Πάμε για φαγητό στο Παγκράτι;

H Παγκρατάρα μάς δίνει πάντα πολλές γαστρονομικές αφορμές για να βολτάρουμε στις γειτονιές της κι εμείς φυσικά δεν τις αφήνουμε ανεκμετάλλευτες.

Πάμε για φαγητό στο Παγκράτι;

Στο Παγκράτι όπως μάλλον έχεις καταλάβει έχουμε μια δεδομένη και δεδηλωμένη αδυναμία για αυτό πού μας χάνεις, πού μας βρίσκεις στις γειτονιές του τριγυρνάμε. Όταν μάλιστα μιλάμε για φαγητό, τότε όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Παγκράτι, όσο κλισέ κι αν σου ακούγεται. Βλέπεις στα πέριξ του θα συναντήσεις πολλούς  καλούς λόγους για γευστικές δοκιμές που θα σου μείνουν αξέχαστες.. Φτιάξαμε και λίστα με τις πιο νόστιμες διευθύνσεις για να τις αποθηκεύσεις στο gps σου και να έχεις να πορεύεσαι.

Το Λούβρον

Ερατοσθένους 6, τηλ: 2107016594

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Το Λούβρον (@louvron)

Το Λούβρον είναι ένας μοντέρνος καφενές, κρυμμένος σε ένα καταπράσινο φόντο με τα ελεύθερα τραπεζάκια του να εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού, χάρη στην ομορφιά του.

Εδώ θα τσιμπολογήσεις μοσχαρίσια κεφτεδάκια σχάρας με σάλτσα δυόσμου, μπουρεκάκια με μυζήθρα, σαρδέλα με μαγιονέζα πατάτας και κρόκο Κοζάνης, σουπιά σχάρας με σάλτσα από ταχίνι και τηγανιτό κρεμμυδάκι, ξιδάτο λουκάνικο Κρήτης με πικάντικη πολίτικη σαλάτα, απάκι σχάρας με φρέσκια σαλάτα και άλλα τέτοια ωραία. Ο λογαριασμός δύσκολα θα ξεπεράσει τα 15-20€ το άτομο συνοδεία ουζακίων ή τσιπουρακίων.

Soil

Φερεκύδου 5, τηλ: 21 0751 3505

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Soil restaurant (@soilrestaurant.gr)

Σε ένα από τα υπέροχα νεοκλασσικά σπίτια στο Παγκράτι, το εστιατόριο του Τάσου Μαντή  μπορεί δικαίως να περηφανεύεται για το αστέρι Michelin του, αλλά και την υπέροχη εξοχική μια αυλή του γεμάτη λεμονιές πορτοκαλιές και παρτέρια. Στο μενού ξεδιπλώνεται η «soil experience» μέσα από πιάτα γήινης γαστρονομίας, όπως η γαρίδα με πορτοκάλι, μύδια και κατιφέ, το χτένι με μοσχολέμονο, γκρέιπφρουτ και αυγά ρέγγας και η παλαμίδα με αγριοράπανο, ψημένα φύλλα λεμονιάς και μάραθο μπρονζέ. Το μενού 15 πιάτων κοστίζει 90€.

Βυρίνης

Αρχιμήδους 11, Παγκράτι, τηλ: 2107012153

Πολύ κοντά σε μια από τις ομορφότερες γειτονιές της Αθήνας –αυτή του Καλλιμάρμαρου ντε- θα βρεις την αγαπημένη ταβέρνα του Βυρίνη, που όταν καλοκαιριάζει μετατρέπει εκείνη τη γωνιά στο κέντρο της πόλης σαν σε χωριό. Βουκαμβίλιες, γιασεμιά ομορφαίνουν ακόμη περισσότερο τη λουλουδιαστή αυλή του, όσο στην κουζίνα ετοιμάζονται διαλεχτά καλούδια. Βλίτα, πιπεριές γεμιστές με τυρί, κεφτεδάκια της γιαγιάς τραγανά με φρέσκες πατάτες, ντολμάδες αυγολέμονο, χειροποίητη τυροκαυτερή όσο πρέπει πικάντικη, ρεβιθοκεφτέδες με σάλτσα γιαουρτιού και το πιάτο –χιτ του μαγαζιού τσιγαριστό χοιρινό δεν πρέπει να λείψουν από την παραγγελία σου. Για ένα πλήρες γεύμα, υπολογίζεις περίπου 20€ το άτομο, με κρασί.

Materia Prima

Πλ. Μεσολογγίου 3, τηλ: 21 0725 5171

Το Materia Prima είναι ένα μικρούλι, μίνιμαλ μα και ντελικάτο wine bar στο κέντρο του Παγκρατίου που αξίζει σίγουρα την προσοχή σου. Ο κατάλογος τους γεμίζει με σχεδόν 400 ετικέτες κρασιών εκ των οποίων περίπου 30 «ανοίγονται» κάθε τόσο και σερβίρονται σε ποτήρι, και συνοδεύονται αρμονικά από γεύσεις όπως φασόλια βουτύρου με τσίλι, ξινόμηλο και καπνιστό χέλι, καρπάτσιο μοσχαριού, τόνο με σταμναγκάθι και χρένο, και μοσχαρίσια μάγουλα με πολέντα και μαύρο σκόρδο. Οι τιμές για ποτήρι κρασί ξεκινούν από τα 4,5€, ενώ για ένα πλήρες γεύμα υπολόγισε περί τα 20€.

Baba Ghanoush

Εμπεδοκλέους 25-27, τηλ: 212 105 0351

Κι οι vegetarians έχουν ψυχή κι εκτός από ψυχή έχουν κι αγαπημένα στέκια όπως το Παγκρατιώτικο Baba Ghanoush. Εδώ διαλέγεις από δύο διαφορετικές γεύσεις φαλάφελ σε αφράτη πίτα (με μπάμπα γανούς, ταχίνι, χαρίσα και σαλάτα ή με σος γιαουρτιού, χαρίσα, ρόκα και καρότο) ή μερίδα φαλάφελ στο πιάτο με χούμους, κους κους και χαρίσα, και συνδυάζεις με επιλογές όπως σαλάτα φακής, κινόα ή καρότου, πιτούλες με χούμους και άλλα τέτοια ωραία. Τα φαλάφελ ξεκινούν από τα 4-5€ και οι μερίδες από τα 8,5€.

Δήμος

Φιλολάου 148, τηλ: 21 0701 1260

Περισσότερα από 50 χρόνια εμπειρίας κουβαλά στην πλάτη του ο Δήμος που έχει αναλάβει να μας καλοταΐζει με μαμαδίσια μαγειρευτά αλλά και καλοψημένα κρεατικά. Εδώ η φάση είναι παραδοσιακή ταβερνίτσα που δεν λοξοκοιτά σε γκουρμεδιές και καλά κάνει αν μας ρωτάς, αφού παίζει τον Τσελεμεντέ στα δάχτυλα. Στα επιβάλλεται του καταλόγου το αρνί τσιγαριαστό, το χοιρινό κότσι, το μοσχαράκι τας κεμπάπ, το αρνάκι φρικασέ, η φασολάδα, οι μελιτζάνες ιμάμ, οι χοντροκεφτέδες με σάλτσα ντομάτα, τα αρνίσια παϊδάκια και τα κανελόνια με κιμά. Μαζί με κρασάκι ο λογαριασμός στα 12-15€ κατ’ άτομο.

Το Χατίρι

Ριζάρη 28, τηλ.:21 0723 2333

Καλά κρυμμένο στη Ριζάρη, το Χατίρι είναι ένα μικρό μπιστρό, τρατορία και μαγειρείο… όλα σε ένα ασυνήθιστο μείγμα που αξίζει να ανακαλύψεις για να σε σερβίρει καλομαγειρεμένο φαγητό, με αγάπη. Εδώ θα δοκιμάσεις από μαγειρευτά όπως, μοσχαράκι στρογκανόφ, σαρδέλα με ντομάτα και κάπαρη, μέχρι πίτσα με σπαράγγια, γκοργκοντζόλα και ξινή κρέμα και μπριζόλα αντρεκότ και γαλλική κρεμμυδόσουπα. Λογαριασμός στα 20-25€ το άτομο, με κρασί σε ποτήρι.

Κατσούρμπος

Αμύντα 2, πλατεία Μάνου Χατζιδάκι, τηλ: 21 0722 2167

O Κατσούρμπος είναι ένα από τα καλύτερα κρητικά ταβερνάκια της πρωτεύουσας και ε το κουνάμε απ’ επαέ μέχρι να συμφωνήσεις. Πολλές οι σπεσιαλιτέ του καταλόγου, όμως, αν μας ρωτάς επιβάλλεται να δοκιμάσεις κριθαρένιο ντάκο σε κρητική μαρινάδα με ξυνομυζήθρα και κάππαρη, καλτσούνια με άγρια χόρτα και σταμναγκάθι, απάκι χοιρινό καπνιστό με τριμμένο καρύδι, αντιναχτές πατάτες Λασιθίου, ανωγειανό γαμοπίλαφο με κόκκορα, μπουρέκι από τον Χάνδακα και χειροποίητα ζυμαρικά. Ο λογαριασμός στα 20-25€ κατ’ άτομο με άφθονη ρακή.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v