Σαν τις σούπες δεν έχει, κι έχουμε τις συνταγές για να το αποδείξουμε

Καθώς ο καιρός κρυώνει, φτιάχνουμε τέσσερις απίθανες σούπες που θα ενθουσιάσουν ακόμα και όποιον δεν τρώει σούπες.

Σαν τις σούπες δεν έχει, κι έχουμε τις συνταγές για να το αποδείξουμε

Αν έχουμε έναν λόγο να αγαπάμε τον χειμώνα, αυτός είναι οι σούπες του –ο ορισμός αυτού που αγγλιστί λέμε comfort food. Σου βρήκαμε, λοιπόν, τις καλύτερες συνταγές για να ζεστάνουν το μέσα σου μαζί με την ψυχούλα σου, τα κρύα χειμωνιάτικα βράδια.

Σούπα βελουτέ καρότο με καπνιστή πάπρικα και κρέμα γιαουρτιού

Υλικά για την σούπα:
500 γρ. καρότα, 1 μεγάλο κρεμμύδι, 40 ml ελαιόλαδο, 3 κ.σ. κοφτές ρύζι (οποιουδήποτε τύπου), 2 κ.γλ. καπνιστή πάπρικα γλυκιά, 1 λίτρο ζωμό ή νερό, αλάτι, πιπέρι

Υλικά για την κρέμα γιαουρτιού:
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε φέτες. Κόβουμε το κρεμμύδι στη μέση και σε ροδέλες. Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα, σε μέτρια – υψηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, περίπου 4 λεπτά. Προσθέτουμε τα 2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με την κουτάλα να αναδειχθεί η μυρωδιά. Ρίχνουμε τα καρότα και το ρύζι και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το ζωμό ή το νερό, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Όταν βράσει, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς σε μέτρια-χαμηλή, καλύπτουμε με καπάκι και αφήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα.

Εντωμεταξύ, ετοιμάζουμε τη γιαουρτόκρεμα. Ρίχνουμε το γιαούρτι, το λάδι και το σκόρδο στον κάδο της κουζινομηχανής, αλατοπιπερώνουμε και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να έχουμε μια ομογενοποιημένη κρέμα. Εάν είναι πολύ πηχτή, αραιώνουμε με λίγο νερό ή γάλα και ξαναχτυπάμε για να είναι ομοιόμορφη.

Όταν βράσουν τα καρότα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και χτυπάμε τη σούπα στο μπλέντερ μέχρι να γίνει βελουτέ. Ξαναρίχνουμε τη σούπα στην κατσαρόλα, δοκιμάζουμε εάν χρειάζεται αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πάνω από φωτιά μέτριας έντασης μέχρι να πάρει μια βράση.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

Σούπα γλυκοπατάτας με τυρί κρέμα

Υλικά:
1 κιλό γλυκοπατάτες ξεφλουδισμένες, 1 πράσο, 1 κρεμμύδι, 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 σκ. σκόρδο, 1 κύβο λαχανικών (προαιρετικά), 1,5 λίτρο νερό, 1 κ.σ. θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο, ξύσμα από 1 λεμόνι, χυμό από ½ λεμόνι, 200 γρ. τυρί κρέμα, αλάτι
πιπέρι

Για το σερβίρισμα:
τυρί κρέμα, ελαιόλαδο, θυμάρι φρέσκο, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, ψωμί

Εκτέλεση:
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Χοντροκόβουμε το πράσο το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια.

Ξεφλουδίζουμε τις γλυκοπατάτες, τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Λιώνουμε το σκόρδο με το πλαϊνό μέρος ενός μαχαιριού και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τον κύβο λαχανικών και το νερό, και ανακατεύουμε. Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το θυμάρι, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, και το τυρί κρέμα.

Πολτοποιούμε τη σούπα με το ραβδομπλέντερ. (Αν είναι αρκετά πηχτή η σούπα προσθέτουμε λίγο ακόμα βραστό νερό. Αν είναι αραιή μπορούμε να τη βράσουμε λίγο ακόμα). Σερβίρουμε με τυρί κρέμα, ελαιόλαδο, πιπέρι, θυμάρι και φέτα ψωμιού.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Κολοκυθόσουπα με φακές και κάρυ

Υλικά:
1 ½ φλ. φακές ψιλές, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένη, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 κ.γ. κάρυ, 1 κ.σ. Tabasco, 1 ½ κιλό κίτρινη κολοκύθα καθαρισμένη χωρίς σπόρους και κομμένη σε κομματάκια, 1 lt. ζωμό λαχανικών, γιαούρτι, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε το κάρυ, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 30 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε στο μίγμα τις φακές, την κολοκύθα και το ζωμό λαχανικών, ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε να πάρουν βράση.

Μειώνουμε τη φωτιά σε μεσαία προς χαμηλή, καλύπτουμε εν μέρει την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε τη σούπα για 20 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα. Μόλις μαλακώσει η κολοκύθα, αποσύρουμε από τη φωτιά και περνάμε με το ραβδομπλέντερ. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε ξανά. Σερβίρουμε αμέσως με συνοδεία μίας κουταλιάς γιαουρτιού στο κάθε πιάτο/μπολ σερβιρίσματος.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου 

Σούπα κάστανο βελουτέ

Υλικά:
2 φέτες μπέικον, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 καρότο ψιλοκομμένο, 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο, 1 πράσο τρυφερό ψιλοκομμένο, 6 φλ. ζωμό κότας, 600 γρ. κάστανα προβρασμένα ή ψημένα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών, 2 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο

Για το σερβίρισμα:
Γιαούρτι, σχοινόπρασο, λάδι τρούφας

Εκτέλεση:
Βάζουμε το μπέικον σε αντικολλητική κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, το ψήνουμε χωρίς λιπαρή ουσία για 3′ από κάθε πλευρά. Το βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και όλα τα υπόλοιπα λαχανικά, πράσο, σέλερι, καρότο για 6-7′ ανακατεύοντας να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε τα κάστανα, τον ζωμό, τη μια φέτα μπέικον και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 25′ να μαλακώσουν τα κάστανα και να λιώσουν. Με ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε τη σούπα κάστανο για να γίνει βελούδινη. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Τρίβουμε φρέσκο μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε την κρέμα. Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε για λίγα λεπτά.

Σερβίρουμε σε ζεστά πιάτα, γαρνίροντας με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, λίγο γιαούρτι και σταγόνες από λάδι τρούφας.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v