5 θαλασσινά ταβερνάκια που γίνονται αφορμή για μονοήμερη και μπάνιο

Από το Αλεποχώρι στον Μαραθώνα, κι από το Λαγονήσι στην Ανάβυσσο το ζούμε θαλασσινά τρώγοντας καλομαγειρεμένα με μεράκι εδέσματα.

5 θαλασσινά ταβερνάκια που γίνονται αφορμή για μονοήμερη και μπάνιο

Μετά το φευγιό του 15ημερου καύσωνα –να μην μας ξαναβρεί τέτοιο κακό- το μόνο που μας ενδιαφέρει όπως φαντάζεσαι είναι να εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα και να εκμεταλλευτούμε κάθε αφορμή ώστε να βρεθούμε κάπου που θα λιαστούμε και θα πλατσουρίσουμε ολημερίς κι οληνυχτίς. Επειδή όμως νηστικό αρκούδι δεν μακροβουτάει, είπαμε να επισκεφθούμε και πέντε υπέροχα ταβερνάκια που μυρίζουν θάλασσα και να το ζήσουμε αληθινά, γιατί όσο υπάρχουν μονοήμερες υπάρχει κι ελπίδα.

Κυρά Πόπη

40,5 χμ. Λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου, Ανάβυσσος, τηλ.: 2291026388

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by kyra popi (@kyrapopilagonisi)

Μοντέρνο θαλασσοταβερνάκι το οποίο πατώντας στην αδιαπραγμάτευτη αξία του word of mouth (της διαφήμισης στόμα με στόμα ντε) έχτισε το όνομά του προσελκύοντας κόσμο από όλη την Αττική.

Στο μενού ξεχωρίζουν η αχινοσαλάτα, η αμυγδαλοσκορδαλιά, το carpaccio μπαρμπούνι με φρέσκα ντοματίνια και μυρωδικά, η μους λευκού ταραμά, ο γαύρος μαριναρισμένος με σκόρδο και μαϊντανό, η γαριδοσαλάτα με καρότο, και οι χταποδοκεφτέδες. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί μεταξύ 22-25€ κατ’ άτομο ενώ θα παίξει και κερασμένο γλυκάκι στο τέλος.

Πριν ή μετά ρίχνεις και μια βουτιά στην τεράστια παραλία της Αναβύσσου αφού δεν γίνεται να μην βρεις στα μέρη της ένα σημείο για να απλώσεις την αράδα σου σαν βασιλιάς και να μη σε νοιάζει τίποτα.

Μπαρμπαγιώργης

Κολοκοτρώνη και Ομήρου 4, Λαγονήσι, τηλ: 2291 022134

Εν αρχήν είναι οι βουτιές. Σχεδόν δίπλα στο περίφημο Grand Beach στο Λαγονήσι, η αμμουδερή Κιτέζα είναι παραλία εν πολλοίς άγνωστη, με ξαπλώστρες σε ένα τμήμα αλλά και ελεύθερο κομμάτι για να απλώσεις ψάθες και πετσέτες στη σκιά των αρμυρικιών της που φτάνουν σχεδόν στο κύμα.

Έπειτα έρχεται η μάσα την οποία αφήνουμε πάνω στα έμπειρα χέρια του Μπαρμπαγιώργη με το όνομα που ξέρει και καλοταΐζει τους λουόμενους θαμώνες κι επισκέπτες του εδώ και χρόνια.

Αν αγαπάς τη θάλασσα, σημείωσε να παραγγείλεις μαριδάκια, γαύρο, σαρδέλα και μπαρμπουνάκι τηγανιτό, τα οποία συνοδεύεις με ωραία σαλάτα Μπαρμπαγιώργη με μαρούλι, ρόκα και λιαστή ντομάτα, αλλά και τηγανιτές πιπεριές, φέτα ψητή και χειροποίητη τυρόπιτα. Στα κρεατικά, ξεχωρίζουν το ψαρονέφρι και η χοιρινή μπριζόλα. Ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 20€ ουζακίων συμπεριλαμβανομένων.

Το Λιμάνι

Αγίας Ειρήνης 1, Παλαιά Φώκαια, τηλ: 2291 041052

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Amy Asquith (@amy_louise_269)

Ξεκινάμε χτίζοντας κολυμβηταρένια κορμί στο Θυμάρι μια από τις πιο αγαπημένες μας παραλίες οι οποίες βρίσκονται λίγο μετά την Παλαιά Φώκαια. Εδώ συνυπάρχουν οι λάτρεις των οργανωμένων παροχών (ξαπλώστρες, ομπρέλες, beach bars) αλλά κι όσοι τη βρίσκουν ελεύθερα με πετσετούλα και ψάθα χαμέ. Υπάρχουν βραχάκια ανάμεσα στις δύο παραλίες, αλλά όχι και εκεί που κολυμπάς.

Το Λιμάνι είναι το κλασικό κι αγαπημένο θαλασσοταβερνάκι που είναι πρώτη μούρη στη θάλασσα και σερβίρει εκλεκτά μεζέδια.

Μην χάνεις χρόνο και ξεκίνα να παραγγέλνεις κριθαρότο με μελάνι σουπιάς, γαριδάκι τηγανητό, καλαμαράκια αφράτα, κολοκυθάκια τηγανιτά με το απαραίτητο τζατζικάκι αν δε φιλάς, απαλή φάβα, φρέσκα χόρτα, χταποδάκι ψημένο, ωραιότατη γαριδομακαρονάδα αν πεινάς πολύ, μύδια αχνιστά με σκορδάκι, γαύρο μαρινάτο και γούνα ή λακέρδα αν είσαι μερακλής. Ο λογαριασμός στα 20-25€ μαζί με ουζάκι.

Τζαβάρας

Λιμάνι Αλεποχωρίου, τηλ.:2296 051310

Ξεκινάμε με τις βουτιές στο Σχίνο μια μικρή κι ευτυχώς ακόμη όχι τόσο δημοφιλής παραλιούλα πολύ κοντά στο Αλεποχώρι. Έπειτα πάμε ντουγρού προς τον Τζαβάρα – η και Παραλία όπως θα την βρεις στο ίντερνετ- για να φάμε ψαράκι και λοιπά θαλασσινά εδέσματα, όπως παλιά.

Τα μαστόρικα ψημένα φρέσκα ψάρια του, που είναι κάθε φορά λίγα και καλά, και τα εξαιρετικά θαλασσινά μεζεδάκια (γαριδούλες, χταπόδι ή καλαμαράκια στο τηγάνι, μια καταπληκτική καβουροσαλάτα) που συνοδεύονται από κομμένες στο χέρι τηγανιτές πατάτες είναι οι βασικοί λόγοι για να πιάσεις θέσεις στα τραπεζάκια του που σχεδόν γλείφουν το κύμα. Ο λογαριασμός στα 25-30€ συνοδεία ουζακίων αλλά και φρέσκου ψαριού, αφού οι τιμές του παραμένουν τίμιες.

Ο Βράχος

Παραλία Μαραθώνα, τηλ.:2294 055297

Ξεκινάμε τσαλαβουτώντας σε μια από τις ομορφότερες αμμουδιές της Αττικής. Ναι, για το Πευκοδάσος του Σχινιά μιλάμε που πάντα βρίσκει τον τρόπο να χρωματίζει τα καλοκαίρια μας. Μετά πάμε πεινασμένοι στον Βράχο για να χορτάσουμε με καλομαγειρεμένα και πεντανόστιμα θαλασσινά μεζεδάκια. Τηγανιτά καλαμαράκια, γαριδάκι συμιακό, χταπόδι ξυδάτο ή ψημένο στα κάρβουνα, και ψαράκι ημέρας δεν πρέπει να λείψουν από το τραπέζι σου όπως κι η μοσχολιμπιστή χωριάτικη αλλά και οι φρεσκοτηγανισμένες πατατούλες. Ο λογαριασμός μαζί με τα συνοδευτικά μερακλήδικα αποστάγματα δεν θα ξεπεράσει τα 25€ το άτομο μαζί με φρέσκο ψαράκι.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v