Τα καλύτερα βότανα για να βάλεις σε γλαστράκι στην κουζίνα σου

Θες να μοσχοβολά η κουζίνα αλλά και τα πιάτα σου; Δες μερικά υπέροχα και αρωματικά βότανα για να βάλεις σε γλαστράκι.

Τα καλύτερα βότανα για να βάλεις σε γλαστράκι στην κουζίνα σου

Κάθε σωστός μάγειρας ή μαγείρισσα οφείλει να έχει στο ντουλάπι ή στο ψυγείο τα κατάλληλα βότανα και μυρωδικά για να απογειώσει τις συνταγές του.

Ακόμα καλύτερα, μερικά βότανα μπορούν να κοπούν απευθείας από τη γλάστρα, όσο το άρωμά τους πλημμυρίζει τον χώρο.

Δες παρακάτω μερικά για να κάνεις την αρχή με το κουζινικό σου μποστάνι.

Θυμάρι

Αγορά από εδώ 

O μικρός πολυετής θάμνος θα σε τροφοδοτήσει με τα φύλλα του για να απογειώσεις την γεύση σε κρέατα ψάρια και αφεψήματα. Αντέχει στο κρύο και τη σκιά, δεν θέλει την υγρασία και ο ήλιος εμπλουτίζει το μοναδικό του άρωμα. Πέρα από τη μαγειρική, το θυμάρι είναι ένα από τα καλύτερα βότανα για τον βήχα και το κρύωμα, ενώ δρα και ως αποχρεμπτικό.

Βασιλικός

Αγορά από εδώ 

Δίπλα του ποτίζεται και η γλάστρα. Πλατύφυλλος και μη, είναι ο καλύτερος φίλος για τις ιταλικές σάλτσες ντομάτας, ώστε να απογειώσει της μακαρονάδες σου. Μονοετής, θέλει μπόλικο ήλιο και νερό, αλλά και ιδιαίτερη φροντίδα το χειμώνα για να μην μας καεί απ’ το κρύο. Βάλε τη γλάστρα στο πιο ηλιόλουστο σημείο της κουζίνας κι όποτε μείνει νερό στο ποτήρι σου, μοιράσου το μαζί του.

Δεντρολίβανο

Αγορά από εδώ 

Ταιριάζει άψογα με πολλά φαγητά και πιάτα, όπως αρνί, πάπια, λουκάνικο, μαγειρευτά, σούπες κ.α. αντέχει στις δύσκολες συνθήκες, του αρέσει όμως ο ήλιος κι είναι πάντα έτοιμο να εμπλουτίσει τις μαρινάδες σου. Στην κουζίνα, θα βοηθήσει επίσης με τις εντομοαπωθητικές του ιδιότητες και θα καλλωπίσει το χώρο με τα όμορφα άνθη του.

Μαϊντανός

Αγορά από εδώ 

Βρίσκονται στην τηλεόραση, αλλά τους προτιμούμε σε γλαστρούλα σπίτι. Διετές αρωματικό με χαρακτηριστικό άρωμα, πλούσιο σε βιταμίνες και χωνευτικό, ο μαϊντανός χρησιμοποιείται σε όλες τις κουζίνες του κόσμου και ταιριάζει παντού: ως γαρνιτούρα σε φαγητά, σαλάτες ή dressings, αλλά και ως αναπόσπαστο κομμάτι ενός ταμπουλέ.  Στο γλαστράκι αργεί λίγο να μεγαλώσει κι όταν βγει, θέλει ήλιο, νερό και προσεκτική συγκομιδή.

Σέλινο

Αγορά από εδώ 

Διετές φυτό το σέλινο, χρειάζεται συχνά ποτίσματα και μπαίνει σε ένα σωρό συνταγές δίνοντας την πικάντικη σπιρτάδα του απλόχερα ή απλόφυλλα σε σούπες, οσπριάδες, χοιρινό, ψαράκια και κάθε λογής μαγειρευτά. Δεν αντέχει την ξηρασία, αλλά είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες. Τον μαζεύεις κόβοντας με μαχαίρι τους εξωτερικούς βλαστούς ώστε να αναπτυχθούν οι εσωτερικοί.

Λεμονόχορτο

Αγορά από εδώ 

Εύκολο φυτό, το λεμονγκρας αγγλιστί έχει μικρές απαιτήσεις και αναπτύσσεται καλά σε γλαστράκι. Δεν αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες, αγαπάει το νερό και θέλει τακτικό πότισμα με μικρές ποσότητες, χωρίς υπερβολές όμως γιατί σαπίζει. Αναπτύσσεται καλύτερα στον ήλιο και χαρίζει ιδιαίτερη γεύση σε συνταγές ταϋλανδέζικης κουζίνας, αλλά και σε πιάτα που ταιριάζουν με λεμόνι, μιας και η γεύση του το θυμίζει αρκετά.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v