Μια μακαρονάδα καλοκαιρινότερη των καλοκαιρινότερων κι η πιο απλή από τις απλές

Η Αγάπη ετοιμάζει στο πι και φι μια μακαρονάδα με σάλτσα ωμής ντομάτας που μυρίζει καλοκαίρι.

Μια μακαρονάδα καλοκαιρινότερη των καλοκαιρινότερων κι η πιο απλή από τις απλές

Καλοκαιρινές μακαρονάδες υπάρχουν πολλές, πάρα πολλές. Απλές μακαρονάδες υπάρχουν πολλές, πάρα πολλές, επίσης. Αυτή που θα σας δείξω σήμερα είναι η δική μου πιο αγαπημένη. Αν και είναι κάτι που φτιάχνω εδώ και πολλά χρόνια χωρίς συνταγή, μόλις πρόσφατα ανακάλυψα πως υπάρχει συνταγή, με όνομα κι επώνυμο, υπάρχει και τόπος προέλευσης. Σιγά που οι Ιταλοί θα την άφηναν ορφανή!  

Το φαγητό, λοιπόν, αφορά μακαρονάδα με ωμές ντομάτες που μαρινάρονται σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και αρωματίζονται με βασιλικό και σκόρδο. Ονομάζεται alla crudaiola, από τη λέξη crudo που σημαίνει ωμός και κατάγεται από το Μπάρι της Απουλίας. Από τη μέρα που ανακάλυψα την επίσημη ύπαρξή της μπήκα σε πάμπολλα Ιταλικά sites για να δω πώς ακριβώς την κάνουν. Μαντέψτε: οι παραλλαγές της είναι δεκάδες. Άλλοτε την παρουσιάζουν ως σαλάτα με κρύα και τα δύο της στοιχεία (τα ζυμαρικά και τις ντομάτες), ενώ εγώ την φτιάχνω σαν μακαρονάδα όπου ναι μεν οι ντομάτες είναι κρύες, αλλά τα ζυμαρικά είναι καυτά. Άλλοτε της βάζουν τυρί, κάποιοι άλλοι προσθέτουν περισσότερα υλικά, άλλοι την κάνουν με κοντά ζυμαρικά, ενώ άλλοι την προτιμούν με μακριά, σαν τα spaghetti. Εν ολίγοις, άκρη, ουσιαστικά, δεν έβγαλα αλλά καθόλου δεν με πειράζει, αφού εγώ θα σας περιγράψω πώς ακριβώς την φαντάστηκα αρχικά και πώς την φτιάχνω έκτοτε. Για τις διάφορες παραλλαγές της ανατρέξτε στα tips.  

 

SPAGHETTINI ALLA CRUDAIOLA (ΣΠΑΓΓΕΤΙΝΗ ΜΕ ΩΜΕΣ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ)

Για 4 άτομα

 

Πλένουμε 4 ώριμες, σφιχτές ντομάτες και χαράζουμε το κάτω μέρος τους σε σχήμα σταυρού. Τις βουτάμε για ελάχιστα λεπτά σε βραστό νερό και μόλις δούμε ότι η φλούδα αρχίσει να αποκολλάται από τη σάρκα τις βάζουμε γρήγορα σε σουρωτήρι και τις κρυώνουμε με άφθονο κρύο νερό κάτω από τη βρύση (ή τις βάζουμε σε μπολ με παγωμένο νερό και τις σουρώνουμε μετά). Έτσι αφαιρούμε πανεύκολα τις φλούδες. Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση κι αν έχουν πολλά σπόρια, αφαιρούμε τα περισσότερα από αυτά (εγώ αφήνω αρκετά γιατί μου αρέσουν) και κατόπιν σε μικρούς κύβους. Τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ στο οποίο αργότερα θα μπουν και τα ζυμαρικά. Τις αλατίζουμε, τις πιπερώνουμε και, προαιρετικά, προσθέτουμε κάτι καυτερό π.χ. μπούκοβο ή chili (ένα τσικ μόνο χρειάζεται). Ξεφλουδίζουμε δύο μεγαλούτσικες σκελίδες σκόρδου, τις κόβουμε στη μέση και τις βάζουμε στο μπολ με τις ντομάτες. Προσθέτουμε μπόλικο φρέσκο βασιλικό (βλ. tips) και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε αρκετά γενναιόδωρη ποσότητα. Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα (όσο περισσότερη ώρα, τόσο το καλύτερο: εγώ τις αφήνω να μαριναριστούν για ένα τρίωρο). Για να μην είναι πολύ παγωμένες την ώρα που θα τις χρειαστούμε, τις βγάζουμε από το ψυγείο τη στιγμή που θα βάλουμε στη φωτιά την κατσαρόλα με το νερό για να βράσουν τα ζυμαρικά. Αφαιρούμε το σκόρδο (βλ. tips).

 

Βράζουμε al dente 500 γρ. spaghettini (βλ. tips) σε άφθονο αλατισμένο νερό και με μια πιρούνα τα μεταφέρουμε στο μπολ με τις ντομάτες, παίρνοντας και λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν. Ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε αμέσως. Buon appetito!

 

Tips

  • Το ξεφλούδισμα της ντομάτας είναι απαραίτητο σε αυτή τη συνταγή‧ τουλάχιστον, έτσι θεωρώ εγώ. Γενικά μου αρέσουν οι ξεφλουδισμένες ντομάτες ακόμα και στη χωριάτικη. Όπως είδατε, άλλωστε, ο έξτρα κόπος είναι πολύ μικρός. Στις περισσότερες Ιταλικές συνταγές έτσι κάνουν, αν και βρήκα και κάποιες με αξεφλούδιστες ντομάτες και με ντοματίνια, επίσης. Όπως το έχω διαλαλήσει πλειστάκις, νομίζω πως κανένα ντοματίνι, ακόμα κι από μποστάνι, δεν αντικαθιστά την καλοκαιρινή ντομάτα, αρκεί να μην είναι από το σουπερμάρκετ.
  • Αυτή τη φορά είχα βασιλικό με μικρά φύλλα αλλά εννοείται πως μπορείτε να βάλετε πλατύφυλλο.
  • Επιλέξτε όποιο είδος ζυμαρικού προτιμάτε. Οι περισσότερες Ιταλικές συνταγές προτείνουν κοντά ζυμαρικά, άλλα με πτυχώσεις (όπως τα farfalle και τα fusilli) και άλλα με τρύπες (όπως οι πέννες και τα ziti). Η αλήθεια είναι ότι οι πτυχώσεις στην πρώτη περίπτωση διευκολύνουν στο να κολλάει καλύτερα η ντομάτα, στη δε δεύτερη να εισχωρεί στις τρύπες, αλλά έχω συνδέσει αυτή τη συνταγή με spaghettini ή spaghetti, ενίοτε και τα πιο χοντρά bucatini και τελικά φτάνουμε στο γνωστό περί ορέξεως κλπ.
  • Ένα επίσης σημαντικό στοιχείο, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι δεν πρόκειται για σαλάτα ζυμαρικών αλλά για μακαρονάδα. Όταν τα καυτά ζυμαρικά συναντηθούν με τις δροσερές ντομάτες η θερμοκρασία του συνόλου είναι η πλέον ιδανική. Βεβαίως, αν περισσέψει, δεν θα ζεστάνετε το φαγητό αλλά θα το αφήσετε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, οπότε, θα μοιάζει περισσότερο με σαλάτα.
  • Στις περισσότερες από τις Ιταλικές συνταγές που διάβασα προσθέτουν τριμμένο τυρί και συγκεκριμένα ricotta salata δηλ. τη γνωστή μας ricotta η οποία όμως είναι αφενός αλατισμένη (salata στην Ιταλική γλώσσα) και αφετέρου ωριμασμένη, επομένως πιο σκληρή, εύθρυπτη και με πολύ εντονότερη γεύση. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ, ούτε γνωρίζω εάν βρίσκουμε στην Ελλάδα, μάλλον όμως θα θυμίζει κάπως τη δική μας ξερή μυζήθρα. Σε άλλες συνταγές συνάντησα και mozzarella. Το προσωπικό μου γούστο δεν επιθυμεί άλλες γεύσεις πλην της μαριναρισμένης ντομάτας, του βασιλικού και την υποψία του σκόρδου και του καυτερού, αλλά αν εσείς δεν διανοείστε ζυμαρικά χωρίς τυρί, κάντε όπως νομίζετε.
  • Εάν, σε αντίθεση από μένα, λατρεύετε το ωμό σκόρδο, μπορείτε αντί να βάλετε ολόκληρες τις σκελίδες και να τις αφαιρέσετε μετά, να τις τρίψετε ή να τις ψιλοκόψετε και να τις αφήσετε μέσα στις ντομάτες. Σε αυτή την περίπτωση, εάν ήμουν στη θέση σας, θα έβαζα μόνο μία σκελίδα.
  • Μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε κάππαρη, κάποιοι βάζουν κι ελιές. Σίγουρα ταιριάζουν, αλλά και πάλι θεωρώ ότι στη συγκεκριμένη συνταγή είναι η ντομάτα που πρέπει να λάμπει. Ουκ εν τω πολλώ το ευ, σοφή κουβέντα.

Κι αφού ανεβάσαμε τη συνταγή και στο TikTok, δείτε και το βίντεο.

@in2life_gr Η μακαρονάδα alla crudaiola θα γίνει το νέο αγαπημένο σου καλοκαιρινό φαγητό 😍🤤 #makaronada #foodie #foodtok #recipe #fyp #greektiktok ♬ Italian dance music style BGM(888630) - 2strings
 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v