Ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο στα Μετέωρα

Ένα από τα πιο μαγικά μέρη της Ελλάδας, και όλα τα υπέροχα πράγματα που μπορείς να κάνεις γύρω του σε… δυο μέρες μόνο.
Ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο στα Μετέωρα
της Ηρώς Κουνάδη

Τέσσερις ώρες μακριά από την Αθήνα, βρίσκεσαι να… ακροβατείς στην κορυφή του κόσμου. Τα Μετέωρα –το ξέρεις ήδη αυτό, ακόμα και να δεν τα έχεις επισκεφθεί ποτέ− δεν μπορούν να συγκριθούν με κανένα μέρος στην Ελλάδα. Θεόρατα βράχια που κανείς δεν ξέρει ακριβώς πώς δημιουργήθηκαν, και μοναστήρια που ισορροπούν στις κορυφές τους λες και προσπαθούν να αγγίξουν τον ουρανό. Το δε φθινόπωρο τους ταιριάζει γάντι (αν και υπέροχα είναι όλες τις εποχές του χρόνου) καθώς η φύση που τα αγκαλιάζει φορά τα χρυσοκόκκινά της και κάνει το τοπίο ακόμα πιο φαντασμαγορικό. Τι λες, φύγαμε για ένα ταξιδάκι-αστραπή;

Επιλέγοντας βάση

Καστράκι λέγεται το χωριό που είναι χτισμένο στους πρόποδες των βράχων, βάση ιδανική αν θέλεις να ξεκινήσεις νωρίς το πρωί για την πεζοπορία που ξεκινά από την πλατεία του και σκαρφαλώνει τα Μετέωρα (λεπτομέρειες έχουμε παρακάτω).

Μισή ώρα μακριά, τα Τρίκαλα θα τα προτιμήσεις αν είσαι παιδί της πόλης, θέλεις και λίγη ζωή για το βράδυ σου, ή απλώς ενδιαφέρεσαι να εξερευνήσεις μια από τις πιο ενδιαφέρουσες (κατά κοινή ομολογία) μικρές πόλεις της Ελλάδας: Με το ποτάμι της που ενδείκνυται για απογευματινές βόλτες στις όχθες του, το βυζαντινό της φρούριο και τη γεμάτη αρχοντικά παλιά πόλη που απλώνεται στα πόδια του, και τις πολλές, ενδιαφέρουσες επιλογές για φαγητό και ποτό.

Ενδιάμεση επιλογή, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ούτε πόλη ούτε χωριό, ένα τέταρτο μακριά από τα Μετέωρα είναι η Καλαμπάκα, που πίσω από την ολίγον τουριστίκ πρόσοψη κρύβει εκπλήξεις σαν το γλυκύτατο παραδοσιακό καφενείο-ουζερί Ρακαριό και το παραδοσιακό μαγειρείο που λέγεται Μετέωρα και σερβίρει πεντανόστιμες σπιτικές νοστιμιές από τη νοσταλγική βιτρίνα.

Τρεις τρόποι να ανέβεις τα Μετέωρα

Ο πρώτος είναι ο… τεμπέλικος, ξεκούραστος, πώς προτιμάς να τον λες: Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος που ανεβάζει, στροφή τη στροφή και φουρκέτα τη φουρκέτα, εσένα και το αυτοκίνητό σου στις εισόδους και των έξι μοναστηριών που είναι σήμερα επισκέψιμα.



Ο δεύτερος, που εμείς προτείνουμε με το χέρι στην καρδιά, είναι η πεζοπορία που ξεκινά από την πλατεία στο Καστράκι και ανηφορίζει σε τρεις ώρες μέχρι την κορυφή του κόσμου. Είναι πανεύκολη ακόμα και για αρχάριους πεζοπόρους, δεν έχει ας πούμε καθόλου απότομες ανηφοριές, κι ας φαίνεται από μακριά τρελό να ανέβεις εκεί πάνω με τα πόδια. Άσε που περνά από φανταστικά σημεία με πανοραμική θέα που δεν προσεγγίζονται με το αυτοκίνητο –από εκεί είναι τραβηγμένες όλες οι φωτογραφίες που χαζεύεις στα social media. Γίνεται και οργανωμένα από την Trekking Hellas, αν δεν εμπιστεύεσαι τις ικανότητες προσανατολισμού σου, με κόστος από 20€ το άτομο για 5 ώρες (τρεις ώρες πεζοπορία, μία ώρα επίσκεψη στα μοναστήρια και ενδιάμεσες στάσεις στα ωραιότερα σημεία της διαδρομής). Λεπτομέρειες εδώ.

Αν πάλι το λέει η ψυχούλα σου, είσαι κάπως περιπετειώδης τύπος, θες να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό, μπορείς να ανέβεις τα βράχια των Μετεώρων με τον κυριολεκτικό τρόπο: Αναρρίχηση. Διοργανώνεται επίσης από την Trekking, είναι μια διαδρομή κατάλληλη και για αρχάριους αναρριχητές, διαρκεί δύο ώρες και έχει κόστος από 40€ το άτομο. Δες τις λεπτομέρειες εδώ

Τα βασικά που πρέπει να ξέρεις για τα Μετέωρα

Γύρω στον 10ο με 11ο αιώνα (θεωρούμε ότι) χτίστηκαν τα μοναστήρια στις κορυφές των βράχων –η ακριβής χρονολογία δε μας είναι γνωστή. Τριάντα είναι συνολικά τα μοναστήρια, από τα οποία έξι επισκέψιμα και προστατευμένα από την UNESCO ως μνημεία παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς: Η Μονή των Αγίων Πάντων, περισσότερο γνωστή ως Μονή Βαρλαάμ, η μονή του Αγίου Νικολάου του Άσμενος (ή Μονή του Αναπαυσά), η Μονή Ρουσάνου, η μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (πιο γνωστή ως «Μεγάλο Μετέωρο», επειδή είναι κτισμένη στον ψηλότερο βράχο), η μονή Αγίας Τριάδος και η μονή του Αγίου Στεφάνου.



Τι άλλο έχει να κάνω στη γύρω περιοχή;

Μιάμιση ώρα από τα Μετέωρα ο δρόμος θα σε φέρει στη Λίμνη Πλαστήρα, που είναι ό,τι πρέπει αυτή την εποχή για πεζοπορίες ή βόλτες με αλογάκια στις όχθες της και βαρκάδες με κανό ή υδροποδήλατο στα γαλήνια νερά της.

Διαβάστε περισσότερα - 10 λόγοι να αγαπήσεις κι εσύ τη Λίμνη Πλαστήρα



Μια ωρίτσα οδήγησης απέχουν επίσης τα Γρεβενά, και η διαδρομή που θα σε φέρει εδώ είναι από μόνη της λόγος αρκετός να απαρνηθείς για λίγο τα Μετέωρα: 75 χιλιόμετρα που περνούν πλάι στις όχθες του Βενέτικου και του Πηνειού, μέσα από γλυκύτατα χωριά σαν την Άνοιξη και το Αγιόφυλλο και πάνω από ηλιόλουστα οροπέδια ντυμένα αυτή την εποχή με τα χρυσαφιά τους.

Για τα ίδια τα Γρεβενά, δες εδώ - Γρεβενά: Βόλτες στη σκιά των μανιταριών

Πού να πάμε για φαγητό;

Πέρα από τα προαναφερθέντα Ρακαριό και Μετέωρα στην Καλαμπάκα, εξαιρετικές επιλογές είναι το Λαδοφάναρο στα Τρίκαλα, που πιάνει συνταγές ελληνικής κουζίνας και τις κάνει αγνώριστες με τις δημιουργικές του πινελιές (στα 15-20€ το άτομο με κρασί) και η Γαρδένια στο Καστράκι για παραδοσιακά μαγειρευτά και ζουμερά κρεατικά στη σχάρα (στα 17€ περίπου το άτομο).



Και πού να μείνουμε;

Στο Καστράκι, σούπερ επιλογή είναι ο Ξενώνας Λίθος (46€ το δίκλινο με θέα στα Μετέωρα). Στην Καλαμπάκα, κουκλίστικα χρωματιστά δωμάτια έχει το Theatro Hotel Odysseon (57€ το classic δίκλινο με εξαιρετικό πρωινό). Για κάτι πιο low budget, το Hotel Meteora στην Καλαμπάκα έχει λιτά αλλά φροντισμένα, πεντακάθαρα δίκλινα στα 36€ με σούπερ πρωινό. Στα Τρίκαλα βρήκαμε αυτό το ωραιότατο διαμέρισμα στα 40€ για δύο άτομα, ενώ προσεγμένα είναι και τα δωμάτια του κλασικού ξενοδοχείου πόλης Hotel Padelidaki (52€ το δίκλινο με πολύ καλό πρωινό). Για ιδιαίτερες περιστάσεις, τύπου γιορτάζετε επέτειο, φανταστικό είναι το Ananti City Resort, λίγο έξω από τα Τρίκαλα (147€ το δίκλινο με εξαιρετικό πρωινό και θέα από το μπαλκόνι λες και πετάς πάνω από τον κάμπο των Τρικάλων).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v