6 καλοί λόγοι για να πας τώρα στους Φούρνους Ικαρίας

Σμαραγδένιες παραλίες με ψιλή άμμο, γαλήνιοι οικισμοί, χαλαροί ρυθμοί και πεντανόστιμο φαγητό. Ώρα να αποδράσεις στο νησί των Κουρσάρων.

6 καλοί λόγοι για να πας τώρα στους Φούρνους Ικαρίας

Ψάχνεις τον επόμενο προορισμό για να χαλαρώσεις και να ζήσεις το ιδανικό καλοκαίρι; Οι Φούρνοι, δίπλα στην Ικαρία, ένα σύμπλεγμα 20 νησιών με απίστευτα διαυγή νερά και κολπίσκους που προσφέρουν ιδιωτικότητα για παρθένες βουτιές σε περιμένουν.

Εδώ το λευκό αναμειγνύεται με το πράσινο των δέντρων σε ένα τοπίο γαλήνιο, οι ρυθμοί είναι χαλαροί και η ατμόσφαιρα σαφώς πιο ήρεμη από την γειτονική και «φασαριόζα» Ικαρία.

Τρέιλερ του ντοκιμαντέρ "Αναπληρωτής" του Άρη Αγαθού, το οποίο παρακολουθεί τη ζωή του Βασίλη Κυριακίδη, αναπληρωτή καθηγητή στους Φούρνους.

Ψήθηκες να… φουρνιστείς; Δες μερικούς καλούς λόγους για να το κάνεις.

Η χαλαρή καλοκαιρινή ζωή

Η καθημερινότητα κυλά ήρεμα, το νησί μαζεύει κατά κύριο λόγο οικογένειες και εναλλακτικούς τουρίστες που δεν αρέσκονται στον σαματά, οι ντόπιοι είναι φιλικοί και εξυπηρετικοί. Εν ολίγοις, θα βρεις τη ραστώνη που αποζητάς, χωρίς να ταλαιπωρηθείς από τα ντεσιμπέλ και την πολυκοσμία, αν και τον Αύγουστο ενδεχομένως να συναντήσεις περισσότερο κόσμο απ’ ό,τι τους υπόλοιπους μήνες.

Οι όμορφοι οικισμοί

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Wander Unmapped (@wanderunmapped)

Από την λιλιπούτεια Χώρα με τα γραφικά σπιτάκια και τα καλντερίμια, μέχρι το Καμπί, έναν παραδοσιακό οικισμό με σήμα κατατεθέν τους ανεμόμυλους και την Χρυσομηλιά, ένα ήσυχο αμφιθεατρικά χτισμένο χωριουδάκι που ο χρόνος έχει σταματήσει, οι Φούρνοι θα σου προσφέρουν αρκετές καρποσταλικές εικόνες παραδοσιακού, ελληνικού καλοκαιριού.

Οι δαντελωτές παραλίες

Το νησί έχει πολλές παραλίες λόγω τις μορφολογίας του, με δεκάδες κολπίσκους απάνεμους για να κάνεις τις βουτιές σου σε κρυστάλλινα νερά. Το Πετροκοπιό, είναι μια μεγάλη και ήσυχη παραλία, με λευκά κάθετα βράχια, βότσαλα και γαλαζοπράσινα νερά, η οποία βρίσκεται δίπλα στο παλιό λατομείο από το οποίο πιθανολογείται ότι έχουν παρθεί μάρμαρα για τον Παρθενώνα. Δίπλα έχει ακόμα μια, μικρότερη παραλία, προσβάσιμη από μονοπάτι, με το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.

Το Καμπί, στον ομώνυμο οικισμό, είναι μια οργανωμένη παραλία με χαλαρή μουσική από το παρακείμενο beach bar, ενώ η Βλυχάδα, η νοτιότερη του νησιού, έχει καταγάλανα νερά με άμμο και ψιλό βοτσαλάκι. Το Κασίδι, φέρνει στο μυαλό κάτι από Καραϊβική, με άμμο και κρυστάλλινα νερά, ενώ το Ελιδάκι είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους γυμνιστές και στους ελεύθερους κατασκηνωτές. Μέσα από μονοπάτι από το Ελιδάκι, θα βρεθείς στις παραλίες Πελεκάνια και Άσπα, οι οποίες επίσης είναι αρκετά δημοφιλείς στους γυμνιστές.

Από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού, η Ψιλή Άμμος είναι οργανωμένη, με ρηχά νερά και beach bar το οποίο προσφέρεται για ανεβαστικές βραδιές.

Η απόδραση στη Θύμαινα

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Θύμαινα 🏝️ (@thimaina.island)

Ένα μικροσκοπικό και πανέμορφο νησάκι απέναντι από τους Φούρνους, προσφέρεται για αυθημερόν απόδραση, βουτιές και τσιμπολόγημα. Προσεγγίζεται με τοπικό καραβάκι, και έχει όμορφες παραλίες, και δύο γραφικά καφενεδάκια. Σημείωσε την Κεραμιδού, με τα τιρκουάζ της νερά, ένα απόλυτο ησυχαστήριο, με απαλή άμμο και ένα γραφικό ταβερνάκι με φρέσκο ψάρι για να αράξεις με τις ώρες μια ανάσα από εκεί που σκάει το κύμα και την λιλιπούτεια παραλία Βλυχάδι κοντά στο λιμάνι με ψιλό βοτσαλάκι. Στη Θύμαινα κάθε Αύγουστο στο πανηγύρι με το Νίκο Φάκαρο χορεύουν μέχρι και τα καΐκια.

Το φρέσκο και φτηνό ψάρι

Στους Φούρνους θα φας ψάρι για να έχεις να το λες και σε πολύ καλές τιμές. Για ένα ωραιότατο και πλήρες γεύμα στις ταβέρνες του νησιού, με φρέσκο ψάρι και ουζάκι, υπολόγισε πως δε θα δώσεις περισσότερα από 25-30€, ίσως και λίγο παραπάνω αν τιμήσεις τον αστακό.

Στο Λιμάνι, σημείωσε την ψαροταβέρνα του Νίκου και της Τζένης για φρέσκο ψάρι και εξαιρετική αστακομακαρονάδα και γαριδομακαρονάδα, και τον Μίλτο επίσης για φρέσκο ψάρι και το πιάτο σήμα κατατεθέν, τον αστακό στα κάρβουνα. Για ωραίους μεζέδες, τοπικές γεύσεις, ποιοτικότατα κρεατικά και θαλασσινά θα πας στον Φουρό, ενώ δίπλα στον Μίλτο, ο Κατσαπλιάς είναι ένα γραφικό καφενείο διάσημο για τα μπιφτέκια, την τηγανιά και τους κολοκυθοκεφτέδες του.

Στην Χώρα, στην όμορφη πλατεία με τον μεγάλο πλάτανο που θυμίζει ορεινό χωριουδάκι, θα πιάσεις τραπέζι στο παραδοσιακό καφενείο Δροσιά, το οποίο παραμένει ανοικτό μέχρι αργά το βράδυ για τσίπουρα και μεζεδάκια, και στον Ξενύχτη Πλάτανο για σούπερ μαγειρευτά, ντόπιο κατσικάκι, αλλά και μεζέδες κρητικής κουζίνας. Στη Χρυσομηλιά, ο Βαγγέλης απλώνει τραπεζάκια δίπλα στη θάλασσα και ψήνει φρέσκο ψάρι, ενώ ετοιμάζει και πεντανόστιμη αστακόμακαρονάδα. Αδιαμφισβήτητος σταρ του μαγαζιού, ο παπαγάλος!

Τα πανηγύρια και οι γιορτές

Οι Φούρνοι δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από την… πανηγυρομάνα Ικαρία. Πέρα από το πανηγύρι της Θύμαινας που γίνεται κάθε χρόνο το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, στις 17 Ιουλίου, ανήμερα της γιορτής της Αγ. Μαρίνας, γίνεται πανηγύρι στην πλατεία των Φούρνων, το οποίο πλαισιώνεται με ζωντανή μουσική και παραδοσιακά φαγητά, ενώ την 29η Αυγούστου ανήμερα της εορτής του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, γίνεται πανηγύρι στον ομώνυμο οικισμό. Τον 15αύγουστο όλο το νησί μαζεύεται και χορεύει παραδοσιακά στο λιμάνι του νησιού, ενώ το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου, διοργανώνεται η Γιορτή Ψαριού με άφθονο κρασί, ζωντανή μουσική και φυσικά φρέσκο, ντόπιο ψάρι. Σημείωσε και την Γιορτή Μελιού, στις 21 Ιουλίου, με τιμώμενο προϊόν το εξαιρετικό μέλι του νησιού, στη Χώρα.

 

 

Info:

Στους Φούρνους θα έρθεις με απευθείας δρομολόγια από τον Πειραιά συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας, και καθημερινά μέσω Ικαρίας ή Σάμου, με τοπικά δρομολόγια. Το αυτοκίνητο ή το μηχανάκι είναι απαραίτητο, καθώς οι αποστάσεις για τις παραλίες είναι σχετικά μεγάλες. Προσοχή με το ελεύθερο κάμπινγκ, μιας και μαθαίνουμε ότι το κυνηγάνε πολύ. Καταλύματα θα βρεις αρκετά στη Χώρα, αλλά και στο Καμπί. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v