Αρχαία στην Αττική και ταβερνάκια δίπλα τους… ό,τι πρέπει για μονοήμερη

Στο Σούνιο, τον Ωρωπό, την Ελευσίνα και τον Μαραθώνα, κάνουμε ταχύρρυθμα μαθήματα αρχαίας Ιστορίας πριν πιάσουμε τραπεζάκι για ανοιξιάτικα τσιμπούσια.

Αρχαία στην Αττική και ταβερνάκια δίπλα τους… ό,τι πρέπει για μονοήμερη

Μπορεί το κλου κάθε μονοήμερης να είναι το φαγητό, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει ντε και καλά να περιοριστείς εκεί. Ειδικά τώρα που ο Μάιος πλησιάζει και τα ηλιόλουστα Σαββατοκύριακα διαδέχονται το ένα το άλλο, είναι μια τέλεια ευκαιρία να επισκεφθείς μερικούς από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής πριν πιάσεις τραπέζι για κρεατοφαγικά ή θαλασσινά τσιμπούσια σε μερικά από τα καλύτερα ταβερνάκια που θα βρεις στα πέριξ τους.

Το Σούνιο

Γνωστός για ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα της Αττικής, αλλά και για έναν από τους πιο εντυπωσιακούς αρχαιολογικούς χώρους πλάι στην θάλασσα, ο δωρικός Ναός του Ποσειδώνα χτίστηκε το 444 π.Χ., από άγνωστο αρχιτέκτονα –για τον οποίο υπάρχει η θεωρία ότι ίσως είναι ο ίδιος με αυτόν που σχεδίασε τον Ναό του Ηφαίστου στο Θησείο.

Δίπλα του υπάρχει ο μικρότερος ναός της Αθηνάς Σουνιάδος, και θα εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία για να θυμίσουμε πως κάποτε η Αθηνά και ο Ποσειδώνας μάλωσαν για το ποιος θα αναλάβει την προστασία της Αθήνας, κι αφού δεν μπορούσαν να τα βρουν άφησαν τους αρχαίους ημών να διαλέξουν τον προστάτη τους, καλοπιάνοντάς τους με δώρα. Ο Ποσειδώνας χτύπησε με την τρίαινα κι ανέβλυσε πηγή, κοινωνικά αδέξιος όμως όπως ήταν ξέχασε να αφαλατώσει το νερό κι οι Αθηναίοι διάλεξαν την Αθηνά που φύτεψε μια σαφώς χρησιμότερη ελιά, κι έτσι χάσαμε την ευκαιρία να λεγόμαστε Ποσειδωνία.

Ο αρχαιολογικός χώρος, στον οποίο θα δεις επίσης τα τείχη του φρουρίου που έκλεινε έναν μικρό οικισμό στο εσωτερικό του, και το αρχαίο λιμάνι που βρισκόταν ακριβώς κάτω από τον ναό, είναι επισκέψιμος καθημερινά από τις 9.30 ως τη δύση του ηλίου, με εισιτήριο στα 10€.

Και για φαγητό: Δυο βήματα από τον Ναό του Ποσειδώνα, το Συρτάκι απλώνει τα τραπέζια του σε δύο υπερυψωμένες αυλίτσες που αγναντεύουν την θάλασσα και σερβίρει φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, αλλά και ευφάνταστες δημιουργίες που συχνά λείπουν από τα ταβερνάκια του είδους του, όπως το χιτ που λέγεται ριζότο καλαμαριού με μελάνι σουπιάς και ο σολομός σε φύλλο κρούστας. Με τα απαραίτητα ουζάκια, θα υπολογίσεις περί τα 25€ το άτομο –περί τα 35€ αν πάρετε και μεγάλο φρέσκο ψάρι.

Η Ελευσίνα

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023 έχει σχεδόν καθημερινά ένα σούπερ ενδιαφέρον καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που είναι από μόνο του λόγος να βρεθείς στα μέρη της. Ο δε αρχαιολογικός της χώρος είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες που έχουμε, όχι στην Αττική, στην Ελλάδα όλη: Εδώ που τελούνταν τα Ελευσίνια Μυστήρια, εδώ όπου κατέληγε η Ιερά Οδός που ξεκινά μέχρι σήμερα από την αρχαία πύλη της Αθήνας (στον Κεραμεικό), εδώ όπου βγήκε μία και μοναδική φορά από το σκοτεινό βασίλειό του ο θεός του Κάτω Κόσμου. Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας, που βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος είναι επισκέψιμος καθημερινά εκτός Τρίτης 8.00-20.00, με εισιτήριο 6€.

Και για φαγητό: Ξακουστό και κοσμαγάπητο τσιπουράδικο, το Ρακούν απλώνει τραπεζάκια σε έναν ηλιόλουστο πεζόδρομο ακριβώς δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, και τα φορτώνει με τσίπουρα, ρακές και κρασιά μικροπαραγωγών από όλη την Ελλάδα, για να συνοδεύσουμε τους πεντανόστιμους μεζέδες του που περιλαμβάνουν από πιτάκια και κρεατικά μέχρι θαλασσινές νοστιμιές. Για ένα χορταστικό τσιμπολόγημα, αλκοόλ περιλαμβανομένου, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 15€ περίπου το άτομο.

Το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών

Δεν το έχεις ούτε ακουστά; Τόσο το καλύτερο. Το ιερό που έχτισε το 160 μ.Χ. ο Ηρώδης ο Αττικός (ναι, αυτός με το Ηρώδειο) βρίσκεται στην Μπρεξίζα, στον δρόμο από τη Νέα Μάκρη προς τον Μαραθώνα, και είναι σχεδόν πανομοιότυπο με τον Ναό του Σάραπη στον Νείλο. «Ποιος είναι ο Σάραπις;» μπορεί να ρωτάς, «ο Όσιρις» ερχόμαστε να απαντήσουμε, απλά με εξελληνισμένο όνομα, όπως ας πούμε ο Πλούτωνας είναι ο Άδης αλλά στα λατινικά. Και αν αναρωτιέσαι τι δουλειά έχουν οι Αιγύπτιοι θεοί στην Ελλάδα, μπορούμε να σε πληροφορήσουμε πως ξέρουμε σίγουρα ότι στον Πειραιά υπήρχε ιερό της Ίσιδας ήδη από το 333 π.Χ., επειδή πρώτον υπήρχαν έμποροι που πηγαινοέρχονταν συχνά στην Αίγυπτο και δεύτερον κοινότητα Αιγυπτίων που είχε εγκατασταθεί στον Πειραιά.

Ο μικρός αλλά σούπερ ατμοσφαιρικός αρχαιολογικός χώρος είναι ανοιχτός καθημερινά 8.30-15.30, με εισιτήριο 3€.

Και για φαγητό: Η Νέα Γαλήνη, στη Νέα Μάκρη, μας σερβίρει στην απολύτως νησιώτικη αυλή της, μια ανάσα από το κύμα, εξαίσια θαλασσινά σαν το κριθαρώτο με γαρίδες, τα μύδια σαγανάκι, τα μαστόρικα τηγανισμένα καλαμαράκια και το χταποδάκι στα κάρβουνα. Με τα απαραίτητα ουζάκια, λογαριασμός στα 25€ περίπου το άτομο.

Το Αμφιαράειο του Ωρωπού

Ο Αμφιάραος ήταν μάντης και θεός του κάτω κόσμου μετά τον θάνατό του –πριν από αυτόν, ήταν ένας από τους Επτά επί Θήβας, ο μόνος που δεν ήθελε να πάει στην απονενοημένη εκστρατεία γιατί, ως εγγονός μάντη, έβλεπε την καταστροφή να έρχεται και ήξερε πως θα πεθάνουν όλοι. Ο ίδιος, βέβαια, δεν πέθανε τελικά ακριβώς: Ο Δίας τον λυπήθηκε εκεί που τον έβλεπε να τρέχει με το άρμα του κυνηγημένος από έναν Θηβαίο και έριξε έναν κεραυνό ο οποίος άνοιξε μια τρύπα στη Γη που τον κατάπιε. Σε εκείνο ακριβώς το σημείο βρίσκεται μέχρι σήμερα το ιερό του.

Εκτός αυτού, στον (λουλουδιασμένο αυτή την εποχή) αρχαιολογικό χώρο θα δεις ένα εντυπωσιακό αρχαίο θέατρο και την ιερή πηγή που θεράπευε πάσα νόσο. Το νερό της αναβλύζει μέχρι σήμερα μέσα από μια δεξαμενή των ρωμαϊκών χρόνων, στην οποία οι θεραπευμένοι έριχναν χρυσά ή ασημένια νομίσματα ως προσφορά για τον θεό. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος καθημερινά 8.30-15.30, με εισιτήριο 3€.

Διαβάστε περισσότερα - Το Αμφιαράειο του Ωρωπού γίνεται τέλεια μονοήμερη

Και για φαγητό: Ένα 20λεπτο μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, ο Λίτσας στο Μίλεσι σερβίρει θεϊκή προβατίνα, ζουμερά παϊδάκια, κοντοσούβλια και μπιφτέκια, με θέα στα νερά του Ευβοϊκού που λαμπυρίζουν στον ορίζοντα. Με κρασιά και μπύρες, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 17-20€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v