Συνταγές για σούπερ δροσιστικά γλυκά με καρπούζι

Ξεκινά η εποχή που το καρπούζι αντεπιτίθεται κι εμείς είπαμε να σε γλυκάνουμε με τις πιο δροσιστικές συνταγές που υπάρχουν

Συνταγές για σούπερ δροσιστικά γλυκά με καρπούζι

Ο Ιούνιος μας χαιρετά σε λίγες μέρες και κάπως έτσι μπαίνουμε κι ημερομηνιακά στην καρδιά του καλοκαιριού. Κι ενώ στις παραλίες και στα κοκτέιλ υπάρχουν πολλοί διεκδικητές που παλεύουν για την πρώτη θέση στις καρδιές μας, στα φρούτα το καρπούζι κερδάει πάντα στις λεπτομέρειες απολαμβάνοντας τον τίτλο του βασιλιά της εποχής. Δεν χρειάζεται να επεκταθούμε ιδιαίτερα στους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό, όμως επειδή υπάρχουν άπιστοι Θωμάδες αποφασίσαμε να τους βγάλουμε κι ένα σούπερ δροσιστικό γλυκάκι με καρπούζι για να αλλαξοπιστήσουν κι αυτοί.

Κρέμα καρπούζι

Υλικά: 1200 γρ. καρπούζι (χωρίς φλούδα), σε κομμάτια, 100 γρ. κορν φλάουρ, 100 γρ. μαύρη ζάχαρη, ½ κ.γ. κανέλα, φιστίκια Αιγίνης, κοπανισμένα.

Εκτέλεση: Ξεσποριάζουμε το καρπούζι και το βάζουμε σε μπλέντερ ή επεξεργαστή τροφίμων (σε αυτή την περίπτωση σε δόσεις, λόγω χωρητικότητας). Πολτοποιούμε καλά και περνάμε τον πηχτό χυμό από σουρωτήρι (ή σίτα) μέσα σε δοσομετρητή υγρών, για να τον μετρήσουμε πριν τον χρησιμοποιήσουμε. Ουσιαστικά θέλουμε περίπου 1 λίτρο περασμένου χυμού.

Ρίχνουμε τον περασμένο χυμό σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα, να διαλυθεί εντελώς το κορν φλάουρ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύουμε. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, για περίπου 6-10 λεπτά ή μέχρι να πήξει το μείγμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε το μείγμα σε ποτηράκια ή μπολάκια. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν σερβίρουμε. Σερβίρουμε την κρέμα κρύα και αν θέλουμε με λίγο κοπανισμένο φιστίκι Αιγίνης.

Η συνταγή εδώ 

Γλυκό κουταλιού καρπούζι

Υλικά: 1.600 γρ. καρπούζι, μόνο το λευκό μέρος, καθαρισμένο, χυμό λεμονιού, από 3 λεμόνια + έξτρα 3 κ.σ., 900 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη, 2 φύλλα αρμπαρόριζας, 10 γρ. τζίντζερ, φρέσκο, 2 αστεροειδείς γλυκάνισους, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, 1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό.

Eκτέλεση: Κόβουμε το λευκό μέρος του καρπουζιού σε μικρά κομμάτια, περίπου 4 εκ. Βάζουμε τα κομμάτια σε ένα μπολ. Προσθέτουμε στο μπολ τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 3 ώρες.

Κόβουμε το τζίντζερ σε κομμάτια 2 εκ. Μεταφέρουμε το καρπούζι και τον χυμό του μπολ σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη, τα φύλλα αρμπαρόριζας, το τζίντζερ και τους αστεροειδείς γλυκάνισους.

Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα μέχρι να πήξει το σιρόπι, ξαφρίζοντας τακτικά. Προσθέτουμε 3 κ.σ. χυμό λεμονιού, το εκχύλισμα βανίλιας, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.

Μοιράζουμε το γλυκό καυτό σε αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε αεροστεγώς, και -μόλις κρυώσουν- τα διατηρούμε στο ψυγείο ή σε ένα σκιερό μέρος. Διατηρείται για περίπου 1 χρόνο. Σερβίρουμε με γιαούρτι.

Συνταγή εδώ 

Ζελέ καρπούζι με άρωμα τριαντάφυλλο

Υλικά: 150 ml (3/4 κούπας) νερό,  80 γρ. (6 κουτ. σούπας) ζάχαρη,  750 γρ. ψίχα από καρπούζι, σε κομμάτια, χωρίς κουκούτσια,  2-3 κουτ. σούπας λικέρ τριαντάφυλλο,  10 φύλλα ζελατίνης,  15 ml (1 κουτ. σούπας) χυμός λεμονιού ή λάιμ.

Εκτέλεση: Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Ρίχνουμε το κρύο σιρόπι σε έναν πολυκόφτη, μαζί με το καρπούζι και το λικέρ, και χτυπάμε για 1-2 λεπτά. Αν δεν χωράει ο πολυκόφτης τα υλικά, πολτοποιούμε πρώτα το καρπούζι και ενώνουμε τα υλικά σε μπολ. Σουρώνουμε το μείγμα από ψιλό σουρωτήρι πάνω από μια μέτρια κατσαρόλα, πιέζοντας απαλά με ένα κουτάλι.

Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ζεσταίνουμε το μείγμα. Δεν αφήσουμε να βράσει.

Μουλιάζουμε τις ζελατίνες σε ένα μπολ με κρύο νερό για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τις στύβουμε με τα χέρια μας, τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το ζεστό μείγμα και προσθέτουμε τον χυμό. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν οι ζελατίνες και αποσύρουμε.

Αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα ή ατομικά φορμάκια για ζελέ ή κέικ και το αφήνουμε να κρυώσει. Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες, μέχρι το ζελέ να σφίξει και να κρυώσει καλά.

Συνταγή εδώ 

Καρπουζόπιτα χωρίς συνταγή

Το καρπούζι πρέπει να τραγανό και κατακόκκινο. Προσέξτε να μην είναι ζαχαρωμένο με μαλακή σάρκα. Ζυγίζουμε το καρπούζι αφού το καθαρίσουμε από την φλούδα. Είναι περίπου 3 φέτες. Με τα χέρια καθαρίζουμε την σάρκα του καρπουζιού από τα κουκούτσια.

Ταυτόχρονα το σπάμε σε μικρά κομμάτια. Σε ένα μπολ βάζουμε το καρπούζι και τον χυμό του. Προσθέτουμε το μέλι, την κανέλα και το αλεύρι βρώμης. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε τα υλικά. Έχουμε τώρα έναν ροζ χυλό με μικρά κομμάτια καρπουζιού. Σε ένα μικρό ταψί 22×30εκ. βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το μισό σουσάμι.

Αδειάζουμε το μείγμα και ισιώνουμε την επιφάνεια. Περιχύνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι. Ψήνουμε την καρπουζόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στον αέρα μέχρι να ροδίσει ολόγυρα και να κάνει τραγανή επιφάνεια περίπου για 1 ώρα.

Αφήνουμε την καρπουζόπιτα να κρυώσει τελείως. Την κόβουμε σε κομμάτια κι αν θέλουμε περισσότερη γλύκα ραντίζουμε με λίγο μέλι ή πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη.

Συνταγή εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v