3 καταπληκτικά ταξίδια με αυτοκίνητο στην Ελλάδα

Από τον ελληνικό βορρά μέχρι τον νότο, ποιο φθινοπωρινό road trip είναι το πρώτο; Εμείς βάζουμε τις διαδρομές, εσύ διαλέγεις.

3 καταπληκτικά ταξίδια με αυτοκίνητο στην Ελλάδα

Όσο και αν προσπαθούμε, δυσκολευόμαστε να σκεφτούμε καλύτερη εποχή για road trip στην Ελλάδα από τις αρχές του φθινοπώρου. Με τις θερμοκρασίες στα καλύτερά τους, την φύση ειδικά στον βορρά ντυμένη με τα ομορφότερα χρυσοκόκκινά της, και την προοπτική μιας βουτιάς να μην είναι ποτέ εκτός συζήτησης, η εποχή που διανύουμε μας βάζει πάντα σε πειρασμό για μια μεγάλη αυτοκινητοδιαδρομή. Για να σε βάλουμε κι εσένα, συγκεντρώσαμε τρεις φαντασμαγορικές διαδρομές για road trip στην Ελλάδα.

Από την Αρκαδία στην Ηλεία, μέσα από το Μαίναλο
Χιλιόμετρα: 210 | Χάρτης εδώ 

Η Ορεινή Αρκαδία είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Πελοποννήσου, και όχι άδικα: Τα φυσικά τοπία της, με τις κατάφυτες πλαγιές του Μαινάλου, τα φαράγγια και τα ποτάμια της συναγωνίζονται σε ομορφιά τα χωριά της. Σε αυτή την διαδρομή των 136 χιλιομέτρων χωρούν πολλές παρακάμψεις, γιατί δύσκολα θα αποφύγεις τον πειρασμό να βγεις λίγο εκτός διαδρομής για να πεταχτείς για μια βόλτα στα δρομάκια της Δημητσάνας ή του Βαλτεσινίκου, ή να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου στο rafting στον Λούσιο, που αυτή την εποχή είναι ιδανικός για αρχαρίους, καθότι όχι ιδιαίτερα ορμητικός.

Εμείς για αρχή συμπεριλάβαμε δύο στάσεις στη Βυτίνα και στα εν πολλοίς παραγνωρισμένα Λαγκάδια, προτού πιάσουμε να κατηφορίζουμε την πλαγιά του Μαινάλου προς τον Λάδωνα (το ποτάμι αυτή την φορά, όχι τη λίμνη του) για να συνεχίσουμε μετά προς το φαντασμαγορικό δρυοδάσος της Φολόης, που αν έρθεις προχωρημένο φθινόπωρο θα το βρεις στα πιο χρυσοκόκκινά του, με τα μονοπάτια του στρωμένα με φύλλα που κριτσανίζουν κάτω από κάθε σου βήμα. Αρχάριοι πεζοπόροι μας, σημειώστε και πως το οροπέδιο πάνω στο οποίο βρίσκεται η Φολόη είναι απολύτως επίπεδο, οπότε από κούραση δεν έχετε να φοβάστε.

Μετά την Φολόη, ο δρόμος μας φέρνει σε έναν από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, την Αρχαία Ολυμπία, και από εκεί συνεχίζουμε για Γαστούνη, για να κάνουμε τις τελευταίες βουτιές της χρονιάς στις καταπληκτικές, αμμουδερές παραλίες γύρω της.

Από τα Τρίκαλα στις Πρέσπες, μέσα από τα Γρεβενά
Χιλιόμετρα: 203 | Χάρτης εδώ 

Το πρώτο κομμάτι της διαδρομής, από τα Τρίκαλα στα Γρεβενά, είναι μια από τις πιο φαντασμαγορικές διαδρομές της κεντρικής/βόρειας Ελλάδας: Διασχίζει ηλιόλουστα οροπέδια, πνιγμένα στα δάση φυλλοβόλων που φοράνε σιγά σιγά τα χρυσοκόκκινά τους, περνά μέσα από χωριουδάκια τσέπης σαν το Καρπερό, την Άνοιξη και το Αγιόφυλλο, διασταυρώνεται με κρυστάλλινα ποτάμια όπως ο Βενέτικος και ο Πηνειός, και σχεδόν επιβάλλει μία στάση στη μαγεία των Μετεώρων

Μετά τα Γρεβενά, το δεύτερο κομμάτι της διαδρομής είναι αφιερωμένο στις λίμνες: Στην υπέροχη Καστοριά, που το φθινόπωρο είναι ακόμα πιο καρτποσταλική, και στις Πρέσπες που είναι ο παράδεισος του φυσιολάτρη κάθε εποχή του χρόνου –αλλά ντυμένες στα χρώματα του φθινοπώρου γίνονται μαγικές ακόμα και για σένα που είσαι 100% παιδί της πόλης.

Από την Σταυρούπολη στην Αδριανούπολη, ακολουθώντας τον Έβρο
Χιλιόμετρα: 404 | Χάρτης εδώ 

Το τελευταίο σύνορο της χώρας, η μαγική, ανεξερεύνητη Θράκη μπορεί να θέλει πολλές μέρες άδειας, είναι όμως το απόλυτο φθινοπωρινό road trip, που θα αξίζει το κάθε λεπτό. Ξεκινάς από τη μικρή, γλυκύτατη Σταυρούπολη, που είναι ιδανική βάση για να εξερευνήσεις τα περίφημα Στενά του Νέστου (ιδανικά με κανό, για να δεις από μέσα τα μαγικά τοπία του ποταμού), τον καταρράκτη του Λειβαδίτη, το φράγμα στο Παρανέστι και το φαντασμαγορικό δάσος της Χαϊντούς, πριν πάρεις να ανηφορίζεις προς τα σταματημένα στον χρόνο Πομακοχώρια.

Μετά συνεχίζεις στην Ξάνθη, που έχει μια από τις ωραιότερες παλιές πόλεις του ελληνικού βορρά, πακέτο με συγκλονιστική κουζίνα, κατηφορίζεις προς το δέλτα του Νέστου και τη Βιστωνίδα, πριν περάσεις από την Αλεξανδρούπολη για να βρεθείς στο εξίσου μαγικό δέλτα του Έβρου. Από εκεί, ξεκινά το πιο συναρπαστικό κομμάτι της διαδρομής, που ακολουθεί την πορεία του Έβρου, ώσπου να καταλήξει στο Διδυμότειχο και από εκεί στην Ορεστιάδα και τις Καστανιές.

Η παραποτάμια διαδρομή απλώνεται σε κάτι παραπάνω από 100 χιλιόμετρα και είναι ό,τι πιο απόκοσμα γοητευτικό, πιο «σκηνικό από road movie», πιο διαφορετικό-απ’-ό,τι-έχεις-δει ποτέ σου. Στο τέλος της, πέντε χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στις Καστανιές, θα βρεις την παλιά πρωτεύουσα της οθωμανικής αυτοκρατορίας, την πανέμορφη Αδριανούπολη.

Διαβάστε περισσότερα - Το απόλυτο road trip στη Θράκη 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v