Πώς να σταματήσω να είμαι ανασφαλής;

Πάσχεις από έντονη ανασφάλεια; Μάθε τι την προκαλεί και τι μπορείς να κάνεις για να την αντιμετωπίσεις.

Πώς να σταματήσω να είμαι ανασφαλής;

Γράφει η Ελπίδα Παναγιωτουνάκου, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

«Είσαι ανόητος», «Είσαι άσχημη», «Έχεις μείνει πίσω», «Δε θα πετύχεις τίποτα στη ζωή σου», «Οι άλλοι είναι καλύτεροι από εσένα», «Εάν δεν το κάνεις τέλεια, θα σε κοροϊδεύουν»

Ο καθένας μπορεί να νιώσει ανασφαλής σχετικά με την εμφάνισή του, τις ικανότητές του, την οικονομική ή επαγγελματική του κατάσταση, τις διαπροσωπικές του συναναστροφές. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό;

Τι προκαλεί τις ανασφάλειες:

* Πρόσφατα γεγονότα ζωής. Φαίνεται πως η ευτυχία μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς ερμηνεύουμε τα όσα συμβαίνουν στην καθημερινότητά μας. Συχνά, αναπτύσσουμε μια υπέρμετρη εσωτερική κριτική, η οποία μας κάνει να φαινόμαστε ανεπαρκείς σε καθετί με το οποίο καταπιανόμαστε. Άλλες φορές, η τάση μας να τα κάνουμε όλα «τέλεια», μας γεμίζει αμφιβολίες, ανασφάλεια και φόβο για τις επιδόσεις μας.

* Κοινωνικό άγχος. Όταν αγχώνεσαι υπερβολικά στις κοινωνικές σου συναναστροφές, όπως σε μια οικογενειακή συγκέντρωση, στις εξόδους με φίλους, όταν φοβάσαι να φλερτάρεις,  νιώθεις ιδιαίτερα αμήχανα και άβολα σε επαγγελματικές συναντήσεις ή συνεντεύξεις, τότε το πιθανότερό είναι πως θα ανησυχείς σε μεγάλο βαθμό για το πώς σε βλέπουν οι άλλοι και θα αναπτύσσεις ανασφάλειες.

* Βίωση αρνητικών εμπειριών. Η επιτυχία δε θα υπήρχε δίχως την αποτυχία. Ωστόσο, οι προηγούμενες αποτυχίες μπορεί να δηλητηριάσουν το μυαλό με αποτέλεσμα να πιστεύεις πως θα αποτύχεις και σε οτιδήποτε αντίστοιχο δοκιμάσεις στο μέλλον, με αποτέλεσμα να το αποφεύγεις. Με τον τρόπο αυτό, αντί να προστατεύεις τον εαυτό σου, ουσιαστικά θρέφεις το φόβο και γίνεσαι περισσότερο ανασφαλής.

φαλής.

Τι μπορείς να κάνεις;

Προκειμένου να ξεπεράσεις τις ανασφάλειές σου, δοκίμασε κάποια από τα παρακάτω:

1.  Εντόπισε την πηγή της ανασφάλειάς σου. Ποιος ή τι προκαλεί τις αρνητικές σου σκέψεις; Είναι κάτι υπαρκτό ή αποτελεί μια σκιά από το παρελθόν;

2. Πες φωναχτά αυτό που σκέφτεσαι και αναρωτήσου: «Τι θα απαντούσα στον καλύτερό μου φίλο, εάν μου μιλούσε έτσι για τον εαυτό του»; Θα του ασκούσες την ίδια κριτική που ασκείς στον εαυτό σου ή θα ήσουν ειλικρινής μεν, συμπονετικός και φροντιστικός δε μαζί του;

3.   Άσε στην άκρη τις αποφυγές! Ο φόβος μπορεί να σε κάνει αναβλητικό με αποτέλεσμα να μη δοκιμάζεις στην πραγματικότητα τις δυνάμεις σου, αλλά να πλάθεις στο μυαλό σου ενδεχόμενα σενάρια αποτυχίας που να σε κάνουν να νιώθεις βεβαιότητα για το πόσο άχρηστος και αποτυχημένος είσαι. Αν αντιμετωπίσεις τον φανταστικό φόβο, θα τον αποδυναμώσεις και θα τονώσεις την αυτοπεποίθησή σου. Τόλμα και η εμπιστοσύνη προς τον εαυτό σου θα αρχίσει να μεγαλώνει!

4.  Σταμάτα τη σύγκριση. Όρισε ως αφετηρία τον εαυτό σου και σταμάτα να κοιτάς αποσπασματικά και μεμονωμένα σε τι είναι οι άλλοι καλύτεροι από εσένα!

5.  Κοίτα την αποτυχία μέσα από τον καθρέπτη και όχι από τον μεγεθυντικό φακό. Το ότι δεν τα κατάφερες κάποια στιγμή σε κάτι, δε σημαίνει πως αυτό θα συμβαίνει πάντα!

6.  Πες μπράβο στον εαυτό σου. Το πιθανότερο είναι ότι πιστεύεις πως οι άλλοι είναι συνεχώς δυσαρεστημένοι και απογοητευμένοι μαζί σου. Ωστόσο, η ανασφάλεια προκύπτει από την αυστηρή κριτική που εσύ ασκείς στον εαυτό σου. Αφιέρωσε, λοιπόν, μερικά λεπτά στο τέλος της ημέρας σου για να βρεις 3 πράγματα που έκανες καλά σήμερα!

7. Χρησιμοποίησε ανταμοιβές. Κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου, κάθε φορά που τολμάς μια αλλαγή. Μπορεί να είναι ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο, μια βόλτα με το αυτοκίνητο, η άδεια να είσαι ο εαυτός σου για μια ολόκληρη μέρα…

8.  Απαρίθμησε τις επιτυχίες σου. Κάθε φορά που αγχώνεσαι ότι δεν θα τα καταφέρεις, θύμισε στον εαυτό σου αντίστοιχες περιπτώσεις όπου τα πήγες καλά.

9.  Σταμάτα να δικαιολογείσαι. Ακολούθα τις επιθυμίες και τις ανάγκες σου δίχως ενοχές και χωρίς να νιώθεις την ανάγκη να δικαιολογείσαι διαρκώς για τις επιλογές σου.

10. Εξασκήσου σε τεχνικές χαλάρωσης. Αφιέρωνε καθημερινά τουλάχιστον 10 λεπτά την ημέρα για να αποφορτιστείς από το άγχος και την ένταση. Άδειασε το μυαλό σου από τις αρνητικές σκέψεις, οραματίσου την επιτυχία και άφησε το σώμα σου να γεμίσει με τα συναισθήματα που τη συνοδεύουν.

Η ζωή είναι επιλογές. Οι δικές σου επιλογές. Κράτα αυτά που σου επιτρέπουν να ζήσεις και πέτα μακριά αυτά που σου στερούν τη χαρά της ζωής.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v