Τα κρυφά στέκια της Αθήνας για ψαγμένο φαγητό

Ταράτσες που μοσχοβολούν… μπιφτέκια, speakeasy κινέζικα, ρετρό καφενεία. Ανακαλύπτουμε τις πιο ιδιαίτερες «μυστικές» διευθύνσεις της πόλης.

Τα κρυφά στέκια της Αθήνας για ψαγμένο φαγητό

Από τη μία, μια ταράτσα στον όγδοο όροφο ενός κτιρίου με θέα που θα ζήλευε κάθε ανταποκριτής ξένου ειδησεογραφικού πρακτορείου, από την άλλη, ένα μίνιμαλ κινέζικο εκεί που δεν το περιμένεις.

Λίγο πιο πέρα, κρυμμένο σε μια στοά στην Κάνιγγος ένα διαμαντάκι κρητικής κουζίνας για μεζέδες και ρακές.

Η πόλη κρύβει δεκάδες νόστιμες διευθύνσεις για να δοκιμάσεις εκλεκτές, ψαγμένες, αλλά και έθνικ γεύσεις.

Νιώθεις έτοιμος να τις ανακαλύψεις;

Η Κρήτη

Βερανζέρου 5, πλ. Κάνιγγος, τηλ: 210 3826998

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kriti Restaurant (@kriti.restaurant)

Αυτό το διαμαντάκι μετρά δεκαετίες παρουσίας στη μικρή στοά δίπλα στην Πλατεία Κάνιγγος και συνεχίζει να σερβίρει πεντανόστιμα κρητικά μεζεδάκια σε πείσμα των σουβλατζίδικων που κυριαρχούν στην περιοχή. Σε δύο χώρους – μέσω κι έξω – θα δοκιμάσεις διάφορα καλούδια από το μενού, όπως τηγανιά χοιρινή με λουκάνικο, κορτεζίνες ήτοι γλυκοπικάντικα παϊδάκια, μοσχαρίσιο συκώτι γάλακτος ψητό, σφακιανό λουκάνικο, χοιρινό απάκι σβησμένο με κρασί, κατσικάκι τσιγαριστό στην κατσαρόλα με πατατούλες φούρνου, μαραθόπιτα, χοχλιούς με δενδρολίβανο, κολοκυθανθούς με ρύζι και τηγανιτές ελιές γεμιστές με πικάντικη φέτα. Για μεζεδοτσιμπολόγημα με τις απαραίτητες ρακές, υπολόγισε περί τα 15-20€ το άτομο.

Καπετάν Μιχάλης

Φειδίου 3, Κέντρο, τηλ: 210 3820073

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Calli•Nicol Food Stories (@calli.nicol)

Πίσω από το ΙΝΤΕΑΛ, στο εναλλακτικό στενάκι της Φειδίου, ο Καπετάν Μιχάλης βγάζει τραπεζάκια έξω και υποδέχεται κόσμο και κοσμάκη που αρχικά χαζεύει την ανοικτή του κουζίνα για να δει τι θα παραγγείλει και εν συνεχεία πιάνει θέση για τσιμπολόγημα μεζεδακίων. Από το τηγάνι του βγαίνουν τηγανιτά κουτσομουράκια, αθερίνα και γαρίδες, ενώ στον κατάλογο θα βρεις τραγανά κεφτεδάκια με πατάτες τηγανιτές κομμένες στο χέρι, σαγανάκι κεφαλοτύρι, πατατοσαλάτα, φασολάκια μαυρομάτικα, γαλέο σκορδαλιά, πατζαροσαλάτα, κοκορέτσι (όχι πάντα), νοστιμότατες μπάμιες (κι όμως!) και ωραίες, χειροποίητες αλοιφές – π.χ. τυροκαυτερή. Ο λογαριασμός με τσίπουρο ή ούζο σε ικανοποιητική ποικιλία στα 20€ το άτομο, για τσιμπολόγημα.

Brigante

Ξενοφώντος 6, Σύνταγμα, τηλ: 2111821400

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Brigante (@brigante.cucina)

Κρυμμένη σε μια μικρή στοά επί της οδού Ξενοφώντος, αυτή η τρατορία δεν είναι ένα ακόμα ιταλικό εστιατόριο της σειράς. Η κουζίνα της βγάζει αυθεντικές γεύσεις της γειτόνισσας χώρας, σε μεγάλη ποικιλία. Σημείωσε οπωσδήποτε το Vitello Tonnato, με λεπτές φέτες μοσχαριού με παρμεζάνα, κάππαρη, λεμόνι και σάλτσα τόνου με μουστάρδα, την κλασική  πίτσα Μαργαρίτα με πληθωρική μοτσαρέλα και βελούδινη σάλτσα ντομάτας, την Carbonara antica ricetta με παρμεζάνα, πανσέτα και κρόκο αυγού και την Caponata, με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, μελιτζάνα, σέλερι, ελιές, κρεμμύδι και κάππαρη. Λογαριασμός στα 20-25€ το άτομο, με ποτήρι κρασί.

Η Καντίνα της Καραγιώργη Σερβίας

Καραγιώργη Σερβίας 2, Αθήνα, τηλ: 21 0322 3625

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ATHENS HIDDEN PLACES (@athenshidden)

Ή «τα μπιφτέκια στην ταράτσα της Καραγιώργη» ή «τα μυστικά μπιφτέκια» είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που έχουν δώσει οι καλοφαγάδες της πόλης στην καντίνα ετούτη, η οποία βρίσκεται στην ταράτσα ενός κτιρίου και ατενίζει πλατεία Συντάγματος, λόφο Αρδηττού και Βουλή. Το μενού λιτό και απέριττο, περιλαμβάνει σπιτικές γεύσεις, όπως σαλάτα, πατάτες τηγανιτές, χωριάτικο λουκάνικο και εξαιρετικά μπιφτεκάκια μοσχαρίσια, με τα μυρωδικά τους στην απόλυτη αναλογία ώστε να μην πέσουν βαριά στο στομάχι. Λογαριασμός στα 10-12€ το άτομο, με μπίρα.

Peninsular Gourmet

Κολοκυνθούς 7, τηλ: 21 1409 9424

Στον πρώτο όροφο ενός κτιρίου κοντά στην πλατεία Κουμουνδούρου βρίσκεται ένα… speakeasy κινέζικο εστιατόριο, το οποίο σερβίρει πραγματικά αυθεντική κινέζικη κουζίνα για μερακλήδες – ή Κινέζους. Σε χώρο πιο-λιτό- δε-γίνεται, θα δοκιμάσεις αρκετά άγνωστα κινέζικα πιάτα, αν είσαι θαρραλέος, όπως πόδια κοτόπουλου σε πικάντικο τουρσί ή «ψάρι – σκίουρο», το οποίο φτιάχνεται με ψάρι ημέρας τηγανιτό και σερβίρεται με γλυκόξινη σάλτσα και αμμοσωλήνες, περυχημένους με ζεστό λάδι κι ελαφριά σάλτσα σόγιας. Αν θες κάτι πιο κλασικό, δοκίμασε ντάμπλινγκ γαρίδας ή κρεατικών, ψαρόσουπα με λαβράκι, φύτρες φασολιών, τζίντζερ και καυτερή πιπεριά, νούντλς με καβούρι και πάπια συνοδεία διάφορων λαχανικών. Λογαριασμός στα 25-30€ το άτομο ή και παραπάνω αν παραγγείλεις ψάρι.

Babaji Indian Food

Νίκης 11, Σύνταγμα, τηλ: 21 0325 4841

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Babaji Indian Restaurant (@babaji.indian)

Και από την Κίνα κάνουμε… δρόμο, και πάμε στην Ινδία όπου μας περιμένει το τοσοδούλι Babaji για να μας μυήσει στην πιο αρωματική κουζίνα του κόσμου: γαρίδες με σάλτσα masala, γιαούρτι και τριμμένο αμύγδαλο, μοσχάρι με ντομάτα και καυτερές πράσινες πιπεριές chili, samosas με πικάντικο κιμά, karahi ήτοι αρνάκι μαριναρισμένο με ινδικά μπαχάρια και ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, και σούπερ καυτερό chicken madras με εξωτικά μπαχάρια και σάλτσα κάρυ με γάλα καρύδας είναι μερικές από τις γεύσεις που θα ανακαλύψεις πιάνοντας θέση εδώ. Ο λογαριασμός στο τέλος στα 20-25€ το άτομο, με mango lassi.

Το Κουτούκι

Υψηλάντου 5, Χαλάνδρι, τηλ: 21 0685 4234

Να δούμε για πόσο ακόμα θα παραμείνει κρυμμένο αυτό το συμπαθέστατο ταβερνάκι σε μια πυλωτή του Χαλανδρίου.  Όπως και να’χει, εμείς δεν χάνουμε ευκαιρία να το επισκεπτόμαστε όταν πάμε στα βόρεια για να δοκιμάσουμε κλασικές γεύσεις παραδοσιακές, σε μικρά πιατάκια, με νοσταλγική ατμόσφαιρα παλιού καφενέ. Στον κατάλογο θα βρεις εκλεκτά πιάτα όπως γαρδουμπάκια, λαχανοντολμάδες, κολοκυθάκια τηγανιτά, γιουβετσάκι στο πήλινο, λαγό στιφάδο, μπεκρή μεζέ, και νόστιμα ψητά της ώρας - μπριζόλες, μπιφτεκάκια και άλλα τέτοια ωραία. Υπολόγισε περί τα 20€/ άτομο για ένα γεύμα, με χύμα κρασί δικό τους.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v