Πώς θα φτιάξεις θαλασσινά στο σπίτι;

Σου βρήκαμε εύκολες συνταγές για θαλασσινά που δεν θα κάνουν το σπίτι να μυρίζει τηγανίλα μια εβδομάδα.

Πώς θα φτιάξεις θαλασσινά στο σπίτι;

Τις γαρίδες πολλοί αγάπησαν, τη μυρωδιά τους τη στιγμή που τηγανίζονται ουδείς. Το ίδιο ισχύει για καλαμαράκια, χταπόδια και λοιπά θαλασσινά, που είναι ακριβά όταν τα τρώμε στις ταβέρνες (και) για αυτόν τον λόγο: Κανείς δεν θέλει να μπει στον κόπο να τα μαγειρέψει σπίτι. Με τις συνταγές που σου βρήκαμε, όμως, εσύ θα κάνεις τη διαφορά.

Καλαμάρια γεμιστά με φέτα και ντομάτα

Υλικά:
Για τα καλαμαράκια: 4 μεγάλα καλαμάρια (1200 γρ. σύνολο), 1 φλ. φρέσκια ντομάτα κομμένη σε κυβάκια, 2 φλ. φέτα τριμμένη, 1/2 φλ. Ξινομυζήθρα, 1/2 φλ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 σκελ. σκόρδο λιωμένο, 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη, 1 κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη, 1 κ.σ. πολτό ελιάς, λίγο αλάτι, πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
Για τη σάλτσα: Αρωματικό λάδι, φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
Για το σερβίρισμα: ντοματίνια, φύλλα ρόκας

Εκτέλεση:
Πρώτα καθαρίζουμε τα καλαμάρια, τα πλένουμε, κάνουμε με ένα ψαλίδι μια μικρή τρυπούλα στο πίσω μέρος τους (ώστε να παίρνουν αέρα όταν θα τα γεμίσουμε από μπροστά) και τα αφήνουμε ανάποδα να στραγγίσουν. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα πιρούνι όλα τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να ενωθούν μεταξύ τους. Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε ένα ένα τα καλαμάρια με το μείγμα του μπολ και κλείνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδα.

Ψήνουμε τα καλαμάρια στη σχάρα για 7 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά. Μόλις ψηθούν, τα περιχύνουμε με αρωματικό λάδι και φρέσκο βασιλικό, τα οποία έχουμε χτυπήσει σε πηχτή σάλτσα. Μπορούμε, αν θέλουμε, να ψήσουμε τα καλαμάρια στο φούρνο για 20 με 25 λεπτά, αφού πρώτα τα περιχύσουμε με τη σάλτσα. Σερβίρονται ωραία με ντοματίνια και φύλλα ρόκας.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Κριθαράκι με γαρίδες και κρόκο Κοζάνης

Υλικά:
500 γρ. κριθαράκι μέτριο, 1 κιλό γαρίδες με κέλυφος, 1.500 γρ. νερό, 6-8 κ.σ. ελαιόλαδο, 3 στικ σέλερι, 2 καρότα, 1 κρεμμύδι, 1 σκ. σκόρδο, 1 φύλλο δάφνης, 1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη, 3 ντομάτες τριμμένες (500 γρ.), 1 γρ. κρόκο Κοζάνης (σαφράν) σε στήμονες, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ½ ματσάκι μαϊντανό, ξύσμα λεμονιού από 1 λεμόνι, χυμό λεμονιού από ½ λεμόνι, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Αφαιρούμε τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες, και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Αφαιρούμε και πετάμε το έντερο, κόβουμε τις γαρίδες στη μέση και τις μεταφέρουμε σε ένα δεύτερο μπολ. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, και ρίχνουμε το νερό και τα κελύφη. Αφήνουμε να πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά. Προαιρετικά, πατάμε τα κελύφη με το εργαλείο του πουρέ ώστε να βγάλουν τη γεύση τους. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σουρώνουμε τα κελύφη και κρατάμε τον ζωμό.

Προσθέτουμε στο μπολ με τις γαρίδες 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε με τα χέρια μας. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να κάψει πολύ καλά. Ρίχνουμε τις γαρίδες και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα, γυρνώντας τες με μια τσιμπίδα. (Αν το σκεύος είναι μικρό, τις μεταφέρουμε σε 2 δόσεις.) Μεταφέρουμε τις γαρίδες σε ένα μπολ και αφήνουμε το τηγάνι στη φωτιά.

Ψιλοκόβουμε το σέλερι, τα καρότα και το κρεμμύδι. Ρίχνουμε στο τηγάνι το 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και τα λαχανικά, και ανακατεύουμε. Λιώνουμε με την πλαϊνή πλευρά ενός μαχαιριού το σκόρδο, το ψιλοκόβουμε και το προσθέτουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε το φύλλο δάφνης και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά. Προσθέτουμε το κριθαράκι και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τον ζωμό, τις ντομάτες και τον κρόκο Κοζάνης, ανακατεύουμε, και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά.

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τις γαρίδες. Ψιλοκόβουμε το πράσινο μέρος από το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον μαϊντανό, και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε με πιπέρι, ελαιόλαδο και 1 φέτα λεμονιού.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Σαλάτα με χταπόδι, γίγαντες και σπανάκι

Υλικά:
1 χταπόδι μεγάλο, 1 μπουκάλι κρασί Σάμου, 1 κλαδάκι δεντρολίβανο, 300 γρ. γίγαντες, 1 κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα, 2 δαφνόφυλλα, 3 φλ. σπανάκι τρυφερό καθαρισμένο, 1/2 φλ.ελαιόλαδο, 2 κ.γλ. κρέμα βαλσάμικου, 2 κ.γλ. πετιμέζι, 1/2 φλ. κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο, 1 κ.σ. μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το κρασί με το δεντρολίβανο. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το χταπόδι ολόκληρο. Βράζουμε για 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι χωρίς όμως να λιώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε το χταπόδι σε πιάτο. Το αφήνουμε να κρυώσει και να ξεκουραστεί.

Σε μια άλλη κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε ελαφρά. Προσθέτουμε τους γίγαντες, σκεπάζουμε με μπόλικο νερό και ρίχνουμε τη δάφνη και αλάτι. Τους βράζουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Τους αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα. Όσο οι γίγαντες βράζουν, κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια. Μόλις ετοιμαστούν οι γίγαντες τους αναμειγνύουμε σε μεγάλο μπολ με το σπανάκι, το ελαιόλαδο, την κρέμα βαλσάμικου, το μαϊντανό, το κρεμμυδάκι και το πετιμέζι. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v