Υπέροχες συνταγές για γλυκά με ροδάκινο

Μύρισε καλοκαιράκι κι επιβάλλεται να δοκιμάσεις φανταστικοκαταπληκτικές συνταγές για γλυκό με ροδάκινο γιατί έτσι μας αρέσει.

Υπέροχες συνταγές για γλυκά με ροδάκινο

Το καλοκαιράκι που λες δεν είναι μόνο τσαλαβούτες στα καταγάλανα νερά της χώρας, ούτε μαζώξεις με κοκτεϊλάρες ανά χείρας εκεί που σκάει το χύμα. Το καλοκαιράκι είναι ουζάκι με ψαρομεζεδάκια εκεί που πιάνει σκιά, προκλήσεις για να παραβγείς στο κολύμπι και σπιτικά γλυκά που μοσχοβολούν όχι μόνο την κουζίνα αλλά το σπίτι ολόκληρο. Ειδικά αν τα τελευταία έχουν και ροδάκινο –που για πολλούς είναι το απόλυτο φρούτο του καλοκαιριού- τότε εμείς προσωπικά βάζουμε μέσο για να πάρουμε και δεύτερο κομμάτι ή έστω ένα μικρό ταπεράκι για να βολευτούμε, Αν είσαι κι εσύ ένας από εμάς θα εκτιμήσεις ιδιαίτερα αυτές τις γλυκές συνταγές με ροδάκινο.

Ανάποδη ροδακινόπιτα

Υλικά: 4 κ.σ. ζάχαρη, 1/2 κ.γ. κανέλα, 8 αποξηραμένα βερίκοκα ψιλοκομμένα, 3 φρέσκα ροδάκινα αρωματικά, 2 αυγά, 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο, 2 κ.σ. καστανή ακατέργαστη ζάχαρη, 2 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη, 1 πρέζα/ες αλάτι, 1/2 συσκ. πακέτο (125 γραμ.) βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, 2 κ.σ. γιαούρτι, 1 βανίλια, 2 κ.σ. κονιάκ

Εκτέλεση: Θα χρησιμοποιήσουμε μικρή φόρμα δαχτυλίδι ή μικρό ταψάκι 23 εκ. Το βουτυρώνουμε και στρώνουμε λαδόκολλα στη βάση. Στρώνουμε μέσα τα μισά ψιλοκομμένα βερίκοκα στο ταψάκι. Καθαρίζουμε τα φρέσκα ροδάκινα (προσοχή, να μην είναι πολύ γινωμένα γιατί θα βγάλουν πολλά υγρά στο ψήσιμο).

Αφαιρούμε τη φλούδα και το κουκούτσι και τα κόβουμε σε 6 ή 8 φέτες. Ανακατεύουμε σε μπολ τη ζάχαρη με την κανέλα και κρατάμε χωριστά 2 κ.σ. από το μείγμα. Ρίχνουμε τα φρέσκα ροδάκινα και ανακατεύουμε να καλυφθούν με κανελοζάχαρη. Τα στρώνουμε στο ταψί ακτινωτά ώστε να το καλύψουμε όλο. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη κανελοζάχαρη. Χτυπάμε με μίξερ χειρός το βούτυρο με τα δύο είδη ζάχαρης για 2΄-3΄. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, τη βανίλια, το γιαούρτι, το κονιάκ.

Τέλος προσθέτουμε και τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα αποξηραμένα βερίκοκα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και το αλάτι. Δεν χτυπάμε πολύ το μείγμα. Μπορούμε να ενσωματώσουμε το αλεύρι και με κουτάλι ή με σπάτουλα. Ύστερα αδειάζουμε το μείγμα πάνω στα ροδάκινα.

Για το ψήσιμο

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στην τελευταία σχάρα στους 170°C για περίπου 40΄. Ελέγχουμε με μαχαίρι αν ψήθηκε η πίτα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά, περίπου 1 ώρα και την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα. Σερβίρουμε την αναποδογυριστή πίτα με παγωτό ροδάκινο ή βανίλια.

Η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρήγου https://www.argiro.gr/recipe/anapodoguristi-pita-me-rodakina-kai-berikoka/

Ροδάκινο τουρσί με χαμομήλι

Υλικά: 10 ροδάκινα ώριμα, αλλά σφιχτόσαρκα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε λεπτές κυδωνάτες φέτες, 2 κουτ. σούπας ξερό χαμομήλι, 1 ξυλάκι κανέλα, 1 κουτ. γλυκού κόκκοι μπαχάρι, 400 ml μηλόξιδο, 200 ml νερό, 350 γρ. ζάχαρη.

Εκτέλεση: Για το ροδάκινο τουρσί με χαμομήλι, σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τα ροδάκινα και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν μία βράση. Παράλληλα, έχουμε έτοιμα μερικά μέτριου μεγέθους γυάλινα αποστειρωμένα βάζα, τόσα ώστε να χωρέσουν ακριβώς τα κομμάτια ροδάκινου.

Μοιράζουμε τα ροδάκινα στα βάζα και, μόλις το υγρό στην κατσαρόλα πάρει βράση, τραβάμε από τη φωτιά και απογεμίζουμε τα βάζα μέχρι επάνω, χωρίς να το σουρώσουμε. Τα ροδάκινα πρέπει να είναι εντελώς καλυμμένα με το υγρό.

Αν χρειαστεί, τα πιέζουμε προσεκτικά με ένα κουτάλι για να βυθιστούν καλά. Κλείνουμε τα βάζα, αφήνουμε το τουρσί να κρυώσει εντελώς και φυλάσσουμε σε μέρος σκοτεινό και δροσερό. Το ροδάκινο τουρσί με χαμομήλι, είναι έτοιμο μετά από 3-4 ημέρες.

Συνταγή εδώ 

Σορμπέ ροδάκινο

Υλικά: 6 ροδάκινα, 100 γρ. νερό, 180 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη, ξύσμα λεμονιού, από 1/2 λεμόνι.

Για τη διακόσμηση: ροδάκινα, ψιλοκομμένα.

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε και κόβουμε σε λεπτές φέτες τα ροδάκινα. Τα βάζουμε σε μια σακούλα τροφίμων ή σε ένα ανθεκτικό σκεύος στην κατάψυξη και τα καταψύχουμε για 2 ώρες. Βάζουμε τα παγωμένα ροδάκινα στο μπλέντερ και προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη και το ξύσμα από το λεμόνι.

Το χτυπάμε μέχρι να γίνει λείο και κρεμώδες. Σερβίρουμε αμέσως ή βάζουμε στην κατάψυξη. Προαιρετικά διακοσμούμε με ψιλοκομμένα ροδάκινα.

Συνταγή εδώ 

Τάρτα με φρέσκα ροδάκινα και μανούρι

Υλικά: 1 φύλλο σφολιάτας, 1 αυγό, 1 κ.σ. γάλα, 300 γρ. μανούρι, θρυμματισμένο, 3 ροδάκινα ΠΟΠ Νάουσας, κομμένα σε φέτες.

Υλικά για το σερβίρισμα: 2-3 κ.σ. μέλι.

Εκτέλεση: Σε ταψί περασμένο με λαδόκολλα, απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας. Χαράσσουμε με μαχαίρι τις άκρες του φύλλου περιμετρικά, σε απόσταση 1 δάχτυλο απ’ το τελείωμά τους. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 30 λεπτά, να παγώσει καλά το φύλλο σφολιάτας. Έτσι θα φουσκώσει και θα γίνει τραγανό.

Σε μπολάκι ανακατεύουμε το αυγό με το γάλα και αλείφουμε με πινέλο, τις άκρες της σφολιάτας. Προσέχουμε να μην πάει το μείγμα στη λαδόκολλα, για να μην κολλήσει η σφολιάτα με το ψήσιμο. Πασπαλίζουμε με το μανούρι, όλη την επιφάνεια της σφολιάτας μέσα απ’ το περιθώριο που έχουμε αλείψει με το μείγμα αυγό-γάλα και το πιέζουμε ελαφρώς για να κολλήσει.

Απλώνουμε ομοιόμορφα τις φέτες ροδάκινα, πάνω απ’ το μανούρι.  Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC στον αέρα, για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να χρυσίσει η σφολιάτα. Σερβίρουμε την τάρτα χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου, περιχύνοντάς την με μέλι.

Συνταγή εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v