο, το μπαχάρι, το μέλι, το ξύσμα και τον χυμό από το πορτοκάλι και το ξύλο κανέλας.

Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και αφήνουμε μέσα στο ψυγείο για 12 ώρες. Μόλις το βγάλουμε από το ψυγείο το σουρώνουμε και κρατάμε όλη την μαρινάδα στην άκρη. Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι το κρέας μαζί με τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, και τα σοτάρουμε μέχρι να πάρει το κρέας ωραίο χρώμα από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, τη ντομάτα κονκασέ, τη ζάχαρη, αλάτι, και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.

Σβήνουμε με τη μαρινάδα και μεταφέρουμε όλα τα υλικά, από το τηγάνι, μέσα σε μία γάστρα. Ψήνουμε στον φούρνο για 3,5 ώρες. Σερβίρουμε με τα βρασμένα μακαρόνια και φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη.

Συνταγή εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v