Η Γαστούνη και οι παραλίες της κάνουν το τέλειο ΣΚ

Στην καθόλου άγρια δύση της Πελοποννήσου, η παλιά πρωτεύουσα της Ηλείας βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από μερικές φανταστικές παραλίες.

Η Γαστούνη και οι παραλίες της κάνουν το τέλειο ΣΚ

Τι ξέρεις για τη Γαστούνη; Άφησέ μας να σε διαφωτίσουμε: Τόπος διαμονής των Φράγκων πριγκίπων της Αχαΐας που τη λέγαν La Gastogne, εξ ου και η ελληνική παραφθορά της, και αργότερα πρωτεύουσα της Ηλείας επί οθωμανικής αυτοκρατορίας, η Γαστούνη είναι σήμερα μια κωμόπολη περίπου 7.500 κατοίκων, δίπλα σε μερικές από τις ωραιότερες αμμουδιές της Πελοποννήσου όλης.

Τι έχει να δούμε εδώ;

Όπως έχουμε ξαναπεί, η γύρω περιοχή προσφέρεται για εξερεύνηση, καθότι είναι η τελευταία σχεδόν άγνωστη γωνιά της Πελοποννήσου. Στην ίδια τη Γαστούνη, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς το εκκλησάκι της Παναγιάς της Καθολικής, ένα από τα παλαιότερα που θα δεις ποτέ σου: Χτίστηκε το 1278, και έχει κάποια ίχνη τοιχογραφιών από εκείνη την μακρινή εποχή –και περισσότερα από το 1702, που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα, μετά τις εργασίες συντήρησης και ανάδειξης του μνημείου. Ενδιαφέρουσα βόλτα είναι και ο χώρος γύρω από τη μικρή εκκλησία, με τις πανύψηλες φοινικιές και το ενδιαφέρον από αρχιτεκτονικής άποψης Γηροκομείο της Γαστούνης ακριβώς πίσω της.

Στο κέντρο της Γαστούνης, μακράν το εντυπωσιακότερο κτίριο είναι η Οικία Σισίνη, ένα πετρόχτιστο αριστούργημα με γαλάζιες πόρτες και παράθυρα, που στεγάζει σήμερα υπηρεσίες του δήμου. Στην προηγούμενη ζωή του, υπήρξε το σπίτι όπου έζησε ο Γεώργιος Σισίνης, αγωνιστής της Επανάστασης του ’21, μέλος της Φιλικής Εταιρείας, ο άνθρωπος που κήρυξε την Επανάσταση στην Ηλεία και διακρίθηκε στις μάχες της Πάτρας, του Λάλα και του Χλεμουτσίου προτού γίνει πολιτικός. Το όνομά του έχει πάρει ο κεντρικός δρόμος της κωμόπολης, στην επόμενη γωνία του οποίου θα βρεις και τη μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία της Γαστούνης με το σιντριβάνι και τα café που απλώνουν τραπεζάκια έξω κάτω από τις φυλλωσιές.

@in2life_gr Η Γαστούνη, η παλιά πρωτεύουσα της Ηλείας, πολύ κοντά σε μερικές από τις ωραιότερες παραλίες της. #gastouni #peloponnese #ελληνικοτικτοκ #summeringreece #ηλεια #greecetraveltips ♬ Freio da Blazer - Chelzinho no Beat

Φτάνει το sightseeing, για μπάνιο πού θα πάμε;

Όπως λέγαμε και στην αρχή, γύρω από τη Γαστούνη συγκεντρώνονται μερικές από τις ωραιότερες παραλίες της Ηλείας: Αμμουδερές σχεδόν στο σύνολό τους, με διάφανα Ιόνια νερά και θέα σε μαγικά ηλιοβασιλέματα. Η κοντινότερη όλων, στα 10 λεπτά απόσταση από τη Γαστούνη, είναι η πανέμορφη, αμμουδερή Μπούκα, στην άκρη της οποίας εκβάλλει ο Πηνειός.

Προχωρώντας προς τον βορρά, η ίδια συνεχόμενη αμμουδιά λέγεται παραπάνω Θίνες, Βαρθολομιό και Γλύφα. Χιλιόμετρα επί χιλιομέτρων χρυσαφένιας αμμουδιάς, εξασφαλίζουν άπλετο χώρο να απλώσεις ψάθες, ομπρέλες και κουβαδάκια, ενώ αν προτιμάς ξαπλώστρα θα βρεις κι απ’ αυτές, σε πολλά σημεία, που όμως δεν καταλαμβάνουν σε καμία περίπτωση ενοχλητικά μεγάλο τμήμα της παραλίας. Αν έρχεσαι με πιτσιρίκια, η καλύτερη επιλογή εδώ είναι η Γλύφα, που έχει ρηχά νερά, και οργάνωση μεν, όχι δυνατές μουσικές και ντεσιμπέλ δε.

Σε αυτό το σημείο, αν μας διαβάζεις καιρό, ξέρεις ότι θα μιλήσουμε για τα Λουτρά της Κυλλήνης, που είναι κατά την ταπεινή μας άποψη μια από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας όλης: Απέραντη έκταση απαλής σαν πούδρα άμμου, ούτε ένα βοτσαλάκι για δείγμα, αμμόλοφοι επάνω στους οποίους φυτρώνουν λευκά κρινάκια, ρηχά πρασινογάλαζα νερά και ένα ηλιοβασίλεμα καρτποσταλικό.

@in2life_gr Replying to @vasiliskoridallos Στην Πελοπόννησο φτάσαμε για να τη βρούμε 😂 #peloponnese #greecetraveltips #bestbeach #fyp #ελληνικοτικτοκ #παραλία #beachlife ♬ original sound - in2life

Διαβάστε περισσότερα - Αυτές είναι οι ωραιότερες παραλίες της Ηλείας

Εδώ πολύ κοντά θα βρεις και τα Ρωμαϊκά Λουτρά, με ελεύθερη είσοδο και κόσμο να κάνει δωρεάν λασπόλουτρα –αν δεν είσαι φαν, αξίζει και πάλι να κάνεις μια βόλτα κάτω από τους ευκάλυπτους και ανάμεσα στα απομεινάρια των ρωμαϊκών εγκαταστάσεων αυτού του φυσικού spa. Λίγο παρακάτω, στο δρόμο προς το Αρκούδι, το Υδροθεραπευτήριο προσφέρει ιαματικές βουτιές και διάφορες θεραπείες σε πολύ καλές (μονοψήφιες) τιμές.

Πού θα φάμε;

Καταπληκτική δημιουργική κουζίνα, με έμπνευση από τοπικές συνταγές και βασισμένη σε ντόπια υλικά, στον πανέμορφο Ελαιώνα της Μαρίνας, κοντά στη Γλύφα. Μην χάσεις σε καμία περίπτωση τα ντολμαδάκια, το λουκάνικο γεμιστό με φέτα και λιαστή ντομάτα, τις πατάτες της Μαρίνας με τριμμένη φέτα, ντομάτα, φρέσκο κρεμμυδάκια και ρίγανη, τον σπιτικό μουσακά, και την μπερδεμένη μακαρονάδα με παραδοσιακό καγιανά –μια ιδέα που αρχικά θα σε εκπλήξει και μετά θα αναρωτηθείς γιατί δεν το είχες σκεφτεί μέχρι τώρα. Με ποτήρι κρασί από τον τοπικό αμπελώνα, λογαριασμός στα 25-30€ το άτομο.

@in2life_gr Ο Ελαιώνας της Μαρίνας στη Γλύφα της Ηλείας είναι ένα εστιατόριο που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις αν βρεθείς στην περιοχή #peloponnese #restaurant #fyp #greecetraveltips #ελληνικοτικτοκ #greektiktok #φαγητο #ηλεια ♬ Italian dance music style BGM(888630) - 2strings

Καταπληκτικά μαγειρευτά, κι εδώ με ντόπιες πρώτες ύλες θα δοκιμάσεις στον Καλαμιά στην Ανάληψη, που απλώνει τραπεζάκια πλάι στην θάλασσα. Στα δικά μας αγαπημένα, τα γεμιστά, το λεμονάτο χοιρινό με φρέσκες τηγανιτές πατάτες, το ριζότο με γαρίδες, και το μοσχαράκι με μελιτζάνες. Για τους αντιφρονούντες, έχει και εξαιρετικά κρεατικά στη σχάρα. Με χύμα κρασί ή παγωμένες μπύρες, θα υπολογίσεις γύρω στα 20€ το άτομο.

Πού θα μείνουμε;

Ένα μισάωρο έξω από τη Γαστούνη, πολύ κοντά στο Κάστρο Χλεμούτσι, το Vip Apartments έχει τέλεια σπιτάκια πάνω στην θάλασσα, που μοιράζονται ανά 3-4 τη δική τους πισίνα, σε τιμές που ξεκινούν από 69€ το δίκλινο με πρωινό για τον Σεπτέμβρη.

Στην ίδια τη Γαστούνη, σε κεντρικότατο σημείο, αυτό εδώ το φανταστικό διαμέρισμα φιλοξενεί έως και 5 άτομα με μόλις 66€ ανά διανυκτέρευση. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v