Συνταγές χωρίς γαλοπούλα για το γιορτινό τραπέζι

Δεν θες να φτιάξεις γαλοπούλα φέτος; Με γεια σου με χαρά σου. Θα έχεις τους λόγους σου. Δες μερικές πεντανόστιμες εναλλακτικές.

Συνταγές χωρίς γαλοπούλα για το γιορτινό τραπέζι

Είναι ακριβή, είναι άνοστη αν μας ρωτάς και η γέμιση δεν τη σώζει ιδιαίτερα. Η «παραδοσιακή» (αμερικάνικη) γαλοπούλα που είθισται να καταναλώνουμε στο γιορτινό τραπέζι μπορεί κάλλιστα να αντικατασταθεί από άλλα, νοστιμότερα κρεατάκια.

Και σε ωραιότατους, εορταστικούς συνδυασμούς που απογειώνουν τη γεύση.

Κράτα σημειώσεις.

Ρολό ψαρονέφρι γεμιστό με μήλα

Υλικά: 300 γρ. ψαρονέφρι, 1 κρεμμύδι, ξερό, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 πράσινο μήλο, 30 γρ. Cranberries, 250 γρ. λευκό κρασί, 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, 80 γρ. Μετσοβόνε

Για τη σάλτσα: 1 κύβο κότας, 1 κ.σ. βούτυρο, 50 γρ. νερό

Για το κους κους: 120 γρ. κουσκούς, 200 γρ. νερό, βραστό, αλάτι, πιπέρι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.

Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει.

Προσθέτουμε ελαιόλαδο και κρεμμύδι ψιλοκομμένο.

Ξεφλουδίζουμε το μήλο, το κόβουμε σε μικρά κυβάκια, το ρίχνουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.

Προσθέτουμε τα κράνμπερις, το λευκό κρασί, την κρυσταλλική ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι ψιλοκομμένο και σιγοψήνουμε για 10 λεπτά.

Αφαιρούμε τη γέμιση από τη φωτιά, τη μεταφέρουμε σε μπολ και την αφήνουμε να κρυώσει. Μεταφέρουμε το τηγάνι στη φωτιά.

Χαράζουμε και ανοίγουμε το ψαρονέφρι στη μέση με ένα μαχαίρι. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και απλώνουμε με τα χέρια μας σε όλη την επιφάνεια του φιλέτου.

Προσθέτουμε τη γέμιση, το καπνιστό τυρί κομμένο σε κομμάτια και θυμάρι. Το τυλίγουμε σε ρολό και το δένουμε με σπάγκο ψησίματος.

Ρίχνουμε στο ρολό ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και το μεταφέρουμε στο καυτό τηγάνι. Σοτάρουμε από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα. Όταν είναι έτοιμο το μεταφέρουμε σε ένα ταψί και ψήνουμε για 15-20 λεπτά.

Για τη σάλτσα

Μεταφέρουμε το τηγάνι στη φωτιά και ρίχνουμε τη γέμιση που έχει περισσέψει, τον ζωμό κότας, το βούτυρο, το νερό και βράζουμε για 5 λεπτά.

Για το κουσκούς

Βάζουμε σε ένα μπολ το κουσκούς και προσθέτουμε βραστό νερό, πιπέρι, αλάτι και ελαιόλαδο. Καλύπτουμε το μπολ με μία μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη για 10-15 λεπτά.

Για το σερβίρισμα

Σε μία πιατέλα σερβιρίσματος προθέτουμε, το κουσκούς, αφαιρούμε τον σπάγκο από το ψαρονέφρι, το κόβουμε σε φέτες και το μεταφέρουμε πάνω στο κουσκούς.

Ρίχνουμε τη σάλτσα, προσθέτουμε θυμάρι, πιπέρι και ελαιόλαδο.

Συνταγή από εδώ 

Αρνίσιο χεράκι γεμιστό

Υλικά:

2 κιλά αρνί, χεράκι

Για τη γέμιση: 70 γρ. ψωμί τριμμένο, 150 γρ. λιαστές ντομάτες, στραγγισμένες, 1 κρεμμύδι, μεσαίο, ψιλοκομμένο, 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες, 1/2 ματσάκι βασιλικό, ψιλοκομμένο, 150 γρ. κατσικίσιο τυρί, σε ρολό, 100 γρ. ελιές, μαύρες κουκούτσια

Για το σερβίρισμα: 1 κιλό πατάτες baby, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 σκ. σκόρδο, 1 κλ. δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα.

Με την βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού χαράζουμε το κρέας περιμετρικά του κόκαλου.

Προσπαθούμε να το αφαιρέσουμε ολόκληρο χωρίς να τραυματίσουμε το κρέας.

Μετά το ξεκοκάλισμα θα μας μείνει ένα κομμάτι κρέατος σαν φάκελος.

Σε περίπτωση που δεν έχουμε την εμπειρία ή ένα καλό μαχαίρι ζητάμε από τον χασάπη μας να το κάνει.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση μαζί και αλατοπιπερώνουμε.

Αλατοπιπερώνουμε καλά και το εσωτερικό του κρέατος.

Τοποθετούμε στην επιφάνεια εργασίας το κρέας με το δέρμα προς τα κάτω και γεμίζουμε το εσωτερικό του με όλη τη γέμιση.

Δένουμε σφιχτά με σπάγκο το αρνάκι ώστε να μην βγει η γέμιση. Προσέχουμε η ένωση του κρέατος να είναι από κάτω.

Τυλίγουμε το αρνί πρώτα σε λαδόκολλα και στη συνέχεια σε αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε σε ένα ταψί.

Ψήνουμε για 2 ώρες.

Στη συνέχεια ανεβάζουμε θερμοκρασία στους 180° C, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και ψήνουμε για ακόμα 30 λεπτά μέχρι το κρέας να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.

Βράζουμε τις πατάτες ολόκληρες για 10-15 λεπτά. Θέλουμε να είναι τραγανές.

Σουρώνουμε και κόβουμε στη μέση.

Παίρνουμε ένα μεγάλο τηγάνι και τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τις πατάτες με την κομμένη μεριά προς τα κάτω.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το σκόρδο και το δεντρολίβανο.

Μαγειρεύουμε μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα.

Κάνουμε το ίδιο και από την άλλη μεριά όταν είναι έτοιμες σερβίρουμε αφαιρώντας το σκόρδο και το δεντρολίβανο.

Συνταγή από εδώ 

Μοσχαρίσια μάγουλα με κυδώνια και ανεβατό τυρί Ελασσόνας

Υλικά: 2 μοσχαρίσια μάγουλα, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια,  2 κυδώνια, καθαρισμένα και κομμένα σε 8 κομμάτια, 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, 1 μεγάλο καρότο κομμένο σε μικρά μπαστουνάκια, 100 γρ. ανεβατό τυρί Ελασσόνας, 200 ml Μαυροδάφνη, 4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι, 100 ml ελαιόλαδο, 2 λίτρα ζωμός κότας, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τα μοσχαρίσια μάγουλα από τις μεμβράνες τους και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια, ή ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να μας τα προετοιμάσει.

Βάζουμε τα 60ml ελαιόλαδο σε μία φαρδιά και χωρίς ψηλό τοίχωμα κατσαρόλα να ζεσταθεί καλά.

Ρίχνουμε τα μοσχαρίσια μάγουλα αφού πρώτα τα έχουμε αλατοπιπερώσει καλά.

Τα σωτάρουμε και τα θωρακίζουμε και από τις δύο πλευρές, να ροδίσουν, και τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα.

Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το καρότο, ανακατεύουμε για 2 λεπτά και στο τέλος προσθέτουμε τα κυδώνια και το θυμάρι.

Επαναφέρουμε στην κατσαρόλα τα μοσχαρίσια μάγουλα, σβήνουμε με την μαυροδάφνη και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Έπειτα προσθέτουμε τον ζωμό, αλατοπιπερώνουμε ξανά και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βράσουν όλα μαζί για μισή ώρα.

Εάν η κατσαρόλα μας μπαίνει στον φούρνο, τη σκεπάζουμε και τη βάζουμε στους 200° C για 1 ½  ώρα περίπου. Διαφορετικά, μεταφέρουμε το φαγητό μας σε ένα ταψί, σκεπάζουμε πρώτα με βρεγμένη λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε με τον ίδιο τρόπο.

Μόλις είναι έτοιμο και το βγάλουμε από τον φούρνο, προσθέτουμε το ανεβατό και ανακατεύουμε για να μελώσει η σάλτσα μας.

Σερβίρουμε τα μοσχαρίσια μάγουλα με κυδώνια, μαυροδάφνη και ανεβατό τυρί Ελασσόνας μαζί με πουρέ πατάτας.

Συνταγή από εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v