Το Βιετνάμ έκανε απόβαση στην Αθήνα

Στου Ψυρρρή, το Εμπορικό Τρίγωνο αλλά και τη Νέα Σμύρνη, πέντε διευθύνσεις για πεντανόστιμη, αυθεντική βιετναμέζικη κουζίνα.

Το Βιετνάμ έκανε απόβαση στην Αθήνα

Δεν είναι ταϊλανδέζικη, δεν είναι κινέζικη, δεν είναι «εμένα όλα αυτά τα ασιατικά ίδια μου φαίνονται», μην γίνεσαι ο θείος σου που δεν είχε βγει ποτέ από το χωριό του. Η βιετναμέζικη κουζίνα είναι μια κατηγορία μόνη της, και πλέον η γνώση αυτή δεν είναι θεωρητική, είναι βιωματική. Γιατί τα πεντανόστιμα, παραδοσιακά πιάτα του Βιετνάμ τα βρίσκουμε σε πέντε διαφορετικές διευθύνσεις ανά την Αθήνα. Κι αν δεν τα έχεις δοκιμάσει ακόμα, χάνεις.

Dao
Λεπενιώτου 14, Ψυρρή, τηλ.: 21 0324 8547

Στο τρίτο του πλέον πόστο, αυτό το μαγαζάκι που πρωτογνωρίσαμε το 2019 στην Αγίων Αναργύρων, εξακολουθεί να φτιάχνει ονειρεμένα banh mi, παραδοσιακές μπαγκέτες φτιαγμένες στο χέρι με ειδική συνταγή από το Βιετνάμ γεμιστές με φρέσκα λαχανικά, σπιτική μαγιονέζα, σάλτσα ντομάτας και διάφορα μαγειρεμένα ή μαριναρισμένα κρεατικά (μοσχάρι, χοιρινό ή κοτόπουλο –υπάρχει βέβαια και vegan εκδοχή). Στον νέο του χώρο, μεγάλωσε και ομόρφυνε, και πλέον εκτός από τα banh mi σερβίρει και φανταστικό pho, παραδοσιακή σούπα με 9 διαφορετικά μπαχαρικά που μαγειρεύεται σε ζωμό από φρέσκα κόκκαλα μοσχαριού για 12 συνεχόμενες ώρες σε σιγανή φωτιά, αλλά και noodles και διάφορα πιάτα με βιετναμέζικο τηγανιτό ρύζι, από τα οποία ξεχωρίζει το σπέσιαλ, με μοσχάρι, χοιρινό cha siu, αυγό, αρακά, καρότο, γλυκό καλαμπόκι, κρεμμύδι και κάρυ. Για ένα πλήρες γεύμα θα υπολογίσεις περί τα 20€ το άτομο –κάνει και ντελίβερι, αν μένεις στα πέριξ. Τα banh mi ξεκινούν από 8€.

Madame Phu Man Chu
Πραξιτέλους 36, Εμπορικό Τρίγωνο, τηλ: +30 21 0323 1366

Άνοιξε πρώτο τον χορό της βιετναμέζικης κουζίνας εν Αθήναις, και συνεχίζει ακάθεκτο εδώ και μια πενταετία να μας ταξιδεύει στις γεύσεις και τα αρώματα της πατρίδας του, μέσα από τον σούπερ πληθωρικό χώρο του. Εδώ δοκιμάζουμε ένα φανταστικό χοιρινό με καραμέλα, κοτόπουλο με λεμονόχορτο, τσίλι και σκόρδο, ένα κάρι με γαρίδες, λαχανικά, λεμονόχορτο, τζίντζερ και γάλα καρύδας, και εξαιρετικά, παραδοσιακά βιετναμέζικα Pho xao noodles με μοσχάρι, γαρίδες ή λαχανικά και oyster sauce. Πολύ δυνατό είναι και το pho του, επίσης σε τρεις εκδοχές, με μοσχάρι, γαρίδες ή λαχανικά. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 25€ με βιετναμέζικες μπύρες. Οι γείτονες σημειώστε πως κάνει και ντελίβερι.

Hanoi Athens
Πετράκη 12, Εμπορικό Τρίγωνο, τηλ.: 21 3045 1379

Στον μούλτι-κούλτι πεζόδρομο της Πετράκη, που εξελίσσεται ταχύτατα σε ένα από τα πιο χοτ σποτ του κέντρου, το Hanoi είναι μικρό αλλά θαυματουργό, απλώνει και τραπεζάκια έξω αν πετύχεις ηλιόλουστη μέρα, και τα φορτώνει με λιχουδιές από την πατρίδα του, να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Μεγάλο σουξέ έχουν τα bao bun του και τα παραδοσιακά βιετναμέζικα ρολά (σε διάφορες εκδοχές, αλλά αν χρειάζεσαι συστάσεις εμείς προτείνουμε αυτή με ρυζομακάρονα, γαρίδες, χοιρινό και μυρωδικά), ενώ στα κυρίως έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε επιλογές όπως το μοσχάρι με πικάντικη σάλτσα satay και φυστικοβούτυρο, η τραγανή πάπια με κάρι και γάλα καρύδας, και οι γαρίδες με γλυκιά σάλτσα τσίλι. Όλα συνοδεύονται με ρύζι στον ατμό, και κανένα γεύμα δεν ξεκινά χωρίς την ιεροτελεστία ενός pho –εδώ, με κοτόπουλο, με μοσχάρι ή με τόφου. Πίνεις και μια μπύρα Saigon, και πληρώνεις γύρω στα 25€ το άτομο. Κι αυτό κάνει επίσης και ντελίβερι.

Vietnam Street Food
Περικλέους 56, Εμπορικό Τρίγωνο, τηλ.: 2103216303

Μπορεί να μην το πιάνει εύκολα το μάτι σου, στριμωγμένο καθώς είναι μπροστά στην είσοδο ενός τυπικού κτιρίου γραφείων του κέντρου, με τα τραπεζάκια του απλωμένα πάνω στο ρετρό μωσαϊκό, αλλά ό,τι και να δοκιμάσεις εδώ αναπληρώνει σε γεύση ό,τι δεν έχει σε ατμόσφαιρα. Μην παραλείψεις για αρχή το συγκλονιστικό pho με μοσχάρι (ή με κοτόπουλο αν προτιμάς), αλλά και το Bun Rieu Tom, σούπα με ζωμό γαρίδας, fishcake, δύο ειδών τόφου, γαρίδες, φρέσκο κρεμμύδι, κόλιανδρο, ντομάτα, μαρούλι pak choi και rice. Συνεχίζουμε με Co'm Xa Xiu, χοιρινό char siu με λαχανικά σερβιρισμένο με ρύζι jasmine στον ατμό μαγειρεμένο σε ζωμό από σπανάκι, και Mi Xao Bo, τηγανητά noodle με μοσχάρι, αυγό, λαχανικά, μαρούλι pak choi, φυτρες φασολιών και φρέσκο κρεμμύδι. Λογαριασμός με βιετναμέζικες μπύρες, γύρω στα 25€ το άτομο, και ντελίβερι στις γύρω περιοχές.

Black Lotus
Ικονίου 11, Νέα Σμύρνη, τηλ.: 21 6900 1944

Η μόνη διεύθυνση της λίστας μας εκτός αθηναϊκού κέντρου, είναι η βιετναμέζικη εκδοχή της οικογενειακής ταβέρνας. Τρεις γενιές μιας οικογένειας, παιδιά, γονείς και γιαγιά μαγειρεύουν και σερβίρουν τις παραδοσιακές συνταγές της χώρας τους, όπως θα τις έτρωγες καλεσμένος/η σε σπίτι. Δοκίμασε οπωσδήποτε τα βιετναμέζικα ρολά με γαρίδες ή με μοσχάρι και φύλλα shiso, το pho με κοτόπουλο και noodles ρυζιού, τις γαρίδες με λεμονόχορτο και κάρι, και το τηγανιτό ρύζι με μοσχάρι, αυγό, καρότο και πράσινα φασόλια. Στον κατάλογο εδώ θα βρεις και κινέζικες συνταγές, όπως το περίφημο κοτόπουλο satay ή το καντονέζικο κοτόπουλο char siu, που σερβίρεται με ρύζι ατμού. Οι τιμές είναι ασυναγώνιστες, μάξιμουμ στα 15€ το άτομο για να φύγεις και με πακετάκι για το σπίτι. Πακετάκι είπαμε, και θα κλείσουμε με την πληροφορία ότι κάνει κι αυτό ντελίβερι στις γύρω περιοχές.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v