Μήπως είσαι aromantic;

Η μέση αντίδραση στη δήλωση "Είμαι ανίκανος να νιώσω ρομαντικά συναισθήματα" ποια είναι;

 

Μήπως είσαι aromantic;

Δεν είναι νέος όρος, και πολύ συχνά έχει χρησιμοποιηθεί από άτομα που κατά βάθος ήθελαν κάτι άλλο. Με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται με καχυποψία. Βέβαια, τώρα που τα λέμε, τα περισσότερα πράγματα που ξεφεύγουν έστω και λίγο από τη νόρμα αντιμετωπίζονται με καχυποψία και προκατάληψη. Αλλά υπάρχουν και κυκλοφορούν ανάμεσά μας, και ίσως είσαι κι εσύ: Άνθρωποι που απλώς δεν ερωτεύονται. Δεν αισθάνονται ρομαντική αγάπη, όσο κι αν προσπαθήσουν.

Που το προσπαθούν, επειδή συμβαίνει αυτό με τις νόρμες που λέγαμε. Είτε επειδή θα σε πιέσουν οι γύρω σου, είτε επειδή θα πιεστείς εσύ νομίζοντας πως κάτι πάει στραβά με σένα, μάλλον θα δοκιμάσεις αρκετές φορές να έρθεις κοντά με κάποιο άτομο. Ίσως το άλλο άτομο αρχίσει να νιώθει όντωε έρωτα κι εσύ όχι, και ίσως αυτό να οδήγησε σε κλάματα. Ίσως αυτό να έχει συμβεί δυο-πέντε φορές, ίσως να σε ακολουθεί και η φήμη του μ#λάκα. Αυτά όμως ήταν πολλά ίσως στη σειρά, οπότε ας το δούμε πιο σοβαρά. Γιατί το τελευταίο που θέλουμε είναι αυτό το κείμενο να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία.

Οκέι, τι σημαίνει "δεν νιώθω έρωτα";
Σημαίνει ότι αγαπάς την μάνα σου, αγαπάς τους φίλους σου και αγαπάς τον σκύλο σου. Ένα άτομο με το οποίο κάνεις σεξ θα μπορούσες να το αγαπάς ως φίλο, αλλά η όλη φάση "εκφράζουμε την αγάπη μας" και "δενόμαστε" και "είμαστε ζευγάρι" σου κάθεται λάθος. Δεν σου κάθεται καν, βασικά, ή μπορεί να μην σου κάθονται όλα τα κομμάτια της. Για παράδειγμα, θα μπορούσες να μην έχεις ανάγκη από πολλούς σεξουαλικούς παρτενέρ και αυτό που έχεις να μπορεί τεχνικά να θεωρηθεί μονογαμική σχέση. Μόνο που δεν είναι σχέση, επειδή δεν σε ενδιαφέρει να περάσεις περισσότερο χρόνο με αυτό το άτομο σε σχέση με τον χρόνο που περνάς με τους υπόλοιπους φίλους σου.

Όλες οι τρύπες από τις οποίες μπάζει αυτό το σενάριο, και στην ουσία είναι τα αληθινά κριτήρια για το αν είσαι aromantic ή απλά παρτάκιας:

Αρχικά, αυτή δεν είναι πληροφορία που κρατάς για τον εαυτό σου
Το άλλο άτομο - ή άτομα - που μπλέχτηκες ξέρουν για όλη αυτή την κατάσταση με την προσωπικότητά σου; Αν "περιμένεις την κατάλληλη στιγμή", έχεις κάνει ήδη φάουλ. Η "κατάλληλη στιγμή" προϋποθέτει χρόνο και δέσιμο, που σημαίνει ότι μάλλον νοιάζεσαι. Αν όχι για την δέσμευση, για το πώς θα φανείς. Το να πεις σε έναν πιθανό σύντροφο ότι η συναισθηματική εγγύτητα δεν είναι στο μενού μπορεί να χαλάει την ιστορία για πολύ κόσμο. Και αν περιμένεις να το εξομολογηθείς αυτό αφού το άλλο άτομο ξεκίνησε να την αισθάνεται για να μην φανείς κακός από την αρχή... θα φανείς ακόμα χειρότερος.

Δεν είναι επιλεκτικό
Αν πεις κάτι, το είπες. Και το να αλλάζεις γνώμη στα μισά δημιουργεί κάποια προβλήματα, με κυριότερο ότι το άλλο άτομο δύσκολα θα το εκλάβει σαν την επιφοίτηση που ένιωσες εσύ. Ναι, οτιδήποτε έχει να κάνει με την ανθρώπινη προσωπικότητα βρίσκεται σε ένα φάσμα, και υπάρχουν εκατομμύρια εκφάνσεις του ίδιου πράγματος. Αλλά αν ξεκινάς λέγοντας "Γεια, είμαι ο Χ και είμαι aromantic", αυτό πρέπει να σημαίνει και για τους δυο σας ότι δεν ξεκινάτε μια σχέση με σκοπό να τετραγωνίσετε τον κύκλο. Πρέπει εσύ να είσαι σίγουρος για αυτό που θέλεις, και το άλλο άτομο να αφήσει κάθε σκέψη "Θα τον φτιάξω εγώ" μακριά σου. Πράγμα που ισχύει σε ΟΛΕΣ τις ερωτικές σχέσεις, ακόμα και στις ερωτικά φορτισμένες μη-ερωτικές.

Δεν είναι υποκατάστατο για ό,τι πιστεύεις ότι σου λείπει
Με τον πιο αγενή τρόπο που μπορούμε να το πούμε: Δεν έχει νόημα να δηλώνεις aromantic αν έχει δέκα χρόνια να υπάρξει ζήτηση. Δεν έχει νόημα να δηλώνεις aromantic αν δεν μπορείς να σταματήσεις την προσφορά. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με άλλα ζητήματα. Το να είσαι aromantic έχει απλά να κάνει με το τι μπορείς και δεν μπορείς να αισθανθείς. Το να βρεις άλλα άτομα που ζουν με παρόμοιο τρόπο θα σε βοηθήσει να καταλάβεις καλύτερα τι και πώς, αλλά - όσο δύσκολο κι αν είναι - η περισσότερη αυτογνωσία θα σου έρθει μέσα από την δοκιμή. Ποια είναι τα δικά σου όρια και πώς μπορείς να τα κάνεις ξεκάθαρα από νωρίς;

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v