10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στην Πάρο

Παροικιά ή Νάουσα; Παραλία οργανωμένη ή ελεύθερη κι ωραία; Ορεινά χωριουδάκια ή γραφικά ψαροχώρια; Ναι, η Πάρος τα έχει όλα. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.
10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στην Πάρο
Είτε την έχεις συνδέσει με τις πρώτες μετεφηβικές διακοπές και τώρα σε τρομάζουν τα πλήθη της, είτε είσαι σε απεγνωσμένη αναζήτηση οργάνωσης και ξεκούρασης, η Πάρος έχει κάτι για όλους. Και ναι, όταν λέμε όλους, εννοούμε και όσους θέλουν την ησυχία τους. Αν δεν μας πιστεύεις… συνέχισε να διαβάζεις.

Να βουτήξεις στη Λάγγερη



Ξεκινάμε ανάποδα, από την πιο άγνωστη –πλην όμως υπέροχη– παραλία του νησιού, τη Λάγγερη με την απαλή, χρυσαφένια άμμο της και τα απόλυτα τιρκουάζ νερά, που την αγαπούν πολύ οι γυμνιστές και όσοι αντιπαθούν τις οργανωμένες παραλίες. Ξαπλώστρες, ομπρέλες και beach bar λάμπουν εδώ διά της απουσίας τους.

Να πας, όμως, και Κολυμπήθρες



Η διασημότερη μάλλον παραλία της Πάρου έχει κρυστάλλινα, σαν πισίνα νερά της και απίθανους σχηματισμούς βράχων που τη χωρίζουν σε μικρές διαδοχικές αμμουδιές, σχηματίζοντας (το μάντεψες) κολυμπήθρες. Ναι, θα έχει κόσμο, αλλά το να μην πας θα ήταν σαν να έρθεις πρώτη φορά Αθήνα και να μη δεις την Ακρόπολη.

Να βολτάρεις νωρίς το πρωί στην Παροικιά


Η κουκλίστικη πρωτεύουσα του νησιού (μη σε σοκάρουμε αλλά) έχει ζωή και χωρίς τους τουρίστες. Και η καλύτερη ώρα για να την δεις είναι νωρίς το πρωί, όταν όλοι οι άλλοι κοιμούνται. Ξεκίνα από την Παναγία την Εκατονταπυλιανή και ακολούθησε τα πλακόστρωτα καλντερίμια που ελίσσονται μέσα στην αγορά μέχρι να φτάσεις στον Άγιο Κωνσταντίνο, το λεγόμενο Κάστρο, με τα στενά δρομάκια του και την φαντασμαγορική του θέα στη θάλασσα.

…Και την άλλη μέρα στη Νάουσα


Για να λύσεις το αιώνιο δίλημμα ποια από τις δύο είναι ομορφότερη, που διχάζει αιώνες τώρα τις παρέες των Παρολατρών, θα βολτάρεις προφανώς και στη Νάουσα, ακολουθώντας καλντερίμια που κάνουν ζιγκ-ζαγκ ανάμεσα σε ασβεστωμένα πεζούλια και φούξια βουκαμβίλιες, για να καταλήξουν όλα ανεξαιρέτως στην θάλασσα. Ε, κι ένα τραπεζάκι για κοκτέιλ εκεί γύρω στο ηλιοβασίλεμα θα ήταν ιεροσυλία να μην το πιάσεις.

Να ανηφορίσεις στις Λεύκες


Σε υψόμετρο 250 μέτρων (μη γελάς, για τα δεδομένα των Κυκλάδων αυτό είναι ορεινό) οι Λεύκες είναι ένα γραφικό χωριουδάκι που έχτισαν τον 16ο αιώνα Κρητικοί και Πελοποννήσιοι πρόσφυγες στο νησί. Τα σοκάκια του είναι ό,τι πρέπει για απογευματινές βόλτες πριν πιάσεις τραπεζάκι για ελληνικό καφέ και γλυκό του κουταλιού στο καφενεδάκι της πλατείας, ενώ το λαογραφικό μουσείο του χωριού αξίζει επίσης οπωσδήποτε μια επίσκεψη. Αν έρθεις πεινασμένος/η, να πιάσεις οπωσδήποτε τραπεζάκι στο Μαράθι, για τα καλύτερα ίσως κρεατικά του νησιού.

Να σιγοτραγουδήσεις «ποιος σε πήγαινε το βράδυ μες στο Πίσω το Λιβάδι»

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Royal Paros 🇬🇷 (@royal_paros)


…Δεν θα μπορέσεις να αντισταθείς, θα σου έρθει συνειρμικά εκεί που θα βολτάρεις στο Πίσω Λιβάδι. Γαλήνιο και ρομαντικό, με παραθαλάσσια ταβερνάκια που ενδείκνυνται για ουζομεζέδες με background τον ήχο των κυμάτων, αλλά και για βραδιές υπό το σεληνόφως στην ατμοσφαιρική του περαντζάδα, το Πίσω Λιβάδι έχει και μια από τις αγαπημένες μας επιλογές για φαγητό, το ουζερί Μουράγιο στο λιμανάκι, που μετρά τα χρόνια του σε δεκαετίες από το 1979 που πρωτοάνοιξε τις πόρτες του.

Να κάνεις ένα μάθημα wind surf στη Χρυσή Ακτή

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Andreas Lostromos (@meletispix)


Είναι πολύ διασκεδαστικό, όσο άσχετος/η και αν είσαι από σπορ (σου μιλάμε εκ πείρας) και απόλυτα ασφαλές –αρκεί να ξέρεις κολύμπι. Η Χρυσή Ακτή, που λες, είναι ο παράδεισος των φίλων του windsurf, χάρη στις ιδανικές συνθήκες του αέρα που φυσάει εδώ σχεδόν πάντα. Κατά τα λοιπά, μιλάμε για υπέροχα ανοιχτόχρωμη, αφράτη αμμουδιά που εκτείνεται σε μήκος σχεδόν χιλιόμετρου, με κρυστάλλινα νερά.

Να κρυφτείς από τους αέρηδες στο Μοναστήρι



Αν, πάλι, ακούς για αέρα και δεν θέλεις όχι windsurf να κάνεις, αλλά ούτε καν να βρίσκεσαι στις Κυκλάδες, το Μοναστήρι είναι η παραλία σου. Προστατευμένη από τα μελτέμια του Αυγούστου, φουλ οργανωμένη, με φανταστική, απαλή σαν πούδρα άμμο και πολύ ρηχά νερά, ό,τι πρέπει αν είσαι μάνα/πατέρας κουράγιο με πιτσιρίκια.

Να πάρεις γεύση από Πάρο


Σούπερ μαγειρευτά αλλά και φρέσκο ψαράκι στην Άννα στον Δρυό, πειραγμένες συνταγές ελληνικής κουζίνας στον Μάριο στη Νάουσα, σούπερ θαλασσινούς μεζέδες που μόλις βγήκαν από τα νερά του Αιγαίου στον Τσαχπίνη, επίσης στη Νάουσα, φρέσκο ψαράκι και φανταστικές μακαρονάδες θαλασσινών στην Αλυκή, στο ομώνυμο λιμανάκι, και εξαιρετικά ντόπια κρέατα… τα είπαμε, στο Μαράθι, στις Λεύκες.

Να μείνεις σε ένα δωμάτιο που δεν θα σου τινάξει το budget στον αέρα

Ναι, υπάρχουν και τέτοια, μην αφήνεις τη φήμη της Πάρου να σε πτοεί. Δες ας πούμε τα Miltiadis Apartments, στον γραφικότατο Αμπελά, πολύ κοντά στη Νάουσα, που θα σου κοστίσουν 50€ το δίκλινο, ή το Nikoleta Rooms στην Παροικιά που έχει ευρύχωρα διαμερίσματα από 40€ για δύο άτομα. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v