Τέλειες συνταγές με γλυκά που περίσσεψαν από το γιορτινό τραπέζι

Περίσσεψε βασιλόπιτα; Κουραμπιέδες; Μελομακάρονα; Μην τα πετάξεις. Μεταμόρφωσέ τα σε νέα, νόστιμα γλυκά.

Τέλειες συνταγές με γλυκά που περίσσεψαν από το γιορτινό τραπέζι

Παράταση γιορτών εδώ και τώρα με γλυκό πρόσημο. Τα τραπέζια μαζεύτηκαν όμως κάποια γλυκά έμειναν – κρίμα να πεταχτούν.

Δες πώς θα τα μεταμορφώσεις σε νέα, εξίσου νόστιμα γλυκά.

Τιραμισού με βάση από βασιλόπιτα ή τσουρέκι

Υλικά: 6-7 φέτες από Πολίτικη βασιλόπιτα ή τσουρέκι πάχους 3 χλστ. (ή όσες χρειαστεί για να καλυφθεί η βάση του ταψιού)  κακάο για το πασπάλισμα

Για την κρέμα σαμπαγιόν: 470 γρ. τυρί μασκαρπόνε, 5 κρόκοι αυγών, 140 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική, 240 γρ. (1 + 1/4 κούπας) κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά. 45 γρ. (3 κ.σ.) κόκκινο γλυκό κρασί Λήμνου

Για το σιρόπι: 340 γρ. (1 κούπα + 3/4 της κούπας) έτοιμος καφές εσπρέσο, ζεστός (ρόφημα), 60 γρ. (περίπου 1/3 της κούπας) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική, 30 γρ. (2 κουτ. σούπας) κόκκινο γλυκό κρασί Λήμνου

Εκτέλεση

Για την κρέμα του τιραμισού, χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό την κρέμα γάλακτος σε μορφή σαντιγί και αφήνουμε στην άκρη.

Ετοιμάζουμε ένα μπεν μαρί, βάζοντας λίγο νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα και εφαρμόζοντας πάνω της ένα ανοξείδωτο μπολ.

Ρίχνουμε στο μπολ τους κρόκους με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα για περίπου 5-8 λεπτά, μέχρι να διογκωθεί καλά το μείγμα, να είναι γυαλιστερό και αρκετά λευκό.

Αποσύρουμε το μπολ από το μπεν μαρί, προσθέτουμε το κρασί μαζί με το μασκαρπόνε και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.

Τέλος, προσθέτουμε σε τρία στάδια τη σαντιγί και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να συναρμολογήσουμε το τιραμισού.

Για το σιρόπι του τιραμισού, σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα όλα τα υλικά, όσο ακόμη είναι ζεστός ο καφές, και το αφήνουμε στην άκρη να γίνει χλιαρό.

Για τη συναρμολόγηση του τιραμισού, βάζουμε τις φέτες βασιλόπιτας ή τσουρεκιού σε ταψί διαστάσεων 25 x 18 εκ., έτσι ώστε να καλύψουμε όλο τον πάτο. Με ένα κουτάλι σιροπιάζουμε όλη την επιφάνεια της βάσης. (Μπορεί να μη χρειαστεί όλο το σιρόπι.)

Αδειάζουμε την κρέμα και απλώνουμε ομοιόμορφα.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του τιραμισού με κοσκινισμένο κακάο και αφήνουμε στο ψυγείο για 6 ώρες.

Συνταγή από εδώ 

Κορμός με κουραμπιέδες

Υλικά: 200 γρ. κουραμπιέδες, 125 γρ. βούτυρο , 40 γρ. κακάο , 40 γρ. κονιάκ, 100 γρ. σοκολάτα , 50 γρ. φυστίκι Αιγίνης, λίγη άχνη για το τελείωμα

Εκτέλεση

Με ένα μαχαίρι βγάζουμε την άχνη από τους κουραμπιέδες.

Σε ένα μπολ τους σπάμε με τα χέρια  σε χοντρά κομμάτια.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να έχουμε μια ωραία  ζύμη σαν σαλάμι

Στρώνουμε 2 κομμάτια μεμβράνη στον πάγκο.

Βάζουμε επάνω τη ζύμη μας και τη ρολάρουμε δίνοντάς της σχήμα από σαλάμι.

Παγώνουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες να σφίξει ή για 1 ώρα στην κατάψυξη.

Αφαιρούμε την μεμβράνη και κυλάμε το σαλάμι σοκολάτας πάνω στην άχνη, να καλυφτεί καλά με τη ζάχαρη.

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ 

Cheesecake με μελομακάρονα

Υλικά: 250 γρ. μελομακάρονα που περίσσεψαν, 80 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για την κρέμα: 250 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά πολύ κρύα), 50 γρ. ζάχαρη άχνη, 450 γρ. τυρί κρέμα (σε θερμοκρασία δωματίου), 1 μικρό λεμόνι ακέρωτο (ξύσμα μόνο), 1 κ.γ. υγρή βανίλια

Για τη σάλτσα βύσσινο: 1 συσκ. κομπόστα βύσσινο 400 γρ., 10 γρ. κορν φλάουρ

Αλέθουμε ή τρίβουμε τα μελομακάρονα που περίσσεψαν με τα χέρια σε ένα μπολ, δηλαδή, μέχρι να γίνουν σαν βρεγμένη άμμος.

Προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο και ψιχουλιάζουμε το μίγμα.

Σε μία φόρμα δαχτυλίδι 20 εκ., με αποσπώμενη βάση, στρώνουμε τα θρύμματα .

Τα πιέζουμε καλά, με την ανάποδη του κουταλιού, να κολλήσει και να ισιώσει η επιφάνειά του.

Βάζουμε τη φόρμα για 10 λεπτά στην κατάψυξη.

Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε μικρό ταψί 20 εκατοστών.

Στο μεταξύ, χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος με μίξερ χειρός, μέχρι να γίνει παχύρευστη, και να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Θα χρειαστεί περίπου 2 λεπτά χτύπημα.

Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί κρέμα (απαραίτητα σε θερμοκρασία δωματίου), προσθέτουμε την άχνη, το ξύσμα και τη βανίλια.

Απαλά ανακατεύουμε τα υλικά με κουτάλι.

Τα ρίχνουμε στην παχύρευστη κρέμα και τα χτυπάμε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα για λίγα δεύτερα να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μια λεία, με βελούδινη υφή.

Αδειάζουμε την κρέμα για το γλυκό πάνω στη βάση με τα τρίματα.

Ισιώνουμε την επιφάνεια της, και τοποθετούμε τη φόρμα στο ψυγείο, για τουλάχιστον 1 ώρα, να παγώσει καλά και να σταθεροποιηθεί η κρέμα. Εναλλακτικά το βάζουμε στην κατάψυξη για 15 λεπτά.

Για τη σάλτσα, στραγγίζουμε καλά την κονσέρβα σε ένα λεπτό σουρωτήρι.

Το χυμό, τον βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα ή τηγάνι και προσθέτουμε το κορν φλάουρ.

Ανακατεύουμε συνέχεια, για 2-3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, με σύρμα, και  αφήνουμε να δέσει  και να πυκνώσει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, κι αφήνουμε να καταλαγιάσει ο βρασμός.

Προσθέτουμε τα καλά στραγγισμένα βύσσινα και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε  να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Την απλώνουμε στη παγωμένη βάση.

Παγώνουμε το γλυκό στο ψυγείο το λιγότερο για 1 ώρα, ώστε να σταθεροποιηθούν καλά η κρέμα και η σάλτσα, και να μπορούμε να κόψουμε σε κομμάτια.

Συνταγή από εδώ 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v