Σούπερ συνταγές για φάνκι καλοκαιρινές σαλάτες

Βαρέθηκες την χωριάτικη; Θέλεις μια σαλάτα χορταστική και καλοκαιρινή για το μεσημεριανό σου, ή για συνοδευτικό; Σ’ έχουμε.

Σούπερ συνταγές για φάνκι καλοκαιρινές σαλάτες

Ποιος είπε ότι οι σαλάτες είναι βαρετές; Οι συνταγές που σου συγκεντρώσαμε θα σε κάνουν να αλλάξεις γνώμη –και επιπλέον θα σε χορτάσουν χωρίς να σε βαρύνουν, και βέβαια χωρίς να σε παχύνουν.

Πατατοσαλάτα με ραπανάκια και vegan dressing

Υλικά:
5 πατάτες, αλάτι, 1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη, 3-4 ραπανάκια σε λεπτές φέτες, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, ¼ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για το dressing: 5 κ.σ. vegan μαγιονέζα, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. μηλόξυδο, 2 αγγουράκια τουρσί, 1 κ.σ. κάπαρη, 1 σκελίδα σκόρδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Βάζουμε τις πατάτες με την -καλά πλυμένη- φλούδα σε κατσαρόλα, καλύπτουμε με κρύο νερό, το αλατίζουμε και το βάζουμε να βράσει. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε τις πατάτες να βράσουν (για περίπου 20 λεπτά) αλλά να μην διαλύονται. Μόλις βράσουν οι πατάτες, τις σουρώνουμε και τις ξεπλένουμε με κρύο νερό βρύσης για να σταματήσουμε τον βρασμό. Τις ξεφλουδίζουμε, τις κόβουμε σε κύβους και τις βάζουμε σε μπολ μαζί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια, την πιπεριά Φλωρίνης, τα ραπανάκια και τον μαϊντανό.

Ετοιμάζουμε το dressing. Σε επεξεργαστή τροφίμων (μούλτι) βάζουμε την μαγιονέζα, το ελαιόλαδο, το μηλόξυδο, τα αγγουράκια τουρσί, την κάπαρη, το σκόρδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Πολτοποιούμε καλά. Περιχύνουμε με το μείγμα το μπολ με τις πατάτες και ανακατεύουμε απαλά να ενωθούν τα υλικά. Μπορούμε να σερβίρουμε αμέσως, ή να την αφήσουμε καλυμμένη στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

Σαλάτα με καλοκαιρινά φρούτα

Υλικά:
1 σαλάτα έτοιμα κομμένα λαχανικά, 1 ροδάκινο ζουμερό, 2 βερύκοκα, 10 κεράσια, 1 κ.σ. ψύχα φυστίκι Αιγίνης, 1/4 ελαιόλαδο, 1 1/2 ξύδι βαλσαμικό, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι

Για το σερβίρισμα: Τυρι κατίκι, φύτρες, βρώσιμα λουλούδια

Εκτέλεση:
Βάζουμε την σαλάτα με τα ανάμεικτα φύλλα σε ένα μεγάλο μπολ. Κόβουμε το ροδάκινο σε λεπτές φέτες πάνω στα λαχανικά φροντίζοντας όλος ο χυμός του φρούτου να πέσει πάνω στη σαλάτα. Κόβουμε τα βερίκοκα σε λεπτές φέτες και προσθέτουμε τα κεράσια. Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και το βαλσαμικό ξύδι. Πασπαλίζουμε ελάχιστο αλάτι. Ανακατεύουμε την σαλάτα. Σερβίρουμε στα πιάτα με λίγο τυρί κρέμα. Πασπαλίζουμε με Φύτρες και βρώσιμα λουλούδια.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Σαλάτα με αγκινάρες, ρόκα και παρμεζάνα

Υλικά:
4 αγκινάρες, 3 κλωναράκια σέλερι, 1/2 φινόκιο, 1 ματσάκι ρόκα, 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, χυμός από 2 λεμόνια, 100 γρ. παρμεζάνα ολόκληρο κομμάτι, καρύδια (προαιρετικά), προσούτο (προαιρετικά), ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Κόβουμε το κοτσάνι περίπου 5 εκατοστά από τη βάση της αγκινάρας. Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα μέχρι να φτάσουμε στα εσωτερικά που είναι πιο ανοιχτόχρωμα και μαλακά. Με ένα πριονωτό μαχαίρι κόβουμε το πάνω μέρος των φύλλων. Ξεφλουδίζουμε το πράσινο μέρος απ’ το κοτσάνι, μέχρι να φτάσουμε στο λευκό σημείο. Με ένα κουτάλι καθαρίζουμε το κέντρο της αγκινάρας. Κόβουμε την καθαρισμένη αγκινάρα στη μέση και μετά σε πολύ λεπτές φέτες. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε μπόλικο νερό και χυμό από το ένα λεμόνι. Ρίχνουμε μέσα την αγκινάρα και συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες.

Κόβουμε σε φετούλες το σέλερι και το φινόκιο. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τη ρόκα. Τα προσθέτουμε όλα στο μπολ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε φλοίδες παρμεζάνας, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού αλάτι, πιπέρι, καρύδια, λίγο προσούτο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Πέτρου Συρίγου 

Σαλάτα με ψητά νεκταρίνια και ανθότυρο

Υλικά:
Για το πέστο δυόσμου: 30 γρ. φύλλα δυόσμου, 30 γρ. φύλλα βασιλικού, 150 γρ. ελαιόλαδο, ½-1 σκ. σκόρδο, πιπέρι, 70 γρ. φιστίκια peanuts ψημένα και αλατισμένα, 80 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

Για τη σύνθεση: 100 γρ. σπανάκι, 50 γρ. ρόκα, 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, 3-4 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο, 2 νεκταρίνια, 100 γρ. ντοματίνια, 150 γρ. ανθότυρο

Εκτέλεση:
Για το πέστο δυόσμου: Ρίχνουμε στον πολυκόφτη τον δυόσμο, τον βασιλικό, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το πιπέρι και τα φιστίκια, και χτυπάμε καλά μέχρι να διαλυθούν όλα τα υλικά. Προσθέτουμε την παρμεζάνα και χτυπάμε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφήνουμε το πέστο στην άκρη. Όσο δε χρησιμοποιήσουμε, το συντηρούμε στο ψυγείο για 3-4 μέρες.

Για τη σύνθεση: Τοποθετούμε ένα σχαροτήγανο σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε το σπανάκι και τη ρόκα σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Ρίχνουμε 1 κ.σ. γεμάτη από το πέστο σε ένα μπολ, προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 1-2 κ.σ. βαλσάμικο. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε τα νεκταρίνια οριζόντια στη μέση, αφαιρούμε το κουκούτσι και κόβουμε ξανά στη μέση. Μεταφέρουμε τα νεκταρίνια στο σχαροτήγανο και τα ψήνουμε από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα προσθέτουμε στη σαλάτα. Κόβουμε με τα χέρια μας το ανθότυρο σε μικρά κομμάτια και το προσθέτουμε στη σαλάτα. Ρίχνουμε το πέστο πάνω από τη σαλάτα και προσθέτουμε 2 κ.σ. βαλσάμικο και 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, μεταφέρουμε τα νεκταρίνια στη σαλάτα και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v