Πώς να φτιάξεις τούμπανο φρέντο εσπρέσο

Σαν τον φρέντο εσπρέσο δεν έχει κι αν θες να πας την απόλαυση του σε άλλο level, τότε διάβαζε να μαθαίνεις.

Πώς να φτιάξεις τούμπανο φρέντο εσπρέσο

Τα τελευταία χρόνια που οι barista πολλαπλασιάζονται και οι επιλογές ροφημάτων αυξάνονται και πληθαίνουν μόνο εύκολο δεν είναι να αποφασίσεις τι καφέ θα πιείς. Παρόλα αυτά ο φρέντο εσπρέσο παράμενει πιο δημοφιλής και κερδάει καπουτσίνους, λάτε κι ελληνικούς ειδικά όταν καλοκαιριάζει, αφού τότε διανύουμε τη χρυσή εποχή του. Στέκια για να πιείς εκλεκτό φρέντο υπάρχουν αναρίθμητα σε κάθε γειτονιά, όμως πρέπει κάποια στιγμή κι εσύ να νοικοκυρευτείς και να μάθεις να τον φτιάχνεις μόν@ σου. Επειδή ξέρουμε ότι δύσκολα θα φιλοτιμηθείς να μάθεις, είπαμε να σου δώσουμε ένα χέρι βοηθείας και να μοιραστούμε τα μυστικά ενός τέλειου φρέντο εσπρέσο. Μάλιστα θα σου δώσουμε οδηγίες για να φτιάξεις έναν τούμπανο φρέντο εσπρέσο χωρίς μηχανή γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι για έξτρα αγορές.

Αν δεν έχεις ειδική καφετιέρα, μπορείς να ετοιμάσεις τον αγαπημένο σου καφέ με μια καφετιέρα χειρός (Moka). Γέμισε το κάτω μέρος με νερό μέχρι λίγο πιο κάτω από τη βαλβίδα και τοποθέτησε από πάνω το σουρωτήρι, γεμίζοντάς το με καφέ. Βίδωσε καλά το πάνω μέρος και βάλε το στο μάτι της κουζίνας. Όταν το νερό αρχίσει να βράζει, το πάνω μέρος της συσκευής θα γεμίσει με ζεστό εσπρέσο. Για να το μετατρέψεις σε φρέντο, ακολούθησε την παραπάνω διαδικασία.

Αν δεν διαθέτεις ούτε καφετιέρα χειρός, μπορείς να προμηθευτείτε στιγμιαίο εσπρέσο και να τον φτιάξεις με τον καθιερωμένο τρόπο που αναφέρεται και στην συσκευασία: Βάζετε 1-2 κουταλάκια του γλυκού στο φλιτζάνι σας, προσθέτετε ζάχαρη και τέλος λίγο ζεστό νερό και ανακατεύετε. Για κρύο εσπρέσο, χτύπα τον στο σέικερ με ζάχαρη και λίγο νερό (όπως ακριβώς με τον φραπέ) και άδειασε τον σε ένα ποτήρι με παγάκια.

Το πιο δύσκολο σημείο είναι το να καταφέρεις να παγώσεις ένα ζεστό ρόφημα ομοιόμορφα. Αν ρίξεις τον ζεστό καφέ μέσα σε ένα ποτήρι με παγάκια κι απλώς περιμένεις τότε δεν θα έχεις πολλές πιθανότητες να φτιάξεις έναν φρέντο εσπρέσο της προκοπής. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να ρίξεις τον καφέ σε ένα μεταλλικό σέικερ με παγάκια (προσθέτοντας μαζί και την ζάχαρη που θες) και να το χτυπήσεις για λίγη ώρα με το μίξερ του φραπέ, προκειμένου να αποκτήσει μια ομοιόμορφη θερμοκρασία. Στη συνέχεια, γέμισε ένα ποτήρι με 6-7 παγάκια και άδειασε εκεί το περιεχόμενο του σέικερ.

Αν τώρα έχεις μηχανή εσπρέσο τότε οι οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσεις είναι οι παρακάτω:

Τοποθετείς 7 γραμμάρια καφέ στο φίλτρο, αφού έχεις προθερμάνει τη μηχανή, και τον πιέζεις ελαφρώς. Χρησιμοποιείς μεταλλικό νερό, ενεργοποιείς τη μηχανή και σε λίγα δευτερόλεπτα έχεις ένα φλιτζάνι ζεστό εσπρέσο. Για να φτιάξεις τώρα φρέντο εσπρέσο, χρησιμοποιείς δύο δόσεις ζεστού εσπρέσο, προσθέτεις όση ζάχαρη επιθυμείς, ανακατεύεις καλά κι έπειτα ρίχνεις τον καφέ σε ένα  ποτήρι με πέντε περίπου παγάκια. Έπειτα ανακατεύεις ξανά μέχρι να παγώσει.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v