Πώς να αντιμετωπίσεις την καλοκαιρινή κατάθλιψη;

Η καλοκαιρινή κατάθλιψη θεριεύει αυτή την περίοδο, ωστόσο δεν πρέπει να απογοητεύεσαι καθώς υπάρχουν τρόποι για να την αντιμετωπίσεις.

Πώς να αντιμετωπίσεις την καλοκαιρινή κατάθλιψη;

Για μερικούς ανθρώπους, η καλοκαιρινή κατάθλιψη έχει βιολογική αιτία. Για άλλους, τα άγχη του καλοκαιριού μπορεί να συσσωρευτούν και να τους κάνουν να αισθάνονται άσχημα. Ιδιαίτερα δύσκολο γίνεται το θέμα επειδή νιώθουμε πως θα έπρεπε να περνάμε υπέροχα: Καλοκαίρι δεν είναι, άλλωστε; Χωρίς να υπολογίζουμε ότι ο πλανήτης εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση από κάθε πιθανή άποψη και ότι ένα τεράστιο μέρος του πληθυσμού ζει μέσα σε μια συνεχή οικονομική ανασφάλεια. Άρα έχουμε συμπτώματα κατάθλιψης, κομμένα και ραμμένα στα προβλήματα της εποχής και περιλαμβάνουν συχνά απώλεια όρεξης, προβλήματα ύπνου, απώλεια βάρους και άγχος.

Η καλοκαιρινή κατάθλιψη εμφανίζει υψηλά ποσοστά στον πληθυσμό θερμότερων χωρών ωστόσο υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπιστεί έγκαιρα χωρίς να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα. Εμείς είμαστε εδώ για να μοιραστούμε μαζί σου κάποιες χρήσιμες συμβουλές αντιμετώπισής της.

Η αρωματοθεραπεία κάνει σοβαρή δουλίτσα

Η αρωματοθεραπεία έχει αποδειχθεί σημαντικός σύμμαχος ενάντια σε κάθε μορφή εποχικής κατάθλιψης, καθώς αρκετά αιθέρια έλαια μπορούν να επηρεάσουν τις λειτουργίες του οργανισμού που ρυθμίζουν την διάθεση και την έκκριση ορμονών.

Γυμνάσου και θα δεις

Όπως και με άλλες μορφές κατάθλιψης, η γυμναστική αποτελεί εξαιρετική μέθοδο θεραπείας. Αν δεν μπορείς να γυμναστείς έξω, λόγω του καιρού, και το γυμναστήριο δεν αποτελεί εύκολη επιλογή για εσάς, μερικές ασκήσεις στο σπίτι είναι ό,τι πρέπει. Ναι, θα χρειαστεί να πιέσεις τον εαυτό σου λίγο στην αρχή, αλλά σύντομα θα συνειδητοποιήσεις ότι ακόμα και η λίγη γυμναστική μπορεί να έχει τεράστια οφέλη για την διάθεσή σου.

Απόλαυσε τον ήλιο

Αναζήτησε τον ήλιο και προσπάθησε να περάσεις χρόνο λουσμέν@ στο φυσικό φως του ηλίου. Η έκθεση στο φως του ηλίου μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να αυξήσει τα επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα, η οποία συχνά μειώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες.

Φρόντισε τον εαυτό σου

Αναζήτησε τρόπους να φροντίσεις τον εαυτό σου και να αυξήσεις την ευεξία σου. Δοκίμασε τεχνικές χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός ή η γιόγκα, για να μειώσεις αντίστοιχα το άγχος. Ασκήσου τακτικά, ξεκίνα να τρως υγιεινά γεύματα και προσπάθησε να κοιμάσαι επαρκώς.

Φάε σωστά

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ψυχολογική κατάσταση σας. Προτίμησε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως φρούτα, λαχανικά, ψάρι και υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Απόφυγε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης, καθώς αμφότερα μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεσή σου.

Αφέσου στην ψυχαγωγία

Ήρθε η ώρα να πας σε μουσεία, θέατρα, συναυλίες, να διαβάζετε βιβλία, να παρακολουθήσεις ταινίες ή να ασχολείσαι  με χόμπι που σε ενθουσιάζουν. Η δημιουργικότητα και η απόλαυση σε αυτές τις δραστηριότητες μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικοί σύμμαχοι στην αντιμετώπιση της καλοκαιρινής κατάθλιψης.

Ζήτα βοήθεια

Αν εφαρμόσεις όλα τα παραπάνω και τα συμπτώματα της κατάθλιψης συνεχίζουν να σε επηρεάζουν τότε καλό είναι να σκεφτείς να ζητήσεις επαγγελματική υποστήριξη. Ένας ψυχολόγος ή ψυχίατρος θα βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις την καλοκαιρινή κατάθλιψη. Τόσο ο ένας όσο κι ο άλλος μπορούν να παρέχουν ψυχοθεραπευτική υποστήριξη, συζητώντας τα συναισθήματά σου και βοηθώντας σε να αναπτύξεις στρατηγικές αντιμετώπισης.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v