Κανσελάκης

Οι διαγραφές δεν είναι ανεξήγητες. Οι μνημονιακές προτιμήσεις του προ δεκαετίας Στέφανου είναι κάπως πιο δυσκολοχώνευτες. 

Κανσελάκης

Η απόφαση Κασσελάκη για την διαγραφή των… αντιφρονούντων εντός του Σύριζα φαίνεται να κινεί τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την πιθανότητα δημιουργίας νέου κόμματος στο αριστερό μέρος του πολιτικού φάσματος.

Μα ποιος ανοίγει αριστερό κόμμα τώρα; Όντως. Μοιάζει λίγο σαν να ανοίγεις μαγαζί με αντηλιακά την περίοδο των καταιγίδων. Η συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι τα τελευταία χρόνια αριστερότερα του Σύριζα δεν υπάρχει πολιτικός χώρος δεν θέλει πολύ μυαλό- αρκεί να θυμάται κανείς την πορεία προς την εξαφάνιση που διαγράφουν το Μέρα25, αλλά και το κόμμα Λαφαζάνη.

Όσο Τσακαλώτος και, κυρίως, Αχτσιόγλου μένουν εντός κόμματος δεν μπορούμε να μιλάμε για «διάσπαση», αλλά για αποπομπές, αποχωρήσεις ή όπως αλλιώς θα αποκληθούν αυτά τα πολιτικά  διαζύγια.     

Το μακρύ αυτί του Ιοβόλου άκουσε χθες συζητήσεις υψηλόβαθμων στελεχών του κόμματος (λέμε τώρα) που στηρίζουν Κασσελάκη και που διαμαρτύρονται για την «διαγραφή»- μια πρακτική που σε κόμμα της αριστεράς, λένε, δεν μπορεί να είναι απόφαση ενός ανθρώπου. Πολύ καλύτερο θα ήταν, προσθέτουν, τόσο για την απομάκρυνση Τζουμάκα όσο και των τριών άλλων να τους δώσει ένα τελεσίγραφο, και στο επόμενο στραβοπάτημά τους (μαθηματικά βέβαιο ότι θα συνέβαινε) να υπάρξει το πειθαρχικό μέτρο.   

Αυτό θα ήταν «πολιτική», ενώ αυτό είναι μια αρχηγική επίδειξη ισχύος, έλεγαν οι συζητητές.

Δεν είναι παράλογο για κόμμα εξουσίας να έχει φρεσκοεκλεγμένο αρχηγό που θέλει να καθαρίσει το τοπίο της εσωκομματικής αμφισβήτησης. Αν όχι σε μια τέτοια φάση, πότε;

Η άλλη πληροφορία βέβαια, ότι το 2015 ο σημερινός αρχηγός του Σύριζα ψήφιζε Μητσοτάκη και ήταν υπέρ του Μνημονίου και των απολύσεων, μοιάζει με άνευ προηγουμένου παιχνίδι της μοίρας στον Σύριζα! Γιατί ναι μεν κανείς δεν είναι ίδιος με τον νεανικό εαυτό του, αλλά η πολιτική έχει συνέχειες- ειδικά σε τόσο μικρά χρονικά διαστήματα όσο μια δεκαετία.

Πρόκειται δηλαδή για πλήρη αποδόμηση του βασικού ιδρυτικού μύθου του μεγάλου Σύριζα που δεν είναι άλλος από την αντίθεση στο μνημόνιο. Αυτό τους οδήγησε στην εξουσία και αυτό ανέβαλε την αναζήτηση μιας πραγματικής πρότασης εκ μέρους της αριστεράς.           

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v