Σούπερ ιδέες για μαγειρευτά και λαδερά… χωρίς λάδι

Θες να περιορίσεις το ελαιόλαδο; Στα μαγειρευτά είναι δύσκολο ή μήπως όχι; Δες τρεις νόστιμες ιδέες, που δεν βουτάνε στο λάδι.

Σούπερ ιδέες για μαγειρευτά και λαδερά… χωρίς λάδι

Τα μαγειρευτά τα αγαπάμε, αλλά μερικές φορές το ελαιόλαδο που απαιτούν είναι σε τέτοια ποσότητα που τα καθιστά αρκετά θερμιδοφόρα (ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς πως μόλις 1 κουτάλι σούπας αποδίδει 135 θερμίδες) αλλά και… κοστοβόρα (ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς πως μόνο ένα κιλό οδεύει προς τα 15 ευρώ).

Τι εναλλακτικές έχουμε;

Πολλά μαγειρευτά και λαδερά μπορούν να γίνουν εξίσου νόστιμα, χωρίς καθόλου ελαιόλαδο. Δες παρακάτω τρεις τέτοιες συνταγές.

Μπριάμ χωρίς ελαιόλαδο

Υλικά: 5 μεγάλες πατάτες, 1 πιπεριά πράσινη, 2 πιπεριές Φλωρίνης, 2 καρότα, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 μεγάλο κρεμμύδι, 7 κολοκυθάκια μικρά, αλατοπίπερο, ρίγανη, 3 κ.σ. μαϊντανό, 1 κ.σ. ταχίνι, 1 κ.σ. μουστάρδα, 1 κ.σ. πελτέ

Εκτέλεση: Πλένουμε τα λαχανικά και τα χοντροκόβουμε. Τα βάζουμε στο ταψί αλατοπιπερώνουμε γεμίζουμε 1 νεροπότηρο νερό βάζουμε τη μουστάρδα το ταχίνι το πελτέ ντομάτας χτυπάμε στο μούλτι ή στη φραπιέρα και περιχύνουμε τα λαχανικά. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς και έχουμε λίγο νεράκι με λίγη μουστάρδα (αναλογία 1 νεροπότηρο νερό 1 κ.σ. μουστάρδα) χτυπημένα και προσθέτουμε στο φαγητό αν χρειαστεί.

Συνταγή από εδώ

Μπάμιες αλάδωτες

Υλικά: Ταχίνι 2 1/2 κούπες (βλέπε επεξεργασία ταχινιού εδώ), 1 1/2 κιλό μπάμιες, 1 ματσάκι μαϊντανο, 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά κομμένα φέτες, 1 κούπα φρέσκια ντομάτα σε κομματάκια ή χυλό, 2 σκ. σκόρδο, 2 πιπεριές πράσινες ή κόκκινες, αλατοπίπερο

Εκτέλεση:  Πλένουμε τις μπάμιες καλά. Τις καθαρίζουμε προσεκτικά, από το επάνω μέρος σε σχήμα κώνου, χωρίς να πλησιάζουμε το μαχαίρι στην μπάμια. Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε με τα χέρια μας όλα τα λαχανικά και τα βάζουμε σε απλωτή κατσαρόλα επί 15 λεπτά και σε σιγανή φωτιά, να μαραθούν.

Ρίχνουμε το ταχινόζουμο και βράζουμε σε δυνατή φωτιά επί 20 λεπτά. Μετά τα 20 λεπτά μπορούμε ν’ αδειάσουμε τις μπάμιες σε ταψάκι και να τις ψήσουμε στο φούρνο για 15 λεπτά, ώσπου να πιάσει κρούστα το φαγητό. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και 2 πατάτες μέτριες, κομμένες σε μακρόστενα κομμάτια.

Συνταγή από εδώ

Αλάδωτο παστίτσιο

Υλικά: 1 κρεμμύδι, 2 μελιτζάνες κομμένες σε κύβους, 2 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε κύβους, 1 κουτί μανιτάρια, 1 συσκευασία κον κασέ ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, 5-10 φέτες νηστίσιμο κασέρι

Για τα μακαρόνια: 1 κιλό κοφτό μακαρονάκι, λίγο αλάτι

Για τη μπεσαμέλ: 1 κουτί κρέμα γάλακτος φυτική, αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο χρειαστεί για να δέσει, λίγος κουρκουμάς, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση Αρχικά ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, κόβουμε τις μελιτζάνες σε κύβους, τις πιπεριές Φλωρίνης σε κύβους και βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι να κάψει πολύ. Βάζουμε πρώτα τις μελιτζάνες να μαραθούν. Στην συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές και τα μανιτάρια.

Βάζουμε την σάλτσα ντομάτας κον κασέ και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και θυμάρι. Αφού βράσουν όλα μαζί και δέσει η σάλτσα σβήνουμε την φωτιά.

Για τα μακαρόνια

Γεμίζουμε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό και αλάτι και αφήνουμε το νερό να πάρει μία βράση. Στην συνέχεια προσθέτουμε τα μακαρόνια μας και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα σουρώνουμε αφού βράσουν και τα βάζουμε στην άκρη.

Για τη μπεσαμέλ

Βάζουμε ένα κατσαρολάκι στην φωτιά και προσθέτουμε την φυτική μπεσαμέλ. Στην συνέχεια βάζουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα μας. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι καθώς και κουρκουμά και ανακατεύουμε. Σβήνουμε την φωτιά και απομακρύνουμε το κατσαρολάκι.

Στήσιμο

Παίρνουμε ένα ταψί και αραδιάζουμε το μείγμα με τα λαχανικά μας στον πάτο του. Στην συνέχεια, προσθέτουμε το νηστίσιμο κασέρι κομμένο σε κομμάτια είτε λίγο πιο μεγάλα είτε λίγο πιο μικρά, αραδιασμένο πάνω από τα λαχανικά. Βάζουμε έπειτα τα βρασμένα μακαρόνια και από πάνω στρώνουμε την μπεσαμέλ. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.

Συνταγή από εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v