Νησάκια τέλεια για Island Hopping

Αυτό το καλοκαίρι σαν σωστοί island hoppers που λέγανε και στο χωριό μας πάμε σε νησιά και μετά σε άλλα, κοντινά νησιά... χοροπηδώντας.

Νησάκια τέλεια για Island Hopping

Ίσως και να το έχεις ακούσει, ίσως και όχι. Το Island Hopping ήτοι το «χοροπηδητό» από νησί σε νησί είναι ένα ωραιότατο καλοκαιρινό σπορ, το οποίο σου χαρίζει πληθώρα εικόνων και εμπειριών μέσα από εξορμήσεις σε κοντινά νησάκια, μικρά και μεγάλα.

Αν η ιδέα σου φαίνεται ενδιαφέρουσα, τότε δες μερικές προτάσεις για να το κάνεις σωστά και να χτυπήσεις με ένα σμπάρο, δύο ή και τρία νησιωτικά τρυγόνια.

Πάρος – Αντίπαρος, η πιο νησιώτικη ρίμα

Και μόνο λόγω ονόματος, σου έρχεται αμέσως στο μυαλό ως πρώτη επιλογή – και είναι ωραιότατη. Με τα καραβάκια που αναχωρούν από το λιμάνι της Πούντας κάθε μισή ώρα το Πάρος – Αντίπαρος γίνεται εύκολη υπόθεση και άκρως απολαυστική.

Ξεκινώντας με την Πάρο, αφού αφήσεις βαλίτσες στο ξενοδοχείο, έφυγες για βουτιά στις «διάσημες» Κολυμπήθρες. Στον Φάραγγα, τρεις κολπίσκοι με χρυσαφένια αμμουδιά κάνουν παιχνίδι, με τον τρίτο να είναι και ο λιγότερο οργανωμένος, ενώ για τους φαν του socializing και των σπορ, η Χρυσή Ακτή είναι Παράδεισος επί γης. Για party all the time θα πας στην Σάντα Μαρία, ενώ για ήρεμες στιγμές θα βάλεις πλώρη για τη Λάγγερη. Για χαλαρή τσάρκα και περπάτημα, τα σοκάκια της ολοζώντανης Παροικιάς και της Νάουσας, με το ενετικό λιμανάκι της, όπως και το γραφικό Πίσω Λιβάδι είναι ό,τι πρέπει.

Διάβασε επίσης: 10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στην Πάρο 

Στην Αντίπαρο τώρα, αν είσαι της φάσης χύμα, το κάμπινγκ της είναι θρύλος, το ίδιο και η ντισκοτέκ La Luna ακριβώς δίπλα του. Η γοητεία της όμως, δεν εξαντλείται στην εναλλακτική κουλτούρα της και το νεανικό της vibe. Τουλάχιστον μια φορά οφείλεις να περπατήσεις όλο τον κεντρικό πεζόδρομο της τοσοδούλικης Χώρας, και από την πλατεία να βγεις στο Σιφνέικο, για να απολαύσεις ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα, με φόντο την Σίφνο.

Παράλληλα, φαντασμαγορικά γαλαζοπράσινα νερά, τέλειες αμμουδιές, ένα ενετικό κάστρο και το περίφημο σπήλαιο της Αντίπαρου σε περιμένουν για εξερευνήσεις. Αν από την άλλη προτιμάς να λιώσεις όλη μέρα σε παραλίες σαν τον Άγιο Σώστη, την Ψαραλυκή, τα Γλυφά και τον Θεολόγο, κανείς δεν θα σε παρεξηγήσει.

Διάβασε επίσης: Σαν την Αντίπαρο δεν έχει! 

Νάξος – Μικρές Κυκλάδες σημειώσατε άσσο

Η αγαπημένη Κυκλάδα έχει σούπερ αμμουδερές παραλίες, πανέμορφα χωριά, έκταση τεράστια να μη βαρεθείς λεπτό να την γυρίζεις, και φοβερό φαγητό. Αρχικά κινήσου προς την Πορτάρα γιατί αν πας στην Νάξο και δεν βγάλεις φωτογραφία εκεί θα φας μπαν από το Instagram και μετά συνέχισε για μια βόλτα στο Ενετικό Κάστρο της χώρας. Το Ενετικό Μουσείο Domus della Rocca Barozzi, το Ιερό της Δήμητρας στο Σαγκρί, το Σπήλαιο του Ζα, στις πλαγιές του Ζα κοντά στο χωριό Φιλότι, οι δεκάδες πύργοι σε ολόκληρο το νησί κι οι εκκλησιές με ηλικία εκατοντάδων χρόνων πάνε το ναξιώτικο sightseeing σε άλλο επίπεδο.

Διάβασε περισσότερα εδώ: Και φέτος Νάξο θα αράξω  

Και σαν όλα αυτά να μην ήταν αρκετά, η Νάξος είναι στρατηγικά τοποθετημένη δίπλα σε όλες τις Μικρές Κυκλάδες, για να οργανώσεις όσες μονοήμερες τραβά η ψυχή σου, σε Κουφονήσια, Ηρακλειά, Δονούσα, Σχοινούσα, αλλά και για να πεταχτείς δυο-τρεις μέρες στην πιο κουλ Κυκλάδα απ’ όλες, την Αμοργό, που προσωπικά είναι η αγαπημένη μας και γι΄αυτό θα σταθούμε σε αυτήν λίγο παραπάνω.

Το απέραντο γαλάζιο. Οι βουτιές από τα βράχια της Αγίας Άννας. Τα ξενύχτια με ψημένη ρακή στη σκιά του κάστρου. Οι αιώρες του Que στην Αιγιάλη. Οι γιγάντιες μερίδες του πιο σπιτικού φαγητού στη Μαρουσσώ. Οι ερημικές παραλίες στο ακατοίκητο νησάκι της Νικουριάς. Η γαλάζια απεραντοσύνη που απλώνεται μπροστά από την Χοζοβιώτισσα. Ο μεσημεριανός ύπνος στη σκιά των αρμυρικιών της Λεβρωσού. Η Αμοργός δεν είναι νησί. Είναι εμπειρία.

Διάβασε περισσότερα εδώ: Η Αμοργός στα καλύτερά της 

Και για τις Μικρές Κυκλάδες εδώ: Μικρές Κυκλάδες… για μεγάλο καλοκαίρι  

Ικαρία – Φούρνοι – Θύμαινα, η απόλυτη ραστώνη

Εν αρχή ην η Ικαριά που εκείνη έχουμε μέσα στην καρδιά. Το νησί της απόλυτης χαλαρότητας, έχει ωραίες παραλίες και ακόμα ωραιότερα χωριουδάκια για να αράξεις με τις ώρες. Η Μεσακτή για τους φαν του surf, μια τεράστια αμμουδιά με ωραία νερά, το Λιβάδι ακριβώς δίπλα στο ίδιο ύφος, πιο ήρεμη και με ένα φοβερό beach bar, η παραλία του Να στην εκβολή του ομώνυμου ποταμού και κοντά στον Ναό της Ταυροπόλου Αρτέμιδος, ιδανική και για γυμνιστές και φυσικά οι Σεϋχέλλες, highlight του νησιού, με τιρκουάζ νερά και λευκά βότσαλα.

Από χωριά, ο Χριστός Ραχών είναι η «πρωτεύουσα» του νησιού, ένα πανέμορφο χωριουδάκι που ξυπνάει… αργά με μπαράκια για κάθε γούστο που συνήθως μαζεύουν live γκρουπάκια απέξω και γίνεται το έλα να δεις, ενώ η εναλλακτική Ακαμάτρα με την υπεραιωνόβια βελανιδιά, χτισμένη στην κατάφυτη κοιλάδα της Μεσαριάς φιλοξενεί και μια από τις ωραιότερες ταβέρνες του νησιού, το Στα Πέριξ.

Για τα πανηγύρια, ό,τι και να πούμε είναι λίγο – κλικ εδώ για περισσότερα. 

Σε κάτι λιγότερο από ώρα με το πλοίο, οι Φούρνοι, ένα σύμπλεγμα 20 νησιών με απίστευτα διαυγή νερά και κολπίσκους που προσφέρουν ιδιωτικότητα για παρθένες βουτιές σε περιμένουν. Εδώ το λευκό αναμειγνύεται με το πράσινο των δέντρων σε ένα τοπίο γαλήνιο, οι ρυθμοί είναι χαλαροί και η ατμόσφαιρα σαφώς πιο ήρεμη. Από την λιλιπούτεια Χώρα με τα γραφικά σπιτάκια και τα καλντερίμια, μέχρι το Καμπί, έναν παραδοσιακό οικισμό με σήμα κατατεθέν τους ανεμόμυλους και την Χρυσομηλιά, ένα ήσυχο αμφιθεατρικά χτισμένο χωριουδάκι που ο χρόνος έχει σταματήσει, οι Φούρνοι θα σου προσφέρουν αρκετές καρποσταλικές εικόνες παραδοσιακού, ελληνικού καλοκαιριού.

Για τις βουτιές σου, σημείωσε το Πετροκοπιό, μια μεγάλη και ήσυχη παραλία, με λευκά κάθετα βράχια, βότσαλα και γαλαζοπράσινα νερά, το Κασίδι που φέρνει στο μυαλό κάτι από Καραϊβική, με άμμο και κρυστάλλινα νερά, και το Ελιδάκι που είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους γυμνιστές και στους ελεύθερους κατασκηνωτές.

Η Θύμαινα είναι μικροσκοπικό και πανέμορφο νησάκι απέναντι από τους Φούρνους και προσφέρεται για αυθημερόν απόδραση, βουτιές και τσιμπολόγημα. Προσεγγίζεται με τοπικό καραβάκι, και έχει όμορφες παραλίες, και δύο γραφικά καφενεδάκια. Εδώ κάθε Αύγουστο στο πανηγύρι με το Νίκο Φάκαρο χορεύουν μέχρι και τα καΐκια.

Διάβασε περισσότερα εδώ: 6 καλοί λόγοι για να πας τώρα στους Φούρνους Ικαρίας 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v