Μυστικά και συνταγές για να φτιάξεις τέλειο ρακόμελο

Τα σωστά υλικά, η παραδοσιακή συνταγή, το κρητικό ξόρκι και όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να φτιάξεις το τέλειο ρακόμελο στο σπίτι.

Μυστικά και συνταγές για να φτιάξεις τέλειο ρακόμελο

Τα καλοκαίρια οι μαζώξεις της παρέας στο σπίτι θέλουν κοκτέιλ, ο χειμώνας όμως είναι η αδιαμφισβήτητη εποχή του ρακόμελου. Ζεστό, καταπραϋντικό και σούπερ παρεΐστικο, ταιριάζει με ό,τι τσιμπολόγημα μπορεί να βάλει ο νους σου, πίνεται όμως μια χαρά και σκέτο, και φτιάχνεται πανεύκολα, αρκεί να ακολουθήσεις μερικούς βασικούς κανόνες.

Πρώτα απ’ όλα, η συνταγή

Υλικά:
100 ml τσικουδιά, 35 γρ. μέλι (κατά προτίμηση πευκόμελο), 2 ξυλάκια κανέλας, 3-4 γαρύφαλλα

Εκτέλεση:
Βάζουμε τη ρακή σε πλατύ κατσαρολάκι, αφήνουμε να ζεσταθεί λίγο σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν, και προσθέτουμε την κανέλα και τα γαρύφαλλα. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 5-7 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς και προσέχοντας να μην πάρουν βράση –αν δούμε ότι πάνε να δημιουργηθούν οι γνωστές φουσκάλες του βρασμού, χαμηλώνουμε τη φωτιά ή αποσύρουμε για λίγο το κατσαρολάκι.

Σβήνουμε τη φωτιά, αφήνουμε για ένα λεπτό να ηρεμήσει, αφαιρούμε τα μπαχαρικά με ένα κουτάλι, ή σουρώνουμε το ρακόμελο σε μια κανάτα, και σερβίρουμε όσο είναι ακόμα ζεστό.

Και τα εξτραδάκια

Έχεις παρατηρήσει ότι το ρακόμελο διαφέρει από μαγαζί σε μαγαζί και από σπίτι σε σπίτι; Αυτό συμβαίνει, πέρα από το γνωστό «χέρι του ψήστη» και επειδή υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείς να προσθέσεις για έξτρα τσαχπινιά και πρωτοτυπία. Από τα πιο συνήθη, είναι το μοσχοκάρυδο, η φλούδα μισού πορτοκαλιού ή λεμονιού, και οι φέτες αποξηραμένου πορτοκαλιού. Υπάρχει επίσης κόσμος που βάζει κάρδαμο, αλλά αυτός ο κόσμος είναι ιερόσυλος αν μας ρωτάς. Όπως και να ‘χει, οι πειραματισμοί δίνουν και παίρνουν, και η φαντασία σου είναι το όριο. Όλα τα εξτραδάκια μπαίνουν στη συνταγή μαζί με τους στάνταρ παίκτες, κανέλα και γαρύφαλλο, και επίσης μαζί τους σουρώνονται και πετιούνται στο τέλος, πριν το σερβίρισμα.

Τα μυστικά

Το είπαμε ήδη, αλλά είναι πολύ σημαντικό οπότε θα το τονίσουμε άλλη μία: Το ρακόμελο ΔΕΝ πρέπει να βράσει. Θα εξατμιστεί το αλκοόλ και θα χάσει τη γεύση του, οπότε μεγάλη προσοχή στην ένταση της φωτιάς.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι, αν δεν έχεις γιαγιά κρητικιά ή μαγικές ικανότητες, το ρακόμελο ΔΕΝ φτιάχνεται σε γκαζάκι. Βάλτο στο μάτι της κουζίνας (το μικρό) σαν σωστός Αθηναίος.

Καθότι η τσικουδιά είναι εύφλεκτη και τζαναμπέτα, καλή ιδέα είναι επίσης να αποφύγεις τα μπρίκια και να της δώσεις χώρο να απλωθεί σε φαρδύ κατσαρολάκι.

Όπως και ο ελληνικός καφές, το σωστό ρακόμελο θέλει υπομονή. Αν η παρέα βιάζεται, βαλ’ τους την υπόλοιπη ρακή σε σφηνοπότηρα να την πιούνε σκέτη.

Ανακατεύουμε μόνο με ξύλινη κουτάλα, σεβασμός στην παράδοση και τις οδηγίες των κρητικών γιαγιάδων.

Κάπως αυτονόητο, αλλά ποτέ δεν ξέρεις: Το νούμερο ένα μυστικό για σωστό ρακόμελο είναι η καλής ποιότητας τσικουδιά και το καλό μέλι. Μην βάζεις σε παρακαλούμε στη φωτιά τσίπουρα σαν κανένας γκάγκαρος, ένα σωρό κρητικά παντοπωλεία έχουμε στην Αθήνα να πας να πάρεις τσικουδιά της προκοπής –πολλά από αυτά σ’ την φέρνουν και στο σπίτι σου, τσέκαρε στη Wolt και το efood.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v