Τα καλύτερα ταβερνάκια σε Μοσχάτο, Καλλιθέα και Παλαιό Φάληρο

Βάζουμε πλώρη για τον αθηναϊκό νότο που ξέρει να καλοτρώει, και πιάνουμε τραπεζάκι στα καλύτερα του Μοσχάτου, της Καλλιθέας και του Παλαιού Φαλήρου.

Τα καλύτερα ταβερνάκια σε Μοσχάτο, Καλλιθέα και Παλαιό Φάληρο

Φημίζονται εδώ και δεκαετίες για το ψάρι τους, δεν μένουν ωστόσο εκεί: Οι γειτονιές της Καλλιθέας, του Μοσχάτου και του Παλαιού Φαλήρου συγκεντρώνουν μερικές από τις καλύτερες διευθύνσεις για φαγητό εκτός κέντρου, και αν δεν πιστεύεις εμάς τα ταβερνάκια που ακολουθούν σίγουρα θα σε πείσουν.

Μοτοσακό
Παναγή Τσαλδάρη 157, Καλλιθέα, τηλ.: 210 9588390

Σε έναν στιλάτο, funky εσωτερικό χώρο με ξύλινα πατώματα κι ένα χαρακτηριστικό κίτρινο μοτοσακό που κρέμεται από το ταβάνι, το Μοτοσακό μας σερβίρει νοστιμιές όπως η φάβα με κρίταμο, κάπαρη και κρεμμύδι, το σαγανάκι με μαρμελάδα ντομάτας, το καπνιστό σκουμπρί στη σχάρα, τα ζουμερά μπιφτέκια με γραβιέρα, τα λιγκουίνι με τριλογία μανιταριών και ο μπακαλιάρος σκορδαλιά με παντζάρια. Συνοδεύεις με κρασί ή μπυρίτσες και ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 15€ το άτομο.

Ζεμπερέκι
Σολωμού 92, Μοσχάτο, τηλ: 2109406044

Νοσταλγικό και πανέμορφο, αποπνέει άρωμα παλιάς Αθήνας και σερβίρει μαμαδίσιο φαγητό να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Ό,τι και αν παραγγείλεις εδώ αποκλείεται να σε απογοητεύσει, ωστόσο εμείς ορκιζόμαστε στις τηγανιτές πατάτες με τριμμένο τυρί και σάλτσα κοκκινιστού, τα μπουρέκια με τον παστουρμά, το πολίτικο συκώτι, το πικάντικο κοτόπουλο με πιπεριές και τα σουτζουκάκια. Αν είστε μεγάλη παρέα αξίζει να παραγγείλετε τον δίσκο που έχει πάνω του όλες τις νοστιμιές του μαγαζιού και θα σας υπέρ-χορτάσει. Με τσιπουράκια ή κρασί και κερασμένους λουκουμάδες με σοκολάτα στο τέλος, ο λογαριασμός θα βγει γύρω στα 15-17€ το άτομο.

Η Γιαγιά Ελισάβετ
Ναυάρχου Βότση 2, Καλλιθέα τηλ.: 21 0941 0227

Ένα όνομα, μια καλλιθεώτικη ιστορία που μας καλοταΐζει φτηνό ψαράκι και ολόφρεσκα θαλασσινά σε στρωμένα με καρό τραπεζομάντηλα τραπεζάκια. Μην χάσεις για κανένα λόγο τα καλαμαράκια, τις σαρδέλες, τον γαύρο στο τηγάνι, το γεμιστό θράψαλο και το χταποδάκι στη σχάρα που πρώτα βράζεται και μετά ψήνεται, έτσι ώστε να έρθει στο τραπέζι σου μαλακό και λαχταριστό. Για να ανοίξει η όρεξη, μην παραλείψεις την χειροποίητη τυροκαυτερή και τις τραγανές πατατούλες. Με τα απαραίτητα ουζάκια, και κερασμένο γλυκάκι στο τέλος, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 17-20€ το άτομο.

Ραμόνα
Μίνωος 11-13, Καλλιθέα, τηλ: 2109515952

Μες στην υπόγεια την ταβέρνα, που έλεγε κι ο ποιητής, τα τραπεζάκια της Ραμόνας απλώνονται ανάμεσα σε κρασοβάρελα, κληματόφυλλα και παλιές φωτογραφίες. Εδώ δοκιμάζουμε εξαιρετικά μαγειρευτά και ζουμερή σχάρα. Στα οπωσδήποτε σημείωσε το κοκκινιστό μοσχαράκι και τα σαλιγκάρια γιαχνί, ενώ ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης εξαιρετικό τυροπιτάρι, τραγανά παϊδάκια, μοσχοβολιστά κεφτεδάκια, πανσέτα με πατάτες τηγανιτές, εκπληκτικούς λαχανοντολμάδες, και κόκορα κρασατο. Λογαριασμός στα 15€ περίπου το άτομο, με χύμα κρασί.

Κανάρια
Κανάρη 119, Μοσχάτο, τηλ: 210 9422119

Θρύλος για τους κατοίκους Μοσχάτου και περιχώρων, τα Κανάρια βρίσκονται στο πόστο τους από το 1950, και σερβίρουν λίγα και καλά (αλλά όταν λέμε καλά, εννοούμε εξαιρετικά) θαλασσινά. Αδιαμφισβήτητα hit του καταλόγου είναι οι γαρίδες Πλαταμώνα στο τηγάνι και τα επίσης τηγανιτά μπαρμπουνάκια. Συχνά θα βρεις επίσης φρέσκο φαγκρί, σαργουδάκια και τσιπούρες που ψήνονται όλα μαστόρικα στη σχάρα. Αν πετύχεις ηλιόλουστο μεσημέρι, θα πιάσεις οπωσδήποτε τραπέζι κάτω από τα δέντρα, στη νοσταλγική του αυλή. Ο λογαριασμός περί τα 25€-30€ ανά άτομο, με χύμα κρασί.

Η Παλιά Φάβα
Αχαιών 38, Παλαιό Φάληρο, τηλ: 2109311994

Είναι μάλλον απίθανο να μην την έχεις ακουστά αν ζεις τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα. Η φήμη των μαγειρευτών της κυρίας Ντίνας ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της γειτονιάς της, και η αυλίτσα της Παλιάς Φάβας είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα τώρα που ανοίγει ο καιρός. Στο μενού της ξεχωρίζουν φοβερά και τρομερά μαγειρευτά, σαν το αρνάκι λαδορίγανη, τον κρασάτο κόκορα, το κουνέλι στιφάδο, ο μουσακάς, τα γεμιστά κολοκυθάκια, το λεμονάτο χοιρινό, τα γεμιστά και οι σουπιές με σπανάκι. Με ωραίο δικό τους κρασί, ο λογαριασμός στο τέλος θα βγει γύρω στα 17€ το άτομο.

Ψιψίνα
Ζησιμοπούλου 96, Παλαιό Φάληρο, τηλ: 210 9822339

Ξακουστό και κοσμαγάπητο ψαροταβερνάκι, με τέλεια σκεπαστή αυλή ό,τι πρέπει για αυτή την εποχή, η Ψιψίνα φημίζεται για τους εξαιρετικά value for money ψαρομεζέδες της, στους οποίους περιλαμβάνονται το κριθαρότο με γαρίδες, το μυδοπίλαφο, το ψητό καλαμάρι, τις γαρίδες, την ταραμοσαλάτα και το γιουβέτσι σουπιάς με το μελάνι της. Ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 25€ το άτομο με ουζάκι, στα 35-40€ αν πάρεις και μεγάλο φρέσκο ψάρι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v