Καλύτερες ταβέρνες στην Καλλιθέα: Τα αγαπημένα μας μέρη για φαγητό
Μεσογειακή αλλά και ρωσική κουζίνα, ψαράκι, μαγειρευτά και ένα σωρό νοστιμιές σε αγαπημένα ταβερνάκια της Καλλιθέας που πρέπει να επισκεφθείς πάραυτα.
Μεσογειακή αλλά και ρωσική κουζίνα, ψαράκι, μαγειρευτά και ένα σωρό νοστιμιές σε αγαπημένα ταβερνάκια της Καλλιθέας που πρέπει να επισκεφθείς πάραυτα.
Η Καλλιθέα δεν απολαμβάνει τη φήμη που της αξίζει στη μάσα, σε σχέση με άλλες γαστρομάνες της Αθήνας, βλέπε Χαλάνδρι, Κουκάκι, Μεταξουργείο και άλλες περιοχές κι εμείς πρέπει να αποκαταστήσουμε άμεσα αυτή την αδικία. Βλέπεις, στα στενά της και στις γειτονιές της, θα βρεις πεντανόστιμα διαμαντάκια, από ψαροταβέρνες μέχρι ρωσικά εστιατόρια, τα οποία σερβίρουν λαχταριστά πιάτα για κάθε γούστο.
Παρακάτω υπάρχει και σχετική σένια λίστα να την έχεις εύκαιρη.
Λυκούργου 235, τηλ: 210 9431871
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Βαλεντίνα (@valentina_restaurant)
Μπορεί να υστερεί σε design και διακόσμηση, αλλά σερβίρει ίσως τα καλύτερα πιάτα ρωσικής κουζίνας και μας υπενθυμίζει τις ποντιακές καταβολές των περισσότερων κατοίκων της Καλλιθέας. Στη ρωσική ταβέρνα της Βαλεντίνας, με ατμόσφαιρα οικογενειακή σαν στο σπίτι σου, θα δοκιμάσεις οπωσδήποτε χοιρινό σασλίκ, εξαιρετικό στρογγανόφ, φοβερή μπορς και πλοφ (πικάντικο πιλάφι), κρέπες με τυρί, μαντί αλλά και βαρένικι, τα λαχταριστά ρωσικά ζυμαρικά. Λογαριασμός στα 20€ το άτομο, με κρασί.
Ναυάρχου Βότση 2, τηλ: 21 0941 0227

Με ιστορία που μετρά δεκαετίες και φήμη χτισμένη στόμα με στόμα, η Ελισσάβετ είναι το ψαροταβερνάκι που ξέρει τι θα πει σπιτικό φαγητό από τη θάλασσα – με την υπογραφή της γιαγιάς στα τηγάνια και στα κάρβουνα. Εδώ, οι θαλασσινοί μεζέδες ετοιμάζονται με μεράκι και πείρα, σε έναν χώρο απλό, παρεΐστικο και αυθεντικό, που σε κάνει να νιώθεις σαν να έφαγες στην αυλή του σπιτιού κάποιου που σε αγαπά.
Στο τραπέζι θα φτάσουν μυρωδάτα καλαμαράκια, σαρδέλες που λιώνουν στο στόμα, τραγανός γαύρος τηγανητός, γεμιστό θράψαλο με πλούσια γέμιση και χταποδάκι ψητό – πρώτα σωστά βρασμένο για να μαλακώσει, έπειτα περασμένο από τη σχάρα για να αποκτήσει την απαραίτητη καπνιστή νοστιμιά. Το ξεκίνημα γίνεται με ωραίες, δροσερές σαλάτες και μια χειροποίητη τυροκαυτερή που ξυπνά τις αισθήσεις.
Ο λογαριασμός περίπου 20€ το άτομο με κρασί– και στο τέλος, σε περιμένει κερασμένο γλυκάκι.
Πεισίστρατου 11, τηλ.: 210 9422684
Μετρά πάνω από μισό αιώνα αδιάλειπτης παρουσίας στον χάρτη της καλής θαλασσινής κουζίνας και συνεχίζει ακάθεκτος να αποδεικνύει πως η εμπειρία –όταν συνδυάζεται με μεράκι– γράφει ιστορία. Το αγαπημένο αυτό ψαροταβερνάκι, λίγο πιο πέρα από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε υποδέχεται σε έναν προσεγμένο και φιλόξενο χώρο για να σε κεράσει αρώματα και γεύσεις θάλασσας όπως πρέπει: φρέσκες, σωστά ψημένες και αφάνταστα νόστιμες.
Πέρα από τα ολόφρεσκα ψάρια ημέρας, που αποτελούν σταθερό ατού, εδώ θα απολαύσεις καραβιδόψιχα με γεύση θαλασσινού καλοκαιριού, ζουμερές γαρίδες Πλαταμώνα στη σχάρα, χταποδάκι συνδυασμένο με μαυρομάτικα φασόλια σε δροσερή σαλάτα, τραγανά τηγανητά καλαμαράκια και μια χορταστική κακαβιά που μυρίζει φρεσκοκομμένο μαϊντανό και μυστικά παλιάς κουζίνας. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις το φημισμένο τονομπέργκερ και τη σαλάτα «του Παναγιώτη», με ρόκα, τοματίνια, παξιμαδάκια, βαλσάμικο και κοπανιστή Μυκόνου, που φτιάχνει τη διάθεση πριν καν έρθει το κυρίως. Ο λογαριασμός, χωρίς φρέσκο ψάρι, κυμαίνεται στα 25-30€ το άτομο με ουζάκι.
Ξενοφώντος 155, τηλ: 21 0943 1698
Οι Ελιές (Ξενοφώντος 155, τηλ: 21 0943 1698) είναι μια πανέμορφη, μοντέρνα ταβέρνα με σκεπαστή αυλίτσα και ένα μικρό αλλά θαυματουργό μενού μεζέδων, που περιλαμβάνουν φάβα με λιαστή ντομάτα και φρέσκο κρεμμυδάκι, μαστέλο Χίου σαγανάκι με γλυκό ντοματάκι, αυγά με πατάτες, κρεμμύδι και κασέρι στον φούρνο, φέτα πιρουνάτη με καυτερή πιπεριά, λουκάνικο σχάρας με σινάπι τουρσί, και χυλοπίτες με μοσχαράκι και ξερό ανθότυρο. Με τα κρασιά ή τα τσιπουράκια σου, θα πληρώσεις γύρω στα 17-20€ το άτομο.
Σιβιτανίδου 51, τηλ.: 2109592080
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Αμοργιανό Πέρασμα (@amorgianoperasma)
Ακριβώς έξω από τον Σταθμό του Ηλεκτρικού, το Αμοργιανό Πέρασμα είναι από εκείνους τους καφενέδες που έκαναν κοσμαγάπητο το Μεταξουργείο τις παλιές, καλές του μέρες. Έχει ενίοτε ζωντανή μουσική, και πάντοτε ψημένη ρακή που έρχεται απευθείας από την Αμοργό, και συνδυάζεται ιδανικά με μεζεδάκια σαν το τυροπιτάρι με μέλι, τους κολοκυθοκεφτέδες με φέτα, την ομελέτα με απάκι, τον αμοργιανό ντάκο και την τηγανιά κοτόπουλο με σύκο και γραβιέρα. Μαζί με τις ρακές σου, θα υπολογίσεις περί τα 17€ το άτομο.
Σαπφούς 101, τηλ.: 2114088542
Σε έναν ζεστό, φιλόξενο χώρο γεμάτο παραδοσιακά σκεύη, ξύλινες λεπτομέρειες, αναμνηστικά και αντικείμενα που σε ταξιδεύουν απευθείας στη Γεωργία, αλλά και στα τραπεζάκια που απλώνονται έξω στην Πλατεία Κύπρου –σε έναν σκεπαστό χώρο με δυνατές σόμπες για να απολαμβάνουν και οι θεριακλήδες την εμπειρία τους– τιμάται στο έπακρο η πλούσια και πολυσύνθετη γεωργιανή κουζίνα.
Ανάμεσα στα πιάτα που ξεχωρίζουν, το ατσαρούλι χατσαπούρι είναι ένα πραγματικό must: μοσχοβολιστό, ζεστό, με λιωμένο τυρί και βούτυρο στη «φωλιά» της στρογγυλής του καρδιάς, και με τριγωνικές άκρες που θυμίζουν πεϊνιρλί… αλλά με άλλο ταμπεραμέντο. Το Οτζαχούρι έρχεται πλούσιο και πληθωρικό, με τραγανές, κυδωνάτες πατάτες, χρωματιστές πιπεριές, ρόδι, κόλιανδρο και καλομαγειρεμένο κοτόπουλο που έχει περάσει από μαρινάδα με μπόλικα μυρωδικά.
Το Σκμερούλι (ένα ολόκληρο κοτόπουλο λουσμένο σε μια λευκή, σκορδάτη σάλτσα, φτάνει στο τραπέζι αχνιστό και μοσχομυριστό) είναι εξίσου λαχταριστό όπως τα χινκάλι και η ποικιλία τυριών που περιλαμβάνει το διάσημο σουλγκούνι –λευκό τυρί που πρώτα βράζεται σε γάλα πριν ωριμάσει– και το ήπιο, αγελαδινό ιμερούλι. Μαζί με εκλεκτό χύμα γεωργιανό κρασί ο λογαριασμός στα 20-25€ το άτομο.