Θεϊκές συνταγές για εύκολο brunch στο σπίτι

Pancakes, αυγοφέτες, καγιανάς και μάφιν ομελέτας σε τέσσερις φανταστικές συνταγές για να φτιάξεις το τέλειο brunch στο σπίτι.

Θεϊκές συνταγές για εύκολο brunch στο σπίτι

Βαρέθηκες να πληρώνεις 10€ για δύο αυγά Benedict; Θέλεις να κάνεις έκπληξη στον έτερό σου ήμισυ με κυριακάτικο brunch στην θαλπωρή του σπιτιού σας (κλείσιμο ματιού); Σου έχουμε τις τέλειες συνταγές για να φτιάξεις το δικό σου, αυτοσχέδιο μεν πεντανόστιμο δε brunch στο σπίτι.

Αυγοφέτες γεμιστές με σοκολάτα και καραμελωμένες μπανάνες στο ταψί

Υλικά:
Για τις αυγοφέτες: 20 φέτ. ψωμί του τοστ χωρίς κόρα, 50 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, 150 γρ. κατά προτίμηση μαύρη ζάχαρη (ή κρυσταλλική), 6 μεγάλα αυγά, 1/2 lt γάλα φρέσκο, 2 πρέζες αλάτι, 1 κ.γ. υγρή βανίλια ή 2 κάψουλες βανίλιας, 4-6 κ.σ. πραλίνα σοκολάτας ή 125 γρ. τριμμένη σοκολάτα της αρεσκείας σας, άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα

Για τις καραμελωμένες μπανάνες: 3 ώριμες και σφιχτές μπανάνες, 50 γρ. βούτυρο, 1/3 φλ. μαύρη ζάχαρη, 2-3 πρέζες κανέλα

Εκτέλεση:
Για τις καραμελωμένες μπανάνες: Σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Βάζουμε τις μπανάνες μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Προσθέτουμε στο τηγάνι τη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι η ζάχαρη να λιώσει.

Σε μπολ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά, τη βανίλια, το αλάτι και το γάλα να ενωθούν. Αλείφουμε με το βούτυρο όλη την επιφάνεια του ταψιού για τις αυγοφέτες γεμιστές στο φούρνο. Πασπαλίζουμε επάνω την μαύρη ζάχαρη φροντίζοντας να καλύψουμε και τα τοιχώματα. Απλώνουμε 2-2 φέτες ψωμί ενωμένες, κάνοντας μια παχιά στρώση στη βάση του ταψιού και κόβοντας τες λίγο αν χρειαστεί για να γεμίσει η βάση και οι γωνιές του ταψιού. Περιχύνουμε σιγά σιγά με 1 -1/2 φλ. μείγμα αυγό – γάλα. Ρίχνουμε σε μια στρώση τις καραμελωμένες μπανάνες και καλύπτουμε με την πραλίνα. Σκεπάζουμε τα υλικά με το υπόλοιπο ψωμί. Η επιφάνεια του ταψιού καλύπτεται με 6 ολόκληρες φέτες και μισή φέτα κομμένη στη μέση. Πιέζουμε ελαφρά να κολλήσουν οι στρώσεις μεταξύ τους. Περιχύνουμε με τα υπόλοιπα υγρά (αυγά – γάλα). Αφήνουμε να σταθεί και να ρουφήξει για τουλάχιστον 30′.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, για 35′ περίπου μέχρι να ροδίσει ελαφρά και να σταθεροποιηθεί. Αφήνουμε για 10′ στον πάγκο. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με λίγη άχνη ή περιχύνουμε με λίγο μέλι.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Pancakes στην τοστιέρα

Υλικά:

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 1 αυγό μεσαίο, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη, 90 ml σπορέλαιο, αλάτι, 50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη, 120 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 1 κ.γ. μαγειρική σόδα

Για το σερβίρισμα: μέλι, φρούτα του δάσους, φύλλα δυόσμου, άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση:
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, το αυγό, το εκχύλισμα βανίλιας, τη ζάχαρη, τα 50 ml σπορέλαιο και το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι. Τα υπόλοιπα 40 ml σπορέλαιο θα τα χρειαστούμε για το πασπάλισμα της τοστιέρας. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και τη μαγειρική σόδα, τα προσθέτουμε στο μείγμα, και ανακατεύουμε ελαφρώς για 10 δευτερόλεπτα, ίσα-ίσα να αναμειχθούν τα υλικά. Τοποθετούμε μια τοστιέρα στον πάγκο εργασίας, τη συνδέουμε στο ρεύμα, και την αφήνουμε να ζεσταθεί. Αν έχουμε επιλογή για ρύθμιση της θερμοκρασίας, επιλέγουμε τη μέτρια. Αλείφουμε με 1 κ.γ. σπορέλαιο και τις 2 σχάρες της τοστιέρας χρησιμοποιώντας απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Μεταφέρουμε 1 κ.σ. γεμάτη από το μείγμα στην τοστιέρα, κλείνουμε, και ψήνουμε για 2-3 λεπτά.

Αφαιρούμε το pancake από την τοστιέρα, και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για το υπόλοιπο μείγμα, αλείφοντας κάθε φορά με 1 κ.γ. σπορέλαιο και τις 2 σχάρες. Σερβίρουμε με μέλι και φρούτα του δάσους, και γαρνίρουμε προαιρετικά με φύλλα δυόσμου και ζάχαρη άχνη.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Μάφινς ομελέτας με ντοματίνια, σπανάκι και φέτα

Υλικά
Για τη βάση ομελέτας: 500 γρ. αυγά, 100 γρ. κρέμα, αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τα μάφιν: 7 γρ. ντοματίνια κομμένα σε μικρό καρέ, 5 γρ. σπανάκι κομμένο σε μικρό καρέ, 13 γρ. πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη, 35 γρ. βάση ομελέτας, 20 γρ. φέτα τριμμένη

Εκτέλεση:
Για τη βάση ομελέτας: Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και χτυπάμε με ένα σύρμα μέχρι να σπάσουν εντελώς τα αυγά, να αφρατέψουν και να ομογενοποιηθούν πλήρως με τα υπόλοιπα υλικά.

Για τα μάφινς: Σε φόρμες για μάφινς, τοποθετούμε τα κομμένα υλικά εκτός από τη φέτα. Γεμίζουμε από πάνω με το μείγμα του αυγού και πασπαλίζουμε με τη φέτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 °C, στον αέρα, μέχρι να φουσκώσουν, να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα εξωτερικά και να φτάσουν στους 90°C στο κέντρο τους, για περίπου 20 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν για 2-3 λεπτά, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου

New age καγιανάς με tofu αντί για αυγά

Υλικά:
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, ½ πράσινη πιπεριά σε κυβάκια, ½ κόκκινη πιπεριά σε κυβάκια, 200 γρ. τόφου, 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση, ½ κ.γλ. κουρκουμάς, 1 κ.γλ. καπνιστή πάπρικα, 1-2 κ.σ. φυτική κρέμα μαγειρικής (ή κρέμα γάλακτος), ¼ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο, ελαιόλαδο, αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τις πιπεριές και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά σε μέτρια-χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν. Θρυμματίζουμε το τόφου στο τηγάνι, αλατοπιπερώνουμε και το σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τα ντοματίνια και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τον κουρκουμά, την καπνιστή πάπρικα και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε την κρέμα, ανακατεύουμε απαλά και συνεχίζουμε με τον μαϊντανό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως, αν θέλουμε μαζί με φρέσκο ψωμί.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v