Στο Nyx Japanese Gastrobar για φαγητό και θέα πολλών αστέρων

Το ιαπωνικό fusion που υπογράφει ο σεφ Δημήτρης Κότσαλης στην ταράτσα του Nyx είναι ένα μενού τόσο συναρπαστικό όσο και η θέα του στην Ακρόπολη όπως δεν την έχεις ξαναδεί.

Στο Nyx Japanese Gastrobar για φαγητό και θέα πολλών αστέρων

Ο ουρανός που βάφεται σε όλες τις αποχρώσεις του ροζ την ώρα που δύει ο ήλιος, όπως φαίνεται από το rooftop του Academias Hotel, δικαιώνει τον όρο magic hour που αποδίδουν οι φίλοι Αγγλοσάξωνες στο ηλιοβασίλεμα. Εκεί, καθισμένοι στα ψηλά τραπέζια του Nyx Japanese Gastrobar, χαζεύουμε την αναπάντεχη θέα στην Ακρόπολη, που έχει, σε πείσμα όλων, ακόμα τη δυνατότητα να μας ξαφνιάζει: Είναι που δεν τη βλέπουμε συχνά από ετούτη τη γωνία, στα χαμηλά του Κολωνακίου. Όπως δεν βλέπουμε σχεδόν ποτέ και την εμβληματική Τριλογία της Πανεπιστημίου από ψηλά –τόσο ασυνήθιστη είναι η όλη εμπειρία, που μας παίρνει λίγη ώρα να αναγνωρίσουμε το εσωτερικό προαύλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε απόσταση «απλώνω χέρι και το πιάνω».

Η θέα είναι, βέβαια, μόνο ο ένας από τους λόγους να έρθεις στο Nyx Japanese Gastrobar: Ο άλλος είναι το συναρπαστικό μενού που υπογράφει ο σεφ Δημήτρης Κότσαλης. Ιαπωνικό fusion, όπως εύκολα μαντεύεις από το όνομα, που όμως δεν φοβάται να βγάλει διαβατήριο και να ταξιδέψει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, σε χώρες αναμενόμενες όπως το Περού και άλλες αναπάντεχες όπως οι ΗΠΑ. Υπό αυτή την έννοια, το φαγητό του Nyx μοιάζει με την θέα του: Νομίζεις ότι ξέρεις τι να περιμένεις όταν σου λένε «θέα Ακρόπολη» ή «ιαπωνικό fusion». Αλλά η έμφαση είναι στο νομίζεις.

Ξεκινήσαμε με την Japanese Tuna Salad (17€) με τρυφερό τόνο tataki που κάνει αναπάντεχα καλή παρέα με το γήινο παντζάρι και την αγκινάρα Ιερουσαλήμ. Το άγριο μπρόκολο και τα βασιλομανίταρα δίνουν στην πρωτότυπη σαλάτα στιβαρό σώμα, ενώ η σάλτσα με ταχίνι και το ζελέ tosazu βάζουν στο πιάτο την παιχνιδιάρικη οξύτητα που το απογειώνει.

Το Ceviche λαυράκι (21€) είναι φουλ ζωηρό: yuzu και πράσινα μυρωδικά του δίνουν τη λεμονένια αψάδα του, η σαλικόρνια φέρνει έξτρα θαλασσινή αλμύρα, το αβοκάντο με το καλαμπόκι μαλακώνουν τις γωνίες, και jalapeno-κόλιανδρος κρατούν τον ρυθμό σε ένα άψογα ισορροπημένο αποτέλεσμα. Τα κράκερ ταπιόκας που το συνοδεύουν σε ξεχωριστό μπολάκι προσθέτουν ωραίο «κρατς», που λένε και στις εκπομπές μαγειρικής.

Τις εντυπώσεις έκλεψε το Beef Tartare (18€): Φτιαγμένο από εξαιρετικό Black Angus, με παλαιωμένη παρμεζάνα 24 μηνών για έξτρα umami, χειροποίητη μαγιονέζα jalapeno που το «σηκώνει», μια διακριτική τρούφα να το αγκαλιάζει και στο πλάι ψημένα, ολόμαυρα mini bao για παιχνιδιάρικες μπουκιές. Φτιάχνεις το δικό σου μίνι burger και απολαμβάνεις, μαζί με τη γεύση, και την εμπειρία.

Στα sushi, το Ebi Unagi (21€ τα 8 κομμάτια) παίζει όμορφα με τις αντιθέσεις του: απολαυστική γαρίδα tempura, βουτυρένιο χέλι, αβοκάντο και σχοινόπρασο, μια πικάντικη πινελιά jalapeno και αυγά χελιδονόψαρου του χάρισαν επάξια την πρώτη θέση στις καρδιές μας. Από κοντά και το Crispy Salmon Tartar (19€ τα 5 κομμάτια), παντρεύει ανάλαφρο ταρτάρ σολομού με γκουακαμόλε και spicy lemon, ενώ η φρέσκια χειμερινή τρούφα το κάνει πιο σοφιστικέ. Το Hamachi Jalapeno Nigiri (10€ τα 2 κομμάτια) ήταν ίσως το πιο ιδιαίτερο sushi που έχουμε δοκιμάσει: Εκλεκτό μαγιάτικο, με jalapeno, κόλιανδρο, πράσινο kosho και μικρές εκρήξεις finger lime να το ηλεκτρίζουν.

Συνεχίσαμε με το Yaki Poussin (29€) κοτόπουλο που έρχεται ζουμερό από τη robata, με wafu που γλασάρει ωραία, ψητό καλαμπόκι για γλύκα και shishito πιπεριές που κρατούν το τέμπο σε ένα πιάτο-γύρο του κόσμου.

Γλυκό κλείσιμο με το Berrylicious Burst (12€) ένα απίθανο crémeux βανίλιας Μαδαγασκάρης, με μαρμελάδα κόκκινου βατόμουρου αρωματισμένη με galangal, μπισκότο σοκολάτας γάλακτος και κομψό cacao financier.

Στο δίλημμα «κρασιά ή κοκτέιλ» αν και η εκτενής λίστα κρασιών με επιλογές από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα υπήρξε μέγας πειρασμός, παίξαμε καλοκαιρινά, και διαλέξαμε από την εξίσου ενδιαφέρουσα λίστα των κοκτέιλ: Το Forbidden Greens (15€) πράσινο και πιπεράτο, με Bombay Sapphire, horseradish, lemongrass, ginger και celery, ταίριαξε άψογα με όλα τα πιάτα, ενώ το σούπερ φωτογενές Blossom Breeze (15€) έδωσε αρωματική δροσιά με βότκα Grey Goose, St-Germain elderflower, sakura tea και μπαχαρικά. 

NYX Rooftop Japanese Fusion Gastrobar
Ομήρου 19, κέντρο
Τηλ.: 698 151 8000

Online κρατήσεις εδώ 
Instagram | Facebook 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

Απόρρητο
v