Συμβουλές φροντίδας των κατοικίδιων για το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι κι οι υψηλές θερμοκρασίες δεν είναι μόνο για σένα δύσκολο, αλλά και για το κατοικίδιό σου για αυτό δώσε προσοχή.

Συμβουλές φροντίδας των κατοικίδιων για το καλοκαίρι

Το καλοκαιράκι μπορεί φέτος να άργησε να κάνει την εμφάνισή του στα μέρη μας, ωστόσο η ζέστη έδειξε τα δοντάκια της τις τελευταίες μέρες, ανεβάζοντας σε πολύ υψηλά επίπεδα τη θερμοκρασία. Όπου καύσωνας προφανώς κι οι μπόλικες δυσκολίες που φέρνει μαζί του, με το air-condition να βαρά υπερωρίες και τους ανεμιστήρες να γίνονται φίλοι σου κολλητοί πλέον. Η κατάσταση δεν είναι μόνο για τους ανθρώπους δύσκολη φυσικά αλλά και για τα κατοικίδια φατσόνια τους, που αντίστοιχα χρειάζονται ειδική φροντίδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και δη τις καυσωνικές μέρες.

Νερό και σκιά όπως και δήποτε

Βεβαιώσου ότι το κατοικίδιό σου έχει πάντα πρόσβαση σε φρέσκο νερό και μια δροσερή και σκιερή περιοχή για να αποφεύγει την υπερθέρμανση. Απόφυγε τις βόλτες κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.

Φτιάξε ειδικό πρόγραμμα για τους περιπάτους τους

Αναδιαμόρφωσε το πρόγραμμά σου με τέτοιο τρόπο ώστε οι βόλτες είτε να γίνονται νωρίς το πρωί (πριν από τις 9π.μ.) είτε αργά το βράδυ (μετά τις 8μ.μ). Αντίστοιχα είναι πολύ σημαντικό η βόλτα σας να γίνεται κυρίως σε χώμα, ή σε γρασίδι και μακριά από τσιμέντο καθώς το συγκεκριμένο υλικό απορροφά και εκπέμπει θερμότητα για πολλές ώρες.

Το τρίχωμα του κατοικίδιου σου και τα μάτια σου

Οι μπερδεμένες τρίχες αποτελούν αιτία συσσώρευση θερμότητας, ενώ το σωστό τρίχωμα μονώνει από την εξωτερική θερμοκρασία για καλό είναι να το περιποιείσαι– το τρίχωμά του ντε-/ και να το φροντίζεις.

Μην τρομάξεις αν το δεις να λαχανιάζει

Επειδή τα ζωάκια έχουν λίγους ιδρωτοποιούς αδένες χρησιμοποιούν το λαχάνιασμα ως μηχανισμό για να απαλλαχθούν από την περιττή θερμότητα. Εάν ακούσεις το κατοικίδιό σου να λαχανιάζει τότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να το αφήσεις να ξεκουραστεί.

Το σπίτι σου πρέπει να γίνει σπίτι τους

Εάν εκτεθεί σε υψηλή θερμότητα για ώρα, το ζώο είναι πιθανό να αρρωστήσει. Για το λόγο αυτό καλό θα ήταν να έχεις μια φυσιολογική θερμοκρασία στον χώρο που βρίσκεται πιο συχνά το κατοικίδιό σου.

Προσοχή στα έντομα και στα παράσιτα

Το καλοκαίρι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για τσιμπήματα εντόμων και μεταφορά παρασίτων. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να χρησιμοποιείς τα κατάλληλα αντιπαρασιτικά προϊόντα για την προστασία του κατοικιδίου σου αλλά και να το τσεκάρεις μετά από κάθε βόλτα ώστε να βεβαιωθείς ότι δεν μετέφερε μαζί του κάποιον απρόσκλητο κι επιβλαβή επισκέπτη. Καλό είναι να θυμάσαι ότι ασθένειες όπως η λεϊσμανίαση και η διροφιλαρίωση (σκουλήκι της καρδιάς) είναι σε έξαρση αυτή την εποχή, για αυτό τα αντιπαρασιτικά και τα μάτια σου.

Κράτησε το κατοικίδιό σου όσο μπορείς περιορισμένο

Τις πολύ ζεστές μέρες καλό είναι να μην αφήνεις το κατοικίδιό σου λυτό έξω, καθώς είναι πολύ πιθανό να χαθεί, ψάχνοντας κάποιο σκιερό και δροσερό μέρος ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος να φάει ή να πιεί πράγματα που θα το κάνουν να αρρωστήσει ή χειρότερα να δηλητηριαστεί.

Ποτέ των ποτών δεν αφήνουμε τα κατοικίδια στο αυτοκίνητο

Ακόμη κι αν έχεις προνοήσει ώστε να βάλεις το κλιματιστικό, οι θερμοκρασίες που «πιάνει» ένα αυτοκίνητο εν μέσω πολύ ζεστών ημερών, είναι απαγορευτικές για τα ζωάκια μας.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v