Η Αρβανίτσα είναι η τέλεια μονοήμερη για φαγητό και φύση

Φθινόπωρο, φύση, φαγητό. Η Αρβανίτσα απέχει ακριβώς δύο ώρες από την Αθήνα και τα συνδυάζει όλα στην καλύτερη εκδοχή τους.

Η Αρβανίτσα είναι η τέλεια μονοήμερη για φαγητό και φύση

Σύντομος οδηγός για νεοφερμένους: Η Αρβανίτσα βρίσκεται στον Ελικώνα, ο οποίος είναι βουνό της Βοιωτίας, ένα από τα κοντινότερα στην Αθήνα, που γνωρίζει μεγάλη δημοτικότητα όσο η φτώχεια μας που-θέλει-καλοπέραση κάνει τις μονοήμερες εκδρομές ολοένα και πιο δημοφιλείς. Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο χιλίων μέτρων, η Αρβανίτσα δεν είναι χωριό, είναι δάσος και χώρος αναψυχής, γνωστή μεταξύ άλλων και για το Μουσικό Φεστιβάλ Δάσους που διοργανώνεται τα καλοκαίρια στις καταπράσινες εκτάσεις της. Στον χάρτη τη βρίσκεις εδώ

Τι έχει να κάνουμε εδώ;

Η Αρβανίτσα έχει καταρχάς πανεύκολη πρόσβαση, σε δύο μόλις ώρες από την Αθήνα, και ένα φυσικό τοπίο χάρμα οφθαλμών, από τα ωραιότερα σε τόσο κοντινή απόσταση από την πόλη. Με το που βγεις από το αυτοκίνητο αντικρύζεις ένα απέραντο, καταπράσινο ξέφωτο, στο οποίο κόσμος λιάζεται κάτω από τον φθινοπωρινό ήλιο, στήνει πικνίκ, κάνει αθλοπαιδιές, ή απλώς κυνηγάει τα πιτσιρίκια που ξεφωνίζουν χαρούμενα (έχει και παιδική χαρά, σημείωσε αν είσαι μάνα/ πατέρας κουράγιο). Αν διασχίσεις το ξέφωτο, μπαίνεις σε ένα φουντωτό, μυρωδάτο ελατοδάσος, το οποίο διατρέχουν χωμάτινα μονοπάτια ιδανικά για μικρές ή μεγαλύτερες πεζοπορίες, όσο αγύμναστος αρχάριος πεζοπόρος και αν είσαι.

(*) Αν δεν είσαι αρχάριος, δες εδώ πιο απαιτητικές πεζοπορικές διαδρομές που μπορείς να κάνεις στον Ελικώνα. Και για τους κοινωνικούς τύπους, που θέλουν την πεζοπορία τους οργανωμένη, ο Ορειβατικός Σύλλογος Κυριακίου διοργανώνει εξορμήσεις στο βουνό σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο.

Θα φάμε τίποτα;

Αν θα φάμε λέει! Στην άκρη του μεγάλου ξέφωτου, μπροστά από το ελατοδάσος, το ομώνυμο café-εστιατόριο Αρβανίτσα απλώνει ξύλινα τραπέζια του πικνίκ και τα φορτώνει με σπιτικές νοστιμιές που περιλαμβάνουν μια άχαστη χορτόπιτα, έναν καταπληκτικό κόκορα κρασάτο με παραδοσιακές χυλοπίτες από το Κυριάκι, και ένα αγριογούρουνο στιφάδο να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Αν δεν είσαι του μαγειρευτού, θα βρεις και τα απαραίτητα κοντοσούβλια-παϊδάκια-κοκορέτσια να τιμήσεις τις ρουμελιώτικες παραδόσεις όπως τους αξίζει. Συνοδεύεις με κρασί και τοπικά τυριά που γίνονται ωραίο σαγανάκι, και υπολογίζεις γύρω στα 17-20€ το άτομο.

Κανένα αξιοθέατο έχει;

Ένα μισάωρο με το αυτοκίνητο από την Αρβανίτσα, ο Όσιος Λουκάς δεν είναι ένα ακόμα μοναστήρι. Είναι, σύμφωνα με την UNESCO, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα δείγματα βυζαντινής αρχιτεκτονικής που έχουμε στην Ελλάδα, και σύμφωνα με εμάς ένας μικρός Μυστράς: Μια μίνι βυζαντινή πολιτεία με τέλεια θέα στα βουνά της Βοιωτίας και ένα σωρό ενδιαφέροντα κτίσματα που δεν εξαντλούνται σε ναούς και παρεκκλήσια, αλλά περιλαμβάνουν μουσεία, ελαιοτριβεία, μυστηριακές κρύπτες και δαιδαλώδεις διαδρόμους μέσω των οποίων τροφοδοτούταν και επικοινωνούσε η μοναστηριακή κοινότητα, που υπάρχει εδώ από τον 10ο αιώνα μέχρι σήμερα. Και καθόλου φίλος/η του θρησκευτικού τουρισμού να μην είσαι, δεν πρέπει να τον χάσεις. Περισσότερα για το μοναστήρι και την Ιστορία του εδώ

Και από χωριά;

Το κεραμιδοσκέπαστο Κυριάκι (που έχει και ωραιότατους ξενώνες αν αγαπήσεις τόσο το βουνό και θέλεις να μείνεις ένα βράδυ) και η Αγία Άννα με το παραδοσιακό της καφενείο των Φίλων για ελληνικό και πορτοκαλόπιτα πλάι στο αναμμένο τζάκι είναι δύο από τα ωραιότερα χωριά του Ελικώνα.

Περισσότερα έχουμε εδώ - Μια τέλεια Κυριακή στον Ελικώνα 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v