Πεντανόστιμα γιορτινά γλυκά για να φτιάξεις στο σπίτι

Ψάξαμε και βρήκαμε για σένα και μόνο τρεις πεντανόστιμες συνταγές που θα εκτοξεύσουν την απόλαυσης τα ύψη τις γιορτινές ετούτες μέρες.

Πεντανόστιμα γιορτινά γλυκά για να φτιάξεις στο σπίτι

Το γλυκό κατέχει εξέχουσα θέση στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι κι εμείς δεν είμαστε τίποτα α-μους-οι για να ετοιμάζουμε ό,τι κι ό,τι.

Γι’ αυτό επιλέξαμε και σου παρουσιάζουμε τρεις γιορτινές, γλυκές, κολασμένες συνταγές για να εντυπωσιάζεις φίλους και γνωστούς.

Μους σοκολάτα με μελομακάρονα

Υλικά

Για την pâte à bombe: 6 κρόκοι αβγών, 1 ολόκληρο αβγό, 100 γρ. λευκή, κρυσταλλική ζάχαρη, 60 γρ. νερό

Για τη μους σοκολάταQ 300 γρ. κουβερτούρα γύρω στο 70% κακάο, σε κομμάτια, 110 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες, 400 γρ. Κρέμα Γάλακτος πλήρης, χτυπημένη στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι, 16 μελομακάρονα, σπασμένα στα τρία ή στα τέσσερα

Για τα ζαχαρωμένα καρύδια (διακόσμηση): 200 γρ. καρύδια (ψίχα), 200 γρ. ζάχαρη, 150 γρ. νερό

Εκτέλεση

Για την pâte à bombe

Σε ένα μεταλλικό μπολ βάζουμε τους κρόκους, το αβγό, τη ζάχαρη και το νερό. Τοποθετούμε σε μπεν μαρί και με έναν αβγοδάρτη ανακατεύουμε έως ότου το μείγμα φτάσει στους 82-84°C (ελέγχουμε με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής).

Αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το φτερό έως του κρυώσει και αφρατέψει.

Για τη μους σοκολάτα

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί (σε ανοξείδωτο μπολ στερεωμένο πάνω σε μία κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει). Ζεσταίνουμε το γάλα, το αδειάζουμε στην κουβερτούρα και ομογενοποιούμε. Όταν η θερμοκρασία πέσει λίγο, ενσωματώνουμε τη μισή παχύρευστη κρέμα ανακατεύοντας με μια ελαστική σπάτουλα σιλικόνης.

Προσθέτουμε την pâte à bombe που φτιάξαμε, ανακατεύουμε με τη μαρίζ ώστε να ενσωματωθεί και προσθέτουμε την υπόλοιπη παχύρευστη κρέμα, ανακατεύοντας.

Σε 8 ποτήρια μοιράζουμε τα σπασμένα μελομακάρονα και γεμίζουμε με τη μους. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες, ώστε να κρυώσουν καλά οι μους.

Για τα ζαχαρωμένα καρύδια

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και τοποθετούμε στη φωτιά. Όταν πάρουν βράση, προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε έως ότου εξατμιστεί το σιρόπι και αρχίσουν να ζαχαρώνουν.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, τα απλώνουμε σε μία λαδόκολλα και αφήνουμε να κρυώσουν. Γαρνίρουμε κάθε μους με 1 ζαχαρωμένο καρύδι.

Συνταγή από εδώ 

Mont Blanc με κάστανα

Υλικά

Για τις μαρέγκες: 4 ασπράδια, σε θερμοκρασία δωματίου, 120 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη, 120 γρ. άχνη ζάχαρη

Για τον πουρέ κάστανο: 400 γρ. κάστανα, σε σακούλα σε κενό αέρος, 500 γρ. νερό, 150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

Για τη γέμιση: 100 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, 230 γρ. μασκαρπόνε, 1 κ.γ. σιρόπι, βανίλια

Για το σερβίρισμα: 200 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη, 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, 40 γρ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100ο C στον αέρα. Παίρνουμε 3 ταψιά και βάζουμε λαδόκολλα. Παίρνουμε ένα πιάτο 18 εκ. και κάνουμε έναν κύκλο με ένα στυλό πάνω στο αντικολλητικό χαρτί του ενός ταψιού. Μετά κάνουμε το ίδιο στα άλλα 2 ταψιά με ένα πιάτο 15 εκ. και ένα 13 εκ.

Για τις μαρέγκες

Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών στο μίξερ με το σύρμα σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και σταδιακά αυξάνουμε την ταχύτητα και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει. Όταν σφίξει και γυαλίσει η μαρέγκα μας προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα. Βάζουμε τη μαρέγκα μας μέσα σε ένα κορνέ και τη ρίχνουμε στους κύκλους που έχουμε σχηματίσει κάνοντας σπιράλ. Ψήνουμε τις μαρέγκες για 2 ώρες μέχρι να στεγνώσουν. Τις βγάζουμε από τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Για τον πουρέ κάστανο

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα κάστανα με το νερό και τη ζάχαρη και τα βράζουμε για μισή ώρα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μείνει 1 δάχτυλο νερό στον πάτο της κατσαρόλας.

Περνάμε τα κάστανα απο το μούλτι και τα πολτοποιούμε μαζί με τα ζουμιά του.

Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό για να βοηθήσουμε τον πουρέ να γίνει πιο λείος. Αφήνουμε τον πουρέ στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει τελείως (περίπου 2-3 ώρες).

Για τη γέμιση

Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό τον πουρέ μέχρι να γίνει λείος. Αλλάζουμε το φτερό με το σύρμα, ρίχνουμε το τυρί μασκαρπόνε, την κρέμα γάλακτος και το σιρόπι βανίλιας.

Χτυπάμε το μείγμα μέχρι να αφρατέψει (περίπου 3-4 λεπτά) και βάζουμε στο ψυγείο καλά και να σφίξει.

Για το σερβίρισμα

Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με το τζίντζερ σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Σε ένα μπολ έχουμε τη ψιλοκομμένη σοκολάτα. Μόλις βράσει η κρέμα την αφήνουμε την κατσαρόλα για 2 λεπτά στην άκρη σκεπασμένη με μία μεμβράνη. Έπειτα σουρώνουμε την κρέμα και τη ρίχνουμε μέσα στην ψιλοκομμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε με μία σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Τοποθετούμε τη μαρέγκα των 18 εκ. στη βάση μιας πιατέλας. Βάζουμε μέρος από τη γέμιση από πάνω. Έπειτα βάζουμε τη μαρέγκα των 15 εκ. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και το ίδιο κάνουμε και με την άλλη μαρέγκα. Στην πάνω πάνω ρίχνουμε τη γκανάς.

Βάζουμε το γλυκό μας στο ψυγείο να δέσει.

Συνταγή από εδώ

Cheesecake βατόμουρο χωρίς ψήσιμο

Υλικά: 1 ½  πακέτο κρέμα τυριού, 3 κ.σ. ζάχαρη, 1 φλ. κρέμα γάλακτος, 1 κ.σ. φρέσκος χυμός λεμονιού, 8 μπισκότα τύπου digestive, 225 γρ. βατόμουρα, 1/2 φλ. μαρμελάδα βατόμουρο

Με ένα μίξερ χτυπάμε την κρέμα τυριού και τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και να γίνει λείο.

Χαμηλώνουμε την ένταση του μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά την κρέμα γάλακτος.

Αυξάνουμε την ένταση και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να γίνει παχύ και σκληρό, για 2 λεπτά περίπου και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.

Θριμματίζουμε τα μπισκότα και μοιράζουμε σε 8 μεμονωμένα κύπελλα ή γυάλινα βαζάκια. Προσθέτουμε από πάνω το μείγμα του τσιζκέικ, βατόμουρα και μαρμελάδα, απλώνοντας πάλι από πάνω μείγμα τσιζκέικ, μαρμελάδα βατόμουρο και γαρνίρουμε με βατόμουρα.

Βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον πριν σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v