Πού θα βρεις το καλύτερο καζάν ντιπί της Αθήνας

Βελούδινη κρέμα, παραδοσιακό, με κοτόπουλο ή και χωρίς, τραγανή κρούστα, κόλαση με λίγα λόγια. Πού θα δοκιμάσεις κορυφαίο καζάν ντιπί;

Πού θα βρεις το καλύτερο καζάν ντιπί της Αθήνας

Μικρασιατικό γλυκό με ιστορία αιώνων, το καζάν ντιπί λέγεται πως αποτέλεσε εφεύρεση ιμάμη.

Ο Σουλτάνος είχε βάλει τον ιμάμη να του φτιάξει κρέμα, όμως ο ιμάμης έκαψε το βουβαλίσιο γάλα και για να το δικαιολογήσει, το ονόμασε καζάν ντι πι, δηλαδή ο «πάτος του καζανιού».

Σήμερα, το λαχταριστό αυτό γλυκό παρασκευάζεται τόσο με βουβαλίσιο όσο και με αγελαδινό γάλα και αποτελεί τους από τις αγαπημένες μας ακολασίες.

Πού το βρίσκουμε στη πιο λαχταριστή του μορφή στην πόλη;

Saray

Λευκωσίας 45, πλατεία Αμερικής, τηλ: 21 0861 3489

Με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, οι γονείς των ιδιοκτητών αυτού του παραδοσιακού ζαχαροπλαστείου άνοιξαν το 1968 τον χώρο, φτουςντας μαζί τους μυστικά και γεύσεις. Μακριά από τις παλιές του δόξες αυτό το ζαχαροπλαστείο προσφέρει ακόμη μυρωδάτο και αγνό καζάν ντιπί, το οποίο μπορείς να προμηθευτείς σε ατομική μερίδα, μαζί με ένα άπαιχτο προφιτερόλ.

Baklavas

Νίκης 10, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3213959 & Αγ. Αλεξάνδρου 5, Παλαιό Φάληρο, τηλ: 210 9840 733

Ο Baklavas (πρώην Gulluoglu για τους γνώστες) πέρα από το όνομα, έχει ευτυχώς και τη χάρη αφού τιμά την ιστορία του μπακλαβά αλλά και όλων των πολίτικων γλυκών μέσα από παραδοσιακές συνταγές. Εδώ το καζάν ντιπί σε ατομική μερίδα γίνεται ανάρπαστο, με τη γεύση της ελαφρώς καψαλισμένης καραμέλας να το απογειώνει.

Feyrouz

Καρόρη 23 & Aγάθωνος, τηλ: 2130318060

Ακριβώς απέναντι από το πρώτο μαγαζί με το οποίο μας συστήθηκε μέσα από λαχταριστά λαχματζούν, το γλυκό αδερφάκι του Feyrouz ετοιμάζει λαχταριστά γλυκά που δεν σε βαραίνουν, όμως διατηρούν την πλούσια γεύση των εδεσμάτων της Ανατολής. Το καζάν ντιπί εδώ το φτιάχνουν από αγελαδινό και κατσικίσιο γάλα, αντί για βουβαλίσιο, ενώ η κρούστα του γίνεται από ζαχαροκάλαμο και είναι όσο τραγανή πρέπει.

Maxim

Τσακίρογλου 23, Πλατεία Βασ. Γεωργίου Β΄, Νέα Σμύρνη, τηλ.: 2109324603

Πολίτικο οικογενειακό ζαχαροπλαστείο που άνοιξε τις πύλες του το μακρινό 1983 στη Νέα Σμύρνη το Maxim χαρίζει αμέτρητες στιγμές απόλαυσης σε όσους συρρέουν από το πρωί στην πόρτα του. Εδώ, πέρα από το τσουρέκι που έχει την τιμητική του, θα δοκιμάσεις ένα από τα κορυφαία καζάν ντιπί της πόλης, ολόφρεσκο με τις μυρωδιές από τις ολόφρεσκες πρώτες ύλες να σου ερεθίζουν όμορφα τη μύτη.

Ζαχαροπλαστείο Χατζής

Μητροπόλεως 5, τηλ: 21 0322 2647

Από το 1908, όταν και ιδρύθηκε το πρώτο ζαχαροπλαστείο Χατζής στην Θεσσαλονίκη μέχρι σήμερα, προσφέρει σταθερή ποιότητα σε όλα τα γλυκά του εδέσματα. Στην Αθήνα θα το βρεις κοντά στο Σύνταγμα και θα το τιμήσεις δεόντως για τα τρίγωνα πανοράματος, το ταούκ κιοκσού (παραδοσιακό γλυκό με κοτόπουλο και γάλα) και το καζάν ντιπί, με ανάλαφρη κρέμα από βουβαλίσιο γάλα.

Εύα

Καραϊσκάκη 16, Γαλάτσι, τηλ: 21 0222 2533

Διαχρονική αξία στην ποιότητα των υλικών και στη γεύση στο Γαλάτσι, η Εύα περηφανεύεται για τα κολασμένα τρίγωνα Πανοράματος, όμως όσοι ξέρουν δεν την επισκέπτονται μόνο για αυτά. Σε αυτό το μικρό ζαχαροπλαστείο, παρασκευάζεται με αγνά υλικά και παραδοσιακή συνταγή ένα από τα νοστιμότερα καζαν ντιπί που έχεις φάει – δωσ’ του μια ευκαιρία την επόμενη γλυκο-εξόρμησή σου.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v