Είμαστε μακαρονάδες και γυρνάμε στα νότια τι να κάνουμε;

Αλ Πέστο ή καρμπονάρα; Αλ Αματριτσιάνα ή α λα Τσιτάρα; Στα καλύτερα ιταλικά των νοτίων προαστίων, δεν χωράνε τέτοια διλήμματα.

Είμαστε μακαρονάδες και γυρνάμε στα νότια τι να κάνουμε;

Μια παλιά γαστρονομική θυμοσοφία λέει πως υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι εκεί έξω. Οι μακαρονάδες κι εκείνοι που δεν το παραδέχονται πως είναι μακαρονάδες. Εμείς συντασσόμεθα ξεκάθαρα με τους πρώτους αφού σαν τις μακαρονάδες δεν έχει, ειδικά αν έχουν βάλει το χεράκι τους στη συνταγή κάποιοι από τους καλύτερους σεφ της πρωτεύουσας. Αποφασίσαμε λοιπόν να κινηθούμε προς νότια για να ξεκλέψουμε και καμία βόλτα στη θάλασσα κι έπειτα να δοκιμάσουμε λατρεμένες μακαρονάδες και να ευφρανθεί ο ουρανίσκος μας.

Napolitivo

Μαρίνα Φλοίσβου, Παλαιό Φάληρο, τηλ.: 210 984 0112

Ξεκινάμε με ένα ναπολιτάνικο στέκι που φημίζεται για τα φρεσκοφουρνιστά καλούδια που ετοιμάζουν οι pizzaiolos τους ακολουθώντας την αυθεντική συνταγή της Νάπολης. Πέρα από τις πίτσες ωστόσο, εδώ γίνεται εξαιρετική δουλειά και στις pasta επιλογές του καταλόγου με τις Penne Pollo E Funghi (πέννες με μανιτάρια πλευρώτους, κοτόπουλο, λάδι τρούφας, λευκό κρασί, κρεμμύδι, λάδι σκόρδου, κρέμα γάλακτος, θυμάρι) και τα Linguine All’ Amatriciana (λινγκουίνι με καυτερή σάλτσα τομάτας και πιπεριάς, πανσέτα, τοματίνια, φρέσκο μαϊντανό) να κλέβουν δικαίως την παράσταση. Ο λογαριασμός μαζί με κοκτεϊλάκι θα κυμανθεί περί τα 25€ το άτομο.

Βella Vespa

Κύπρου 11, Γλυφάδα, τηλ.: 210 8982880

To Bella Vespa παρέχει μια μοναδική εμπειρία Italian – fusion φαγητού με την κουζίνα του να βασίζεται σε αυθεντικές Μεσογειακές γεύσεις παίρνοντας έμπνευση από όλο τον κόσμο. Η διακόσμηση ντελικάτη, με μια ξεκάθαρη ιταλική essence να διαπνέει τον χώρο, ο οποίος διαθέτει κι έναν τεράστιο παιδότοπο για τους μικρούς επισκέπτες του. Τόσο η καρμπονάρα όσο και η μπολονέζ τους είναι άπαιχτες ενώ μεγάλο κακό μας έχει κάνει η Σπαγκέτι α λα Τσιτάρα με ντομάτα, μοτσαρέλα και λάδι βασιλικού και κριθαρότο Γαρίδας με γαρίδες, τσορίθο, βασιλικό και ζωμό καραβίδας αφού μας έχει κλέψει τα μυαλά. Μαζί με ποτήρι κρασί ο λογαριασμός στα 25-30€ το άτομο.

Casanova

Aθηνάς 41, Βουλιαγμένη, τηλ.: 21 0896 3500

Eρωτεύσιμο, στιλάτο και με μια βέρα ιταλιάνικη γοητεία, το Casanova υπόσχεται να σε ταξιδέψει στην ιδιαίτερη κουζίνα των γειτόνων μας, μέσα από comfort food επιλογές. Εδώ οι μακαρονάδες παίζουν μεγάλη μπαλίτσα κι ειδικά τα σπαγκέτι με σκόρδο, αγουρέλαιο και πεπεροντσίνο αλλά και τα σπαγκέτι ολικής άλεσης integrali  με μπρόκολο και ντοματίνια. Εξαιρετικές και οι ταλιατέλες με άγρια μανιτάρια και φρέσκια τρούφα. Ο λογαριασμός μαζί με ποτήρι κρασί θα κυμανθεί περί τα 27-30€ το άτομο.

Uva

Αγίου Παντελεήμονος 23, Βουλιαγμένη, τηλ: 21 0896 0400

Αν θες να λοξοκοιτάς θάλασσα, τότε καλό θα ήταν να πιάσεις τραπεζάκι στο ξύλινο ντεκ του Uva για να την χαζεύεις την ώρα που απολαμβάνεις τις δημιουργικές σπεσιαλιτέ του. Τα ζυμαρικά κι οι μακαρονάδες του καταλόγου είναι απλά ασυναγώνιστες, όπως τα ravioli με μαύρη τρούφα, θυμάρι, κρέμα παρμεζάνας και κατσικίσιο τυρί, ή τα μαύρα tagliolini με καραβίδες, bisque, pepperoncini, τζίντζερ και λευκό κολοκύθι Julien. Εκλεκτή και εδώ η λίστα κρασιών, με πολλές επιλογές σε ποτήρι, και λογαριασμός στο τέλος γύρω στα 25€ το άτομο.

Napul'è

Βασ. Κωνσταντίνου 43, Βάρη, τηλ: 697 086 9124

Το ιταλιάνικο εστιατόριο της Μάγκυς Ταμπακάκη και του Francesco Ciccio στη Βάρη παραμένει μια από τις πιο ιδιαίτερες τρατορίες της Αττικής, ένα μέρος όπου η παράδοση και η γαστρονομική ανησυχία βρίσκουν έκφραση μέσα από λαχταριστές comfort δημιουργίες. Εδώ η καρμπονάρα καίει καρδιές, όπως και η Pesto pistacchi μακαρονάδα με φυστίκι Αιγίνης και grana padano. Στα οπωσδήποτε των ζυμαρικών του καταλόγου τα Pasta e zucca με κολοκύθα, pasta mista και provola. Η λίστα κρασιών περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες επιλογές από τους ιταλικούς αμπελώνες για να συνοδεύσεις το γεύμα σου, με τον λογαριασμό να μην ξεπερνά τα 30€ το άτομο, με ποτήρι κρασί.

La Casa di Giorgino

Kύπρου 30-32, Γλυφάδα, τηλ.: 210 96 38 770

Ιταλικό εστιατόριο με γνήσιες συνταγές αλλά και πρώτες ύλες από τη γείτονα χώρα, που έχει μπει δικαιολογημένα στις καρδιές των κατοίκων των νοτίων προαστίων, χάρη στις εξαιρετικές επιλογές του καταλόγου που αναδεικνύουν τα γευστικά πιάτα του Casa di Giorgino. Πολύ δυνατή η πίτσα του, όμως εδώ οι μακαρονάδες κάνουν τη διαφορά και δη η Crudaiola με κύβους φρέσκιας δροσερής ντομάτας, σάλτσα βασιλικού και μοτσαρέλα και η Boscaiola με φρέσκια σάλτσα ντομάτας, ποικιλία από μανιτάρια με λάδι λευκής τρούφας. Μαζί με ποτήρι κρασί ο λογαριασμός στα 20-25€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v