Πώς να απασχολήσεις δημιουργικά τα παιδιά σου όταν τελειώνει το σχολείο;

Αν ψάχνεις δημιουργικούς τρόπους για να απασχολήσεις τα βλαστάρια σου τώρα που τέλειωσε το σχολείο τότε είμαστε οι άνθρωποί σου.

Πώς να απασχολήσεις δημιουργικά τα παιδιά σου όταν τελειώνει το σχολείο;

Αν είσαι πιτσιρίκι αυτές τις μέρες τότε είναι η καλύτερή σου αφού τα σχολεία τελείωσαν και πλέον οι έγνοιες κι οι καημοί τους τελείωσαν με τις διακοπάρες και το παιχνίδι να αποτελούν πλέον μονόδρομο.

Οι γονείς από την άλλη βρίσκονται σε μια περίεργη κατάσταση αφού πρέπει να διαχειριστούν τον άπλετο χρόνο που έχουν πλέον στη διάθεσή τους τα βλαστάρια τους, εφευρίσκοντας τρόπους να τα απασχολήσουν δημιουργικά, μπας και γλιτώσουν λίγη οθόνη. Εμείς με αίσθημα ευθύνης, αποφασίσαμε να πάρουμε κάποια από τα γονεϊκά βάρη και να τους προτείνουμε κάποιες χρήσιμους κι άκρως δημιουργικούς τρόπους για να κρατήσουν απασχολημένα τα πιτσιρίκια τους μέχρι τον Σεπτέμβρη και το πρώτο σχολικό κουδούνι.

Ανάγνωση και αφήγηση ιστοριών

Καλό θα ήταν να αφιερώσεις χρόνο και να διαβάσεις βιβλία μαζί με τα παιδιά σου ώστε να αφηγηθείς ιστορίες παράλληλα. Μπορείς μάλιστα να δημιουργήσεις ένα ατμοσφαιρικό περιβάλλον με φωτισμό και απαλή μουσική για να ενθαρρύνεις το ενδιαφέρον τους για την ανάγνωση, γεγονός που θα αποδεχθεί σωτήριο για την ομαλή ένταξή τους στο σχολείο όταν το καλοκαίρι μας αποχαιρετήσει.

Εκπαιδευτικά παιχνίδια και γρίφοι

Αναζήτησε εκπαιδευτικά παιχνίδια και γρίφους που μπορούν να ενθαρρύνουν τη σκέψη, τη λογική και την ανακάλυψη για τα παιδιά σου. Μπορείς να βρεις πολλά παιχνίδια και προγράμματα που συνδυάζουν διασκέδαση και μάθηση. Δεν χρειάζεται να ξεπαραδιαστείς αφού υπάρχουν άπειρες επιλογές μέχρι 15€

Εθελοντική δράση

Μην λησμονάς να εμπλακείς με τα παιδιά σου σε εθελοντικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στην κοινότητα. Μπορείς να συμμετέχεις σε καθαρισμούς πάρκων, συλλογή ειδών ανάγκης για φιλανθρωπικά ιδρύματα ή σε κάποια φιλοζωική που αναλαμβάνει τη φροντίδα αδέσποτων ζώων. Αυτό δεν μόνο προάγει την αλληλεγγύη και την ευαισθητοποίηση, αλλά και δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να αποκτήσουν νέες εμπειρίες και να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες στη μετέπειτα ζωή τους.

Γυμναστική στο σπίτι

Τώρα που δεν υπάρχουν οι υποχρεώσεις του σχολείου, είναι η ιδανική περίοδο για να «στάξεις» τα παιδιά σου, εντάσσοντας τη γυμναστική στον καθημερινό τους πρόγραμμα. Τα οφέλη της όπως αντιλαμβάνεσαι πολλά, ενώ μπορείς να οργανώσεις ένα κοινό πρόγραμμα ώστε να μην αμελείς κι εσύ την καθημερινή σου άσκηση.

Εκδρομές στη φύση

Φόρεσε τους άνετα ρουχαλάκια και παπουτσάκια. Πάρε μαζί αντηλιακό και καπέλο για τον ήλιο και βουρ για πάρκα ώστε και να δροσιστείτε αμφότεροι αλλά και να απολαύσετε από κοινού την πολυπόθητη επαφή με τη φύση. Αν το οικογενειακό μπάτζετ το επιτρέπει τότε θα ήταν υπέροχο να οργανώσεις μια κοντινή εκδρομή. Εκεί το παιδί σου θα έρθει σε επαφή με δέντρα, φυτά, λουλουδάκια και ζωάκια ενώ στο τέλος της ημέρας μπορείτε από κοινού να φτιάξετε κι ένα κολάζ για να θυμάστε για πάντα αυτή την εκδρομούλα.

Κηπουρική Vs Μαγειρική

Χρίσε υπεύθυνα τα παιδιά σου για την φροντίδα ενός μικρού κομματιού του κήπου σου ή των γλαστρών που έχεις στο μπαλκόνι. Αφού τους μάθεις να ξεχωρίζουν κάθε φυτό/λουλούδι δώσε τους την ευκαιρία να αναλάβουν το πότισμα αλλά και την περιποίηση των φυτών. Αντίστοιχα όταν βρίσκεις χρόνο φόρα τους ποδιά και μαγειρέψτε παρέα. Ξεκίνα φυσικά με τα αγαπημένα τους φαγητά και γλυκά ώστε να κεντρίσεις το ενδιαφέρον τους και βήμα, βήμα  μετάτρεψέ τα σε λιλιπούτειους σεφ.

Ήρθε η ώρα να μάθουν ποδήλατο

Το καλοκαίρι είναι αδιαμφισβήτητα η καλύτερη εποχή για ανέμελες ποδηλατάδες για αυτό δώσε στα παιδιά σου την ευκαιρία να γνωρίσουν αυτό το ευγενές άθλημα. Αφού τους πάρεις τον κατάλληλο εξοπλισμό, ξεκίνα να ποδηλατείς ή να περπατάς μαζί τους, φτιάχνοντας από κοινό το καθημερινό πρόγραμμα.

Μάθε τέχνη κι άστηνα

Το καλοκαίρι είναι αδιαμφισβήτητα η καλύτερη εποχή για ανέμελες ποδηλατάδες για αυτό δώσε στα παιδιά σου την ευκαιρία να γνωρίσουν αυτό το ευγενές άθλημα. Αφού τους πάρεις τον κατάλληλο εξοπλισμό, ξεκίνα να ποδηλατείς ή να περπατάς μαζί τους, φτιάχνοντας από κοινού το καθημερινό πρόγραμμα.

Τέλος, η οθόνη δεν είναι μόνο αντίπαλος

Υπάρχουν τρόποι να καλλιεργήσεις την φαντασία καιτην δημιουργικότητά τους μέσα από εφαρμογές, online παιχνίδια ή παιχνίδια που μπορείς να αγοράσεςι για κονσόλα ή για το PC.  Προσοχή όμως: για να λειτουργήσει αυτό, δεν θα πρέπει να δεις αυτή τους της δραστηριότητα σαν «κερδισμένο χρόνο» για σένα που έτσι θα μπορείς να ασχοληθείς με κάτι άλλο. Ασχοληθείτε μαζί με την οθόνη· δείξε τους πως μπορεί να μάθουν πράγματα από την οθόνη και μοιραστείτε μαζί αυτή τη γνώση. Θα ευχαριστηθούν πολύ αν «σε διδάξουν" και αυτά να εκτιμάς κάπως αυτό που όλη την ώρα τους λες «να κλείσουν». Λένε ότι ακόμη μεγαλύτερος αντίπαλος από την ίδια την οθόνη είναι η άγνοια των γονιών για τα όρια της ζημιάς και της ωφέλειας που αυτή μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά. Ασε που θα φανείς και “κουλ"- ανεκτίμητη αξία στην προσπάθεια να μείνεις κοντά σε έναν/μία προέφηβ@ ή έφηβ@.         

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v