Σαν την Αντίπαρο δεν έχει!

Κοσμοπολίτικη και χύμα, με πανέμορφες παραλίες η «μικρή» Κυκλάδα έχει όλα όσα θες για λίγο ακόμα καλοκαίρι.
Σαν την Αντίπαρο δεν έχει!

Ο Τομ Χανκς και οι λοιποί celebrities που την επισκέπτονται της έχουν δώσει αέρα κοσμοπολίτικο, όμως η Αντίπαρος καταφέρνει και κρατά τους δύο κόσμους σε ισορροπία. Από τη μία οι high end προτάσεις για κοκτέιλ και φαγητό, και από την άλλη τα ρακάδικα και οι παραδοσιακές ταβέρνες του χωριού.

Σου έμεινε μπάτζετ για λίγες διακοπές ακόμα; Όσα πρέπει να κάνεις και να ζήσεις στην μικρή αδερφούλα της Πάρου.

Βόλτες και ηλιοβασιλέματα



Τουλάχιστον μια φορά οφείλεις να περπατήσεις όλο τον κεντρικό πεζόδρομο της τοσοδούλικης Χώρας, και από την πλατεία να βγεις στο Σιφνέικο, για να απολαύσεις ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα, με φόντο την Σίφνο. Ή και δύο, δε θα τα χαλάσουμε εκεί.

Σημείωσε επίσης πως στο νησί υπάρχει ένα ωραιότατο δίκτυο οργανωμένων μονοπατιών, 12 το σύνολο παρακαλώ. Ένα από τα πιο δημοφιλή είναι εκείνο που ξεκινά από το Σιφνέικο, πέντε λεπτά από την πλατεία, κάνει έναν παραλιακό γύρο, βγαίνει στο κάμπινγκ και από εκεί επιστρέφει στο χωριό.

Ανατολικά του νησιού πάνω στον λόφο του Άη Γιάννη θα βρεις το περίφημο σπήλαιο της Αντιπάρου, γνωστό από τους αρχαίους χρόνους και βαθύτατα συνδεδεμένο με την ιστορία του νησιού. Υποβλητικό και απόκοσμο, γεμάτο σταλακτίκτες και σταλαγμίτες εκατομμυρίων χρόνων, μεταξύ των οποίων και ένας γιγαντιαίος ύψους 8 μέτρων, είναι αναμφίβολα από τα must αξιοθέατα. Η είσοδος κοστίζει 5€, φόρα απαραιτήτως παπούτσια γιατί έχει κάθετη κατάβαση.

Ένα νησάκι τόσο δα, το Δεσποτικό, ενδείκνυται για αυθημερόν επίσκεψη με το καΐκι. Αν και ακατοίκητο, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι στην αρχαιότητα λόγω θέσης αποτέλεσε σημαντική θαλάσσια οδό και διαθέτει μια πανέμορφη παραλία με τιρκουάζ νερά, το παραδεισένιο Λιβάδι. Ο άκρως ενδιαφέρων αρχαιολογικός του χώρος αναστηλώνεται και ευελπιστούμε σύντομα να είναι επισκέψιμος.



Οι κορυφαίες παραλίες

Οργανωμένες και ανοργάνωτες, με άμμο και ψιλό βοτσαλάκι, οι παραλίες του νησιού είναι τόσες όσες χρειάζεσαι για να έχεις τις εναλλαγές που αποζητάς αν σε κουράζει η ρουτίνα του «πάω σε μία παραλία σε όλες τις διακοπές».



Η Πάνω Ψαραλυκή με το αδερφάκι της την Ψαραλυκή είναι και οι δύο τους οργανωμένες και εύκολα προσεγγίσιμες από τη Χώρα με τα πόδια, ενώ αν θες να το ζήσεις σε εναλλακτικό κλίμα θα βουτήξεις στον Θεολόγο, ο οποίος βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το διάσημο κάμπινγκ του νησιού.

Ο Σωρός είναι η πιο δημοφιλής ίσως παραλία του νησιού, οργανωμένη με ωραίο beach bar και χαλικάκι, ενώ διαθέτει μερικά σημεία με ίσκιο από αρμυρίκια που αν είσαι τυχερός θα τα προλάβεις για να απλώσεις την ψάθα σου.

Η Φανερωμένη είναι η ονομασία που δίνεται σε μια σειρά πανέμορφων παραλιών χωρίς οργάνωση, σε διαδοχικούς κολπίσκους, τις οποίες καδράρει ένα υπέροχο φυσικό τοπίο. Εδώ θα βρεις ίσως τα πιο όμορφα νερά του νησιού, ενώ για να την προσεγγίσεις θα περάσεις από έναν βατό χωματόδρομο, με μερικές πετρούλες που θέλουν προσοχή. Ίσκιο δεν έχει, οπότε εξοπλίσου.

Από χωματόδρομο θα προσεγγίσεις και το αντίπαλο δέος της Φανερωμένης, τον Άγιο Σώστη, ο οποίος αποτελεί ίσως τον βασικό ανταγωνιστή της. Πρόκειται για έναν κολπίσκο με διάφανα νερά, σαν πισίνας, ελάχιστα αρμυρίκια για σκιά και ενδιαφέροντα βυθό.

Πιο απομονωμένη και δύσβατη, επίσης από χωματόδρομο, τα αμμουδερά και ελάχιστα βοτσαλωτά Μοναστήρια είναι από εκείνες τις παραλίες που σε ανταμείβουν για την όποια ταλαιπωρία της διαδρομής, με τα κρυστάλλινα νερά της να παίζουν σε γαλαζοπράσινους τόνους και τη βλάστηση να την πλαισιώνει ιδανικά. Οι προμήθειες και ο εξοπλισμός και εδώ απαραίτητα.

Τέλος, τα Λιβάδια είναι μια επίσης ανοργάνωτη παραλία στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού η οποία αποτελεί επίκεντρο ενδιαφέροντος για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ μιας και οι άνεμοι την «πιάνουν» συχνά και δίνουν κύματα και αδρεναλίνη άφθονη.

Μπαρ και ποτάρες

Στο νησί το ξεφάντωμα καλά κρατεί, ενώ δεν λείπουν και οι πιο χαλαρές προτάσεις. Στο Sunset κάποιοι λένε ότι βλέπεις το καλύτερο ηλιοβασίλεμα της ζωής σου, συνοδεία ενός κοκτέιλ, ενώ παίζει τζαζ ήχους και σερβίρει τσιμπολόγημα για να συνοδεύσεις το ποτάκι σου.



Η πανέμορφη αυλή του Boogaloo είναι must στο νησί, με τη φάση εδώ να ξεκινά χαλαρά και από μια ώρα και μετά στο εσωτερικό του η κατάσταση ανεβαίνει με house/ electro ρυθμούς. Εξίσου όμορφη και ολίγον τι εξωτική, η αυλή του Little Frog επίσης είναι ό,τι πρέπει για χαλαρό ποτάκι.

Όσο mainstream πρέπει, το Tabula Rasa είναι το μαγαζί που θα βρεις σχεδόν όλο το νησί να χορεύει με ελληνικά και ξένα χιτς, ενώ αν δεν θες να τελειώσει η βραδιά τότε ο Μύλος είναι ένα δυνατό αφτεράδικο με πολύ καλό line up σε djs, που παίζει house, techno κτλ μέχρι το πρωί, ενώ η La Luna είναι ίσως η πιο θρυλική ντίσκο των Κυκλάδων, αν όχι της Ελλάδας και βαστά ακόμα γερά.

Για πιο ροκ σκηνικά, το 30 - και βάλε- ετών Doors είναι ένα μικρούλι μπαράκι όπου ο κόσμος πίνει μπίρες και λικνίζεται στους classic rock ρυθμούς του DJ Γιώργου κάτω από αφίσες του Morisson και του Bowie, και το Lucky Luke, μια τίμια pub με darts που παίζει από rock μέχρι dub και σερβίρει φτηνές μπίρες.

Αν πάλι νιώθεις ότι η βραδιά πρέπει να ξεκινήσει με ρακόμελα, τότε στο Ρακιδιό θα βρεις την παρεΐστικη ατμόσφαιρα που επιβάλλεται να έχει ένα καθωσπρέπει ρακομελάδικο.

Οι καλύτερες γεύσεις

Στο Samano του Λεωνίδα Κουτσόπουλου θα δοκιμάσεις ιδιαίτερες μεσογειακές γεύσεις με τη λογική του «όλα στη μέση και τσιμπολογάμε» (30€/ άτομο με ποτήρι κρασί), ενώ στον Παντελή θα βρεθείς σε τραπεζάκια στην άμμο να απολαμβάνεις φρέσκο ψαράκι αλλά και αρκετά μαγειρευτά ημέρας (20-25€/ άτομο, με κρασί, χωρίς φρέσκο ψάρι).



Σε οικογενειακό σκηνικό το Argo σερβίρει παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με μεράκι σε καλές τιμές (15-20€/ άτομο με κρασί), ενώ διαθέτει και δωμάτια, ενώ άρτι αφιχθείς ο Βασίλαινας της Αθήνας ετοιμάζει φίνες γεύσεις θάλασσας σε μοναδικούς συνδυασμούς (35-40€/ άτομο, με ποτήρι κρασί).



Σούπερ value for money, οι Κυκλάδες είναι μια όμορφη ταβέρνα με μικρό πλην πεντανόστιμο κατάλογο θαλασσινών και κρεατικών (15-20€/ άτομο με κρασί), το ίδιο και ο Γιώργης με παραδοσιακή κουζίνα και χορταστικές μερίδες (20€/ άτομο, με κρασί).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v