Σούπερ συνταγές για να δεις αλλιώς τον τραχανά

Λαχταριστή πίτα, ζεστό τραχανότο, γεμιστά κολοκυθάκια, και άλλες απίθανες ιδέες που θα σου αλλάξουν γνώμη για τον τραχανά.

Σούπερ συνταγές για να δεις αλλιώς τον τραχανά

Πώς είπατε; Δεν τρώτε τραχανά; Ω, μα είναι που δεν τον έχετε δοκιμάσει σε μια από τις παρακάτω συνταγές, που εγγυώνται πως θα αλλάξετε γνώμη. Βάζουμε και στοίχημα.

Τραχανότο με λαχανικά

Υλικά:
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 πράσο σε φέτες, 250 γρ. λευκά μανιτάρια σε φέτες, 250 γρ. μανιτάρια Portobello σε κομματάκια, 1 καρότο σε κομματάκια, 1 γλυκοπατάτα σε μικρά κυβάκια, 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες, 350 γρ. ξινό τραχανά, 100 ml λευκό κρασί, 1300 ml καυτό νερό ή ζωμό λαχανικών, 3-4 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο, ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Σε ρηχή και πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο αλάτι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Προσθέτουμε το καρότο και την γλυκοπατάτα και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 7-8 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε το σκόρδο και τον τραχανά και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Ρίχνουμε το ⅓ περίπου του καυτού νερού (ή του ζωμού) και το δενδρολίβανο, χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα μέχρι να το απορροφήσει. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο καυτό νερό σε 2 δόσεις, ανακατεύοντας απαλά και διαρκώς. Όταν το τραχανότο έχει απορροφήσει τα περισσότερα υγρά αλλά παραμένει ακόμα ζουμερό, αποσύρουμε από την φωτιά. Σερβίρουμε το τραχανότο ζεστό, με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγα φυλλαράκια φρέσκο δενδρολίβανο και αν θέλουμε, λίγο τριμμένο τυρί (π.χ. κεφαλοτύρι).

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

Ηπειρώτικη τραχανόπιτα

Υλικά:
½ φλ. Ελαιόλαδο, 2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο, 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο, 1 λίτρο γάλα, 5 αυγά, 200 γρ. γαλοτύρι Ηπείρου, 300 γρ. τραχανάς ξινός ή ντόπιο πέτουρο, 300 γρ. φέτα ντόπια ή κατσικίσιο τυρί, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Bράζουμε πρώτα το γάλα σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε τον τραχανά, ανακατεύοντας συνεχώς σε χαμηλή φωτιά με ξύλινη κουτάλα. Αφού βράσει ο τραχανάς, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά κι αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Προσθέτουμε το βούτυρο, την τριμμένη φέτα και το γαλοτύρι Ηπείρου. Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι αφού δοκιμάσουμε, γιατί τα τυριά έχουν ήδη αρκετό αλάτι. Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά και τα προσθέτουμε στη γέμιση. Ανακατεύουμε πολύ καλά.

Σε ρηχό ταψί για πίτα στρώνουμε ακτινωτά 3 φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα, και αδειάζουμε τη γέμιση. Σκεπάζουμε την πίτα με τα υπόλοιπα λαδωμένα φύλλα. Μπήγουμε τις άκρες προς τα μέσα. Χαράζουμε ελαφρώς την επιφάνεια των φύλλων και τη ραντίζουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C βαθμούς, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να ξεκολλήσει η πίτα από το ταψί.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Τραχανάς με μανιτάρια σοτέ και ταλαγάνι

Υλικά:
Για τα μανιτάρια σοτέ:
300 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο καθαρισμένα, ελαιόλαδο για το τηγάνι, αλάτι

Για τον τραχανά:
30 γρ. ελαιόλαδο, 50 γρ. κρεμμύδι ξερό σε μικρά καρέ, 40γρ. πράσο σε μικρά καρέ, 5 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο, 200 γρ. τραχανάς ξινός, 100 γρ. κρασί λευκό, 750 γρ. ζωμό μανιταριού, 150γρ. μανιτάρια πορτομπέλο σοταρισμένα, 80γρ. παρμεζάνα τριμμένη, 50γρ. βούτυρο, τσάιβς ψιλοκομμένο, θυμάρι ψιλοκομμένο, μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι, 100γρ. ταλαγάνι κομμένο σε μικρά καρέ σοτέ

Εκτέλεση:
Για τα μανιτάρια σοτέ: Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε πολύ δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Μαγειρεύουμε τα μανιτάρια, προσέχοντας το λάδι να φτάνει μέχρι τη μέση των μανιταριών και ανακατεύουμε συχνά. Μόλις τα μανιτάρια ροδίσουν καλά, σουρώνουμε, αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί και αλατίζουμε.

Για τον τραχανά: Ζεσταίνουμε τον ζωμό και τον διατηρούμε ζεστό καθ’όλη τη διάρκεια παρασκευής. Ζεσταίνουμε μια δεύτερη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε το κρεμμύδι μαζί με το πράσο. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει καλά και να πάρει ένα ελαφρώς ξανθό χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο και τον τραχανά και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά περίπου. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να απορροφηθεί εντελώς πριν προσθέσουμε τον ζωμό.

Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό σε μικρές δόσεις, ανακατεύουμε διαρκώς και αφήνουμε να απορροφηθούν όλα τα υγρά πριν ξαναπροσθέσουμε ζωμό. Η ποσότητα του ζωμού θα πρέπει να είναι τόση, ώστε να καλύψει σχεδόν όλο τον τραχανά. Ανακατεύουμε και προσέχουμε το βράσιμο να είναι ναι μεν χαμηλό, αλλά υπαρκτό. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό μέχρι να ο τραχανάς να είναι aldente και να έρθει στο επιθυμητό χύλωμα.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε το τσάιβς, το μαϊντανό, το θυμάρι, την παρμεζάνα και το βούτυρο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και «ξεκουράζουμε» τον τραχανά για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το ταλαγάνι σοτέ, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου 

Γεμιστά κολοκυθάκια με τραχανά

Υλικά:
1 κρεμμύδι, 1 σκ. σκόρδο, 5 κ.σ. ελαιόλαδο, 10 κολοκυθάκια στρογγυλά, αλάτι, πιπέρι, 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη, 50 γρ. λευκό κρασί, 400 γρ. ντομάτα κονκασέ, 200 γρ. τραχανά γλυκό, 1 κ.σ. ρίγανη φρέσκια, 1 κ.σ. δυόσμο, 100 γρ. λευκό τυρί τριμμένο, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 100 γρ. νερό
Για το σερβίρισμα: 1 κ.σ. ελαιόλαδο, δυόσμο, πιπέρι

Εκτέλεση:
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε 1-2 λεπτά να καραμελώσουν. Κόβουμε το καπάκι από τα κολοκύθια και με ένα κουτάλι αφαιρούμε προσεκτικά τη σάρκα. Φροντίζουμε να μην σπάσουμε το εξωτερικό μέρος από τα κολοκύθια.

Βάζουμε τα κολοκύθια σε ένα ταψί και ραντίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και καλύπτουμε με τα καπάκια τους. Απλώνουμε πετσέτα σε ένα μπολ, βάζουμε τη μισή σάρκα από τα κολοκύθια και τα στύβουμε πολύ καλά για να φύγει η υγρασία και την ψιλοκόβουμε. Προσθέτουμε τη σάρκα από τα κολοκύθια στο τηγάνι, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι , τη ζάχαρη και σβήνουμε με το κρασί. Βάζουμε τη ντομάτα, ανακατεύουμε και βράζουμε για 1-2 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε τον τραχανά, τη ρίγανη και τον δυόσμο ψιλοκομμένα, το νηστίσιμο τυρί και ανακατεύουμε.

Γεμίζουμε τα κολοκύθια μέχρι τα ¾ γιατί θα φουσκώσει ο τραχανάς κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Καλύπτουμε με το καπάκι και αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μπολ βάζουμε τον πελτέ, το νερό, 1 κ.σ. ελαιόλαδο ανακατεύουμε και βάζουμε στο ταψί. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για επιπλέον 30 λεπτά. Σερβίρουμε με ελαιόλαδο δυόσμο και πιπέρι.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v