Και φέτος Νάξο θα αράξω

Κοσμοπολίτισσα αλλά και παραδοσιακή, Instagrammable αλλά και γραφική, η Νάξος έχει όλα όσα μπορείς να ζητήσεις από τις διακοπές των ονείρων σου.
Και φέτος Νάξο θα αράξω

Η Νάξος είναι μια πολυαγαπημένη Κυκλάδα, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων χιλιάδων τουριστών τόσο από την Ελλάδα όσο κι από το εξωτερικό. Η ζήτηση του πανέμορφου νησιού δεν έχει αυξηθεί τυχαία αφού συνδυάζει υπέροχες παραλίες, συγκλονιστικό φαγητό, κουκλίστικα χωριουδάκια και πεντακάθαρα νερά.

Πως θα πάμε εκεί Μανωλιό μου;

Στη Νάξο μπορείς να πας πλεούμενος/η ή αερομεταφερόμενος/η. Επειδή ωστόσο τα αεροπορικά είναι αρκετά τσιμπημένα αυτή την περίοδο (περί τα 350€ πήγαινε έλα) θα σου προτείναμε την πιο οικονομική λύση του πλοίου. Από Πειραιά υπολόγισε 103 ευρώ μετ’επιστροφής ενώ για το αμάξι θα χρειαστείς 232€, την ώρα που η επιλογή της Ραφήνας έρχεται κάπως οικονομικότερη με 86€ το εισιτήριο μετ’ επιστροφής για κάθε επιβάτη, ενώ το αντίστοιχο εισιτήριο για το αυτοκίνητο κοστίζει 158€.

Πες τίποτα παραπάνω να ξέρουμε



H Νάξος βρίσκεται στο κέντρο των θαλάσσιων δρόμων του Αιγαίου, με επιβλητικούς ορεινούς όγκους και εύφορες κοιλάδες, που κατοικείται από κεφάτους ανθρώπους με παράδοση στη μουσική και το χορό, γεμάτη ομορφιές που μαγεύουν τους επισκέπτες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι με βάση τη μυθολογία εδώ γεννήθηκε ο Διόνυσος, που είναι ο θεός του κρασιού και της διασκέδασης.

Με τη μακρόχρονη ιστορία της, τα σημαντικά μνημεία, αλλά και την έντονη τουριστική ζωή, κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα άλλα κυκλαδονήσια. Ευλογημένος τόπος η Νάξος, παράγει εκλεκτά προϊόντα όπως επιβεβαιώνουν τα περίφημα γαλακτοκομικά της (γραβιέρα κι αρσενικό Νάξου αν δεν φας από το νησί, νιώθεις λειψός) αλλά και το ξακουστό μάρμαρο κι η σμύριδα.

Η Χώρα και τα χωριά λένε τίποτα;



Φρόντισε να έχεις αδειάσει τη μνήμη του κινητού αλλά και της φωτογραφικής μηχανής γιατί θα χρειαστείς έξτρα χώρο για να απαθανατίσεις όλες τις ναξιώτικες ομορφιές.

Η ιστορία της Χώρας απλώνεται βαθειά στο χρόνο, μπλεγμένη ανάμεσα σε μυθικά όντα, θρύλους και ήρωες. Από το Κάστρο μέχρι το Μπούργο η Χώρα της Νάξου αιχμαλωτίζει τον επισκέπτη καθώς μπολιάζει τις αναφορές όλων των πολιτισμών που συνυπήρξαν κάποτε στα μέρη της. Στη Νάξο οι εναλλαγές είναι συχνές προσφέροντάς σου μια μοναδική εμπειρία διακοπών. Έτσι λοιπόν το απέραντο γαλάζιο, οι αμμουδερές παραλίες και το ξερό κυκλαδίτικο τοπίο, συχνά δίνει τη θέση του σ’ ένα καταπράσινο κάμπο σαν αυτό της Τραγαίας με τα οκτώ πεντάμορφα χωριουδάκια.Ανάμεσα του ξεχωρίζει το Χαλκί χωμένο σε πανύψηλα βουνά με πλατάνια, αιωνόβιες ελιές κι οπωροφόρα δέντρα.

Επιβεβλημένη στάση είναι κι αυτή στο Φιλώτι, με την έντονη ζωή και την πανέμορφη Παναγία τη Φιλώτισσα, την Κόρωνο, χτισμένη στην κοιλάδα του ομώνυμου βουνού και τη Δαμαριώνα, με τα παλιά αρχοντικά. Κάπου πρέπει να ανοίξουμε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο και να μιλήσουμε για την Απείρανθο. Ενετικοί πύργοι, όμορφα, παλιά διώροφα σπίτια, μαρμάρινα πλακόστρωτα σοκάκια με καμάρες από πάνω τους, γραφικές πλατείες και η ποιητική διάθεση των Απειρανθίων συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μια σπάνια ατμόσφαιρα στα νησιά των Κυκλάδων. Στα πέριξ του θα ακούσεις την ντοπιολαλιά των κατοίκων του, που παρευλάνουν συχνά πυκνά με τις εντυπωσιακές τοπικές φορεσιές, ανεβάζοντας το φολκλόρ λέβελ σε δυσθεώρητα ύψη.

Sightseeing και παραλίες θέλουμε τώρα



Αρχικά κινήσου προς την Πορτάρα γιατί αν πας στην Νάξο και δεν βγάλεις φωτογραφία εκεί θα σε αποκλείσει δια παντός από το Instagram ο Ζούκεμπεργκ. Αντίστοιχα μια βόλτα στο Ενετικό Κάστρο της χώρας πρέπει να ενταχθεί στο ημερήσιο και νυχτερινό πρόγραμμά σου για να το χορτάσεις. Το Ενετικό Μουσείο Domus della Rocca Barozzi, το Ιερό της Δήμητρας στο Σαγκρί, το Σπήλαιο του Ζα, στις πλαγιές του Ζα κοντά στο χωριό Φιλότι, οι δεκάδες πύργοι σε ολόκληρο το νησί κι οι εκκλησιές με ηλικία εκατοντάδων χρόνων πάνε το ναξιώτικο sightseeing σε άλλο επίπεδο.



Πάμε τώρα να βουτήξουμε, παίρνοντας τους Αγίους στη σειρά. Από τον Άγιο Γεώργιο στον Άγιο Προκόπη θα συναντήσεις ένα Instagrammable τοπίο με πεντακάθαρα νερά κι αμμουδερή παραλία. Για την Πλάκα τώρα δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Η τεσσάρων χιλιομέτρων παραλιάρα τα λέει όλα από μόνη της. Αν θες να μας ακούσεις, δοκίμασε μόλις πέσει ο ήλιος να περπατήσεις ή να τρέξεις χαλαρά στη χρυσαφένια άμμο της κοιτώντας το ηλιοβασίλεμα για να ζήσεις όλο της το experience.



Η Χαβαή από την άλλη είναι η πιο ροβινσωνοκρουσική παραλία του νησιού, όμως η ταλαιπωρία για να φτάσεις μέχρι εκεί ξεχνιέται στο λεπτό μόλις αντικρύσεις το άγριας ομορφιάς τοπίο. Η Μικρή Βίγλα κι ο Πάνορμος μπαίνουν αντίστοιχα ασυζητητί στη λίστα με τις top παραλίες του νησιού, ενώ η Μουτσούνα θα είναι πάντοτε σημείο μακροβουτιών κι εξερεύνησης στις θαλάσσιες σπηλιές της. Το Καστράκι μην λησμονήσεις στο παραλιακό σου road trip, γιατί είναι βέβαιο ότι θα το μετανιώσεις αν χάσεις τέτοια ομορφιά.

Που να φάμε;

Αν είσαι του παραδοσιακού μαγειρευτού τότε η στάση στο ταβερνομαγειρίο της Μάρως στη χώρα επιβάλλεται. Αν περισσέψει κράτα ένα κολοκύθι γεμιστό για μας και μια μερίδα μεθυσμένο γουρουνάκι.

Aν πάλι έχεις γαστρονομικές ανησυχίες καλό θα ήταν να επισκεφθείς την Αξιώτισσα που τιμά τη γευστική παράδοση του νησιού φέρνοντας στο πιάτο σου κάποιους από τους φαγητοθησαυρούς της Νάξου. Να δοκιμάσεις χριστόψαρο με λαχανικά και λαδολέμονο ζαφοράς καλοκαιρινές μελιτζάνες με γλυκόξινη σάλτσα, αμύγδαλα, βασιλικό, και τρίμματα από ξινότυρο και αρσενικό τυρί Νάξου και το κατσικάκι στον ξυλόφουρνο και θα μας θυμηθείς. Άλλη μια εξαιρετική ταβέρνα που αξίζει να δοκιμάσεις το φαγητό της είναι η Καλλιόπη στη Μονή Νάξου. Αντίστοιχα στην Χώρα θα βρεις τον Λίθο που έχει ένα υπέροχο μενού που ισορροπεί ανάμεσα στην παράδοση και τη γαστρονομία (Must επιλογές το κριθαρώτο με χωριάτικο λουκάνικο και φέτα και η καραμελωμένη πανσέτα με μιφέιγ λαχανικών στη σχάρα)

Aν θες να μείνεις στη Νάξο τότε η Πανσιόν Στέλλα σου προσφέρει ένα υπέρ-τίμιο δίκλινο στα 55€ ανά διανυκτέρευση  όπως και το Ξενοδοχείο Maroulis με το δίκλινό του να κοστίζει 51€ για κάθε βράδυ. 

** Οι τιμές αφορούν την περίοδο 20-30 Ιουλίου.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v