Το κυνήγι του καλού μεζέ σε Εξάρχεια και Νεάπολη

Σαν άλλοι μεζεδοκυνηγοί ξεχυθήκαμε στα καλύτερα φαγάδικα των Εξαρχείων και της Νεάπολης αναζητώντας γευστικούς θησαυρούς.

Το κυνήγι του καλού μεζέ σε Εξάρχεια και Νεάπολη

Δεν είναι λίγες οι φορές που φαντασιωνόμαστε πως έχουμε βγει παγανιά αναζητώντας τους πιο λαχταριστούς μεζέδες της πιάτσας. Βλέπεις, στα μεζεδάκια λέμε πάντοτε ένα εκκωφαντικό και μεγαλοπρεπές ΝΑΙ ανεξαρτήτως καιρού κι εποχής. Πόσο μάλλον όταν τα συνδυάσουμε και με μια βόλτα στις τιμημένες γειτονιές των Εξαρχείων και της Νεάπολης που κρύβουν στα στενά τους γευστικούς θησαυρούς που θα ενθουσιάσουν και τον πλέον απαιτητικό ουρανίσκο. Η φάση όπως καταλαβαίνεις είναι ραντεβού στα μεζετζίδικα.

Όξο Nου

Εμμανουήλ Μπενάκη 63, τηλ.: 21 0380 1778

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Oxo Nou (@oxonou_restaurant_)

Αν είσαι σύντεκνος που λες τότε μάλλον γνωρίζεις ήδη τον δρόμο προς το Όξο Νου στην Εμμανουήλ Μπενάκη, που σερβίρει διαλεχτούς κρητικούς μεζέδες με τα καλύτερα υλικά του νησιού. Μπόλικα ξύλινα τραπεζάκια απλωμένα εντός κι εκτός του Όξο Νου γεμίζουν καθημερινά με πελάτες που τσουγκρίζουν τα ρακοπότηρά τους, ενόσω οι μυρωδιές της κουζίνας γαργαλούν τα ρουθούνια τους ερεθιστικά. Στα οπωσδήποτε του καταλόγου είναι το γαμοπίλαφο, η στάκα Σφακίων με αυγά, το αρνί τσιγαριαστό, το τηγανιτό κουνέλι, οι χοχλιοί μπουρμπουριστοί, η κρεατότουρτα, τα κεφτεδάκια της γιαγιάς, το μοσχάρι με πορτοκάλι και το ψητό γουρουνόπουλο. Μαζί με τις συνοδευτικές ρακές για ένα χορτάτο γεύμα υπολόγισε 18-20€ το άτομο.

Άμα Λάχει

Καλλιδρομίου 69, τηλ.:21 0384 5978

Στο Άμα Λάχει γίνεται καθημερινά της μεζεδοαπόλαυσης κι αυτό μπορεί να σ’το επιβεβαιώσει κάθε μερακλής και λάτρης του καλού φαγητού της πόλης. Στην υπέροχη αυλή του δύσκολα θα βρεις άδειο τραπεζάκι ανεξαρτήτως μέρας, ενώ το περιεχόμενο των πιάτων του εξαφανίζεται εν ριπή οφθαλμού χάρη στη νοστιμιά τους. Όσο εμείς γράφουμε εσύ παραγγέλνεις καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, λουκουμάδες φέτας, κριθαρότο με κοτόπουλο και ψητή πανσέτα, καρπάτσιο μόσχου, χοιρινή τηγανιά και αυγά με σουτζούκι Δράμας και κασέρι. Ο λογαριασμός συνοδεία ουζακίων θα κυμανθεί μεταξύ 18 με 20€ το άτομο.

Λέσβος

Εμ. Μπενάκη 38, τηλ: 210 3814525

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ouzeri_Lesvos (@ouzerilesvos)

Aπό τα πλέον θρυλικά ουζερί του αθηναϊκού κέντρου η Λέσβος κρατά αναλλοίωτη ατμόσφαιρα και γεύσεις που σε μεταφέρουν στο όμορφο νησί, σε ένα από τα πλέον αγαπημένα μαγαζιά των Εξαρχείων. Ψητό καλαμαράκι, σουπιά και χταπόδι, ντολμαδάκια σε πράσινη σάλτσα, τραγανά τηγανιτά κολοκυθάκια, λαδοτύρι Μυτιλήνης, μικρά ψαράκια όπως μαρίδα, αθερίνα, κουτσομούρα και γαύρος τηγανισμένα άψογα, πατατοκεφτέδες και νοστιμότατο σαγανάκι βοηθούν να κατέβουν τα ουζάκια. Στη Λέσβο θα φας καλά, και θα πληρώσεις περί τα 15€ κατ’ άτομο.

Ροζαλία

Βαλτετσίου 58, Εξάρχεια, τηλ: 210 3302933

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ροζαλια-Rozalia (@tavernarozalia)

Αν είσαι λάτρης των παραδοσιακών ταβερνακίων με μαγειρευτές νοστιμιές και λαχταριστούς μεζέδες, τότε μια στάση στη Ροζαλία κρίνεται επιβεβλημένη. Ίσως ξέρεις την κοσμαγάπητη αυλή της, περιτριγυρισμένη από πλατάνια, η οποία είναι παντός καιρού και μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε μαμαδίσια κουζίνα ακόμα και όταν ο καιρός δεν μας κάνει το χατίρι. Πιάνουμε λοιπόν τραπεζάκι για και δοκιμάζουμε κολοκυθοκεφτέδες, μανιτάρια του μερακλή (με σκορδάκι, μαϊντανό κλπ.), συκώτι μόσχου, παστουρμαδόπιτα, γίγαντες φούρνου, σούπα βελουτέ, αρνάκι γάστρας, μπιφτεκάκι γεμιστό χωριάτικο και ρεβύθια με γλυκά χόρτα. Λογαριασμός στα 15€ το άτομο, με κρασί.

CΗΕligas

Ζωοδόχου Πηγής 50, τηλ.: 21 0380 9023

Παρά το όνομά του ο CΗΕligas δεν πρόκειται να φέρει επανάσταση στις γαστρονομικές σου συνήθειες ωστόσο σίγουρα θα σου χαρίσει τα απολαυστικά κλασσικά κι αγαπημένα μεζέδια που προσμένεις. Εδώ must είναι τα υπέροχα κεφτεδάκια και τα τηγανιτά ψαράκια που ετοιμάζονται καθημερινά με μπόλικη μαστοριά. Ο μικρός μεζεδοκαφενές στηρίζει έμπρακτα τους Έλληνες παραγωγούς, για αυτό συχνά πυκνά θα σε τρατάρει ξανθιώτικο κασέρι ωρίμανσης αλλά και λιμπιστική σφέλα Μεσσηνίας. Ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 12-15€ το άτομο.

Τζερεμές

Εμμανουήλ Μπενάκη 67, τηλ.: 21 0380 8966

Όποιος ξαναπεί ότι είναι κακό να τεμπελιάζεις καταβροχθίζοντας μεζεδάκια τότε πρέπει να τον πας σούμπιτο στον Τζερεμέ για να αλλαξοπιστήσει πάραυτα. Κλασικό κι αγαπημένο εξαρχειώτικο σποτ ο Τζερεμές είναι ταμάμ για να κάθεσαι αναπαυτικά στην καρεκλίτσα σου και να απολαμβάνεις το τσιπουράκι σου. Στο μεζεδοπωλείο με την παραδοσιακή 60s διακόσμηση, τα βίντατζ μπιμπελό, και τα μεταλλικά τραπεζάκια, η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή και κατάλληλη για κατανάλωση άφθονου αλκοόλ. Από το πρωί ως το βράδυ, στα «Φαγιά» θα βρεις πολλές παραλλαγές χωριάτικου λουκάνικου, σκουμπρί καπνιστό, καβουρμά, μπριζολάκι καπνιστό, αντζούγιες και τσίρο για τους έξτρα μερακλήδες. Ο λογαριασμός μαζί με μπόλικα τσιπουράκια θα κυμανθεί μεταξύ 12-15€ το άτομο.

Αυλή

Μεθώνης 43, τηλ.:21 0383 8167

Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα για αυτό κι οι αυλές έχουν την τιμητική τους ανεξαρτήτως καιρού. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για την αγαπημένη μας εξαρχειώτικη Αυλή που ετοιμάζει καθημερινά, τους καλύτερους μεζέδες της πιάτσας. Εδώ καλοτρώμε τζατζίκι παντζαριού, πρασοκεφτέδες, κοτομπριζολάκια, πορτομπέλο σχάρας, γιουβέτσι με γαρίδες, μοσχαρίσια ταλιάτα, θράψαλο σχάρας και χωριάτικες χυλοπίτες με κρασάτο μοσχάρι και λιαστή ντομάτα. Με λιγότερα από 20€ το άτομο θα φας χορταστικά συνοδεία μπυρών ή ουζακίων.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v