Περί ορέξεως Μοσχάτο

Ο γιατρός της πείνας μας συνέστησε τακτικές επισκέψεις στα φαγάδικα της ευρύτερης περιοχής του Μοσχάτου κι εμείς τον μνημονεύουμε πάντα πριν ή μετά το φαγητό.

Περί ορέξεως Μοσχάτο

Πέρα από το φαγητό συνηθίζουμε να απολαμβάνουμε ιδιαίτερα και τις συζητήσεις που σχετίζονται με αυτό. Έχουμε συνέχεια τα αυτιά μας ανοιχτά για νέες προτάσεις που περιλαμβάνουν εστιατόρια, μεζεδοπωλεία, ουζερί, σουβλατζίδικα και πάει λέγοντας. Τώρα τελευταία λοιπόν παρατηρούμε ότι το Μοσχάτο κεντρίζει το ενδιαφέρον αντίστοιχων συζητήσεων, επομένως πήραμε την απόφαση να κατηφορίσουμε στις γειτονιές του και να διαπιστώσουμε του λόγου το αληθές ιδίοις στόμασι. Σαν κιμπάρηδες που είμαστε, φτιάξαμε και μια λίστα με τα καλύτερα φαγάδικα της περιοχής, σε περίπτωση που ο γιατρός της πείνας σου βγάλει πρόγραμμα φαγητού που έχει μέσα και το Μοσχάτο.

Κανάρια

Κανάρη 119, τηλ: 210 9422119

Θρύλος για τους κατοίκους Μοσχάτου και περιχώρων, τα Κανάρια βρίσκονται στο πόστο τους από το 1950, και σερβίρουν λίγα και καλά (αλλά όταν λέμε καλά, εννοούμε εξαιρετικά) θαλασσινά. Η χωριάτικη αυλή μέσα στην πρασινάδα και την κληματαριά, το παλιό μωσαϊκό και η λαδομπογιά στους τοίχους συμπληρώνουν αρμονικά τα δρύινα βαρέλια που υπάρχουν στο εσωτερικό ξυπνώντας εξοχικές αναμνήσεις. Αδιαμφισβήτητα χιτ του καταλόγου είναι οι γαρίδες Πλαταμώνα στο τηγάνι και τα επίσης τηγανιτά μπαρμπουνάκια. Συχνά θα βρεις επίσης φρέσκο φαγκρί, σαργουδάκια και τσιπούρες που ψήνονται όλα μαστόρικα στη σχάρα. Αν πετύχεις ηλιόλουστο μεσημέρι, θα πιάσεις οπωσδήποτε τραπέζι κάτω από τα δέντρα, στη νοσταλγική του αυλή. Ο λογαριασμός περί τα 25€-30€ ανά άτομο, με χύμα κρασί.

Ζεμπερέκι

Σολωμού 92, τηλ: 2109406044

Στο Ζεμπερέκι στο Μοσχάτο τρως και διασκεδάζεις όπως παλιά, όταν μεσουρανούσαν τα κουτούκια. Η ατμόσφαιρα θυμίζει παραδοσιακό σπίτι στο χωριό. Είναι γεμάτο με παλιά αντικείμενα του παππού και της γιαγιάς, που το καθένα έχει την ιστορία του, την ώρα που από την κουζίνα ξεπηδούν μυρωδιές που φέρνουν στον νου το μαμαδίσιο και γιαγιαδίσιο φαγητό με το οποίο μεγάλωσες. Από τον κατάλογο επιβάλλεται να δοκιμάσεις τις πατάτες με τριμμένο τυρί και σάλτσα κοκκινιστού, τα μπουρέκια με τον παστουρμά, το πολίτικο συκώτι, το πικάντικο κοτόπουλο με πιπεριές και τα σουτζουκάκια. Στα must του καταλόγου, αν συνοδεύεσαι από μεγάλη παρέα, ο τούμπανος δίσκος γεμάτος πιατάκια με όλες τις νοστιμιές του καταστήματος. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 15-18€ το άτομο μαζί με τα απαραίτητα τσιπουράκια, ενώ στο τέλος θα παίξουν και λουκουμάδες με σοκολάτα κερασμένοι.

Το Κουτούκι

Μακρυγιάννη 113, τηλ.:21 0482 6665 

Γνωστή κουτουκομάνα το Μοσχάτο με το ομώνυμο μπακαλοταβερνάκι να συνεχίζει τη μακρά παράδοση των μερακλήδικων στεκιών στις παρυφές των νοτίων προαστίων. Εδώ τα μεζέδια κάνουν σαφώς τη διαφορά αφού έρχονται ζεστά και πεντανόστιμα στο τραπέζι μας, την ώρα που τα ηδύποτα του καταλόγου έχουν μια αλκοολούχα λύση σε κάθε πρόβλημα που παρουσιάζεται. Μην τυχόν δεν δοκιμάσεις κοτομπιφτέκι, χοιρινή τηγανιά, σουτζούκι σαγανάκι, ψητές σαρδέλες, λαχανοντολμάδες, αρνάκι στη γάστρα με πατάτες φούρνου αρνίσιο παϊδάκι, τη θηριώδη σπαλομπριζόλα, την τηγανητή φέτα με μέλι και σουσάμι και την κολασμένη χοιρινή πανσετούλα. Μαζί με τα ουζάκια υπολόγισε περί τα 20€ το άτομο.

H Ταΐστρα

Σολωμού 80, τηλ,: 21 0948 0008

Αν είσαι από αυτούς που θέλουν να έχουν επιλογές στα τυλιχτό, τότε επιβάλλεται να περάσεις μια βόλτα από την Ταΐστρα στο Μοσχάτο. Και γύρους διαθέτει το κατάστημα, και καλαμάκια, μπιφτέκια, κεμπάπ, λουκάνικα, μπριζολάκια, σουτζούκια και παστουρμά άμα λάχει. Αν δεν είσαι μεγάλος φαν της πίτας πάλι, αξίζει να δοκιμάσεις ένα από τα λαχταριστά θρακόψωμα της Ταΐστρας που θα σε ξεπεινάσουν στο λεπτό. Οι πίτες ξεκινούν από 3,40€ κι είναι ιδιαίτερα χορταστικές αντίστοιχα.

Απλίκα

Γράμμου 99, Μοσχάτο, τηλ.: 21 0940 4479

Χειμωνιάζουμε λιγάκι το κείμενο –γιατί τι θα απογίνουν και τόσα χειμωνιάτικα στη ντουλάπα;-, επειδή η Απλίκα έχει τζάκι. Και θα μπορούσαμε να αναφέρουμε απλώς αυτό το ατού και να πούμε ότι το φαγητό είναι επίσης ωραίο, αλλά δεν μας αρκεί. Εκτός, λοιπόν, από την τέλεια παρεΐστικη ατμόσφαιρα που δημιουργεί το τζάκι, στην Απλίκα δοκιμάζουμε πολύ ωραία μεζεδάκια που θυμίζουν παραδοσιακές συνταγές, αλλά έρχονται κάπως πειραγμένα. Για παράδειγμα, το πούρο φέτας με μέλι, ή το τηγανόψωμο με μαρμελάδα κρασιού και κεφαλογραβιέρα. Εξαιρετική επίσης η φωλιά κοτόπουλου και το κεμπάπ γιαουρτλού ενώ το τηγανητό oreo με παγωτό θα σε στείλει αδιάβαστ@ και πολύ καλά θα σου κάνει. Μαζί με κρασάκι ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 17-20€ το άτομο.

Στου Μέρτικα

Σολωμού 41, τηλ.:21 0481 0686

Άλλο ένα μαγκιόρικο μεζεδοπωλείο που μας «αναγκάζει» να σεργιανίσουμε το Μοσχάτο είναι ο περίφημος Μέρτικας που μοιάζει βγαλμένος από σκηνή ασπρόμαυρης ελληνικής ταινίας. Απλός λιτός κι έξτρα παραδοσιακός ο Μέρτικας φτιάχνει μοσχομυριστά μεζεδάκια για όλα τα παρεάκια που καταφθάνουν στα μέρη του, φιλεύοντας όλης της γης τους πεινασμένους. Τα χειροποίητα ντολμαδάκια γιαλαντζί, ο πικάντικος μεζές με παστουρμά και σουτζούκι, τα μπριζολάκια, το κεμπάπ γιαουρτλού κι οι αφράτες τυροκροκέτες δεν πρέπει να λείψουν από το τραπέζι σου, με τον λογαριασμό στα 17-20€ κατ’ άτομο.

Αλισμαρί

Λάμπρου Κατσώνη 58, τηλ.:698 278 7239

Το Αλισμαρί είναι ένα ακόμη εκλεκτό μεζεδοπωλείο στις συνοικίες του Μοσχάτου που τιμά την παράδοση, θυμίζοντας ταβερνάκια άλλων εποχών. Ο χώρος μοιάζει να έχει βγει από χρονοκάψουλα παλιότερων δεκαετιών, ενώ το φαγητό αποζημιώνει και τον πλέον απαιτητικό ουρανίσκο. Ο γαλέος σκορδαλιά, η ντακοσαλάτα, η ψαρόσουπα οι σαρδέλες και η συναγρίδα στη σχάρα, το κλέφτικο, η συκωταριά και τα αρνίσια παϊδάκια συναποτελούν τα must του καταλόγου με τον λογαριασμό να σκαρφαλώνει αλλά να μην ξεπερνά τα 17-20€ κατ’ άτομο ουζακίων συμπεριλαμβανομένων.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v