Συνταγές για να δεις τα αυγά αλλιώς

Καλές οι ομέλετες δεν λέμε, όμως με αυτές τις συνταγές είναι βέβαιο ότι θα δεις τα αυγουλάκια σου με άλλο γαστρονομικό μάτι.

Συνταγές για να δεις τα αυγά αλλιώς

Το αυγούλακι που λες είναι ίσως το πιο οικονομικό κι εύγευστο superfood που κυκλοφορεί εκεί έξω κι αν λείπει από το ψυγείο σου κάνε έγκαιρα τα κουμάντα σου για να διορθωθεί αυτό το ολέθριο σφάλμα.

Αφού φορτώσεις λοιπόν αυγά στο ψυγείο, εμείς θα σου πούμε πώς να τα χρησιμοποίησεις για να μην καταλήξεις να φας και πάλι μια καψαλισμένη ομελέτα. Ψάξαμε και βρήκαμε συνταγές για να δεις τα αυγά αλλιώς και μια δοκιμή πλέον επιβάλλεται.

Ζεστή σαλάτα με φασολάκια, αυγά και παξιμάδια

Υλικά για τη σαλάτα: 600 γρ. πράσινα φασολάκια (φρέσκα ή κατ/να), αλάτι, 2-4 αυγά, λίγο ξύδι, 3-4 παξιμαδάκια κριθαρένια, 80 γρ. σκληρό τυρί, σε flakes.

Υλικά για το dressing: 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο, χυμό από 1 λεμόνι, ½ κ.σ. μουστάρδα καυτερή, ξύσμα λεμονιού, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Εκτέλεση: Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό, το αλατίζουμε καλά και το βάζουμε να βράσει. Παράλληλα βάζουμε τα αυγά σε μικρή κατσαρόλα ή μπρίκι (αναλόγως πόσα είναι) και τα καλύπτουμε με κρύο νερό και λίγο ξύδι. Τα βάζουμε στη φωτιά. Όταν αρχίσει να βράζει το νερό, τα καλύπτουμε με καπάκι, τα αποσύρουμε και τα αφήνουμε για 4 λεπτά.

Όταν βράσει το νερό στη μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε μέσα τα φασολάκια και τα αφήνουμε να βράσουν για 5-6 λεπτά. Εάν τα θέλουμε πιο μαλακά, τα αφήνουμε μέχρι 10 λεπτά. Όσο βράζουν τα φασολάκια, ετοιμάζουμε το dressing. Σε μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το ξύσμα λεμονιού.

Βγάζουμε τα φασολάκια με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε στο μπολ με το dressing. Ξεπλένουμε τα βρασμένα αυγά με άφθονο κρύο νερό, βγάζουμε προσεκτικά τα τσόφλια και τα βάζουμε μέσα στη σαλάτα.

Προσθέτουμε τα παξιμαδάκια σπασμένα και τα flakes τυριού, ανακατεύουμε να πάει το dressing παντού και να δέσουν τα υλικά και σερβίρουμε.

Η συνταγή εδώ 

Πατάτες με αυγά γιαχνί

Υλικά: 6 πατάτες, 3 κρεμμύδια, 1/4 φλ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. πελτές ντομάτας, 6 αυγά, 1 κλων. θυμάρι φρέσκο ή 1 δαφνόφυλλο, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, λίγη ξινομυζήθρα, βραστό νερό.

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε πρώτα τις πατάτες και τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.

Τα βάζουμε σε ελαιόλαδο μέσα σε κατσαρόλα να μελώσουν (όχι να ξανθύνουν) για 8-10 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά.

Ρίχνουμε τον πελτέ, το αλάτι, το πιπέρι και βραστό νερό τόσο, ώστε να καλυφθούν οι πατάτες μας μέσα στην κατσαρόλα. Τα αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά. Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο ή λίγο θυμάρι και ρίχνουμε τα αυγά στο γιαχνί μας.

Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε για 1 λεπτό ακόμα στη φωτιά. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε σκεπασμένο το φαγητό μας αυγά με πατάτες γιαχνί, μέχρι να σεταριστούν (να σταθεροποιηθούν δηλ. στην πυκνότητα που τα θέλουμε-μελάτα ή σφικτά) τα αυγά.

Η συνταγή εδώ 

Shakshuka (ανατολίτικα αυγά με ντομάτα, φέτα και μπαχαρικά)

Υλικά: 40 ml ελαιόλαδο, 2 μικρές καυτερές πιπεριές, φρέσκες ή ξερές, ψιλοκομμένες, 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, 2-3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες, 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη, 1 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα, 750 γρ. φρέσκες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες (αν δεν βρούμε νόστιμες, τις αντικαθιστούμε με ντοματάκια κονσέρβας), 1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος, 6 αυγά, 120 γρ. φέτα, τριμμένη, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σωτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και τις καυτερές πιπεριές για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε το κύμινο, την πάπρικα, τις ντομάτες και αλατοπίπερο και βράζουμε για 10 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρώς.

Σπάμε τα αυγά (μάτια) και τα ρίχνουμε στη σάλτσα. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι. Σβήνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε (στο ήδη ζεστό μάτι) για περίπου 3-4 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τα αυγά όπως μας αρέσουν.

Σκορπίζουμε τη φέτα και αποσύρουμε από τη φωτιά. Συνοδεύουμε με αραβικές πίτες ζεσταμένες στο γκριλ για 1-2 λεπτά.

Συνταγή εδώ 

Scrambled eggs με μαυρομάτικα φασόλια

Υλικά: 1 ντομάτα, 2 κ.σ. βούτυρο, 4 αυγά, μέτρια, 150 γρ. μαυρομάτικα φασόλια, βρασμένα, που έχουν περισσέψει, 100 γρ. τσένταρ, τριμμένο

Για το σερβίρισμα:1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο, 1 φέτα ψωμί για τοστ, φρυγανισμένη και κομμένη στα 2

Εκτέλεση: Κόβουμε την ντομάτα σε κυβάκια. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Σπάμε τα αβγά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.

Ρίχνουμε τα αβγά στο τηγάνι μαζί με την ντομάτα, τα μαυρομάτικα φασόλια και το τσένταρ. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να διαλυθούν εντελώς τα αβγά, για περίπου 2-3 λεπτά.

Μόλις πήξουν τα αβγά, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Μοιράζουμε τα αβγά σε 2 πιάτα και σερβίρουμε με το φρέσκο κρεμμυδάκι και το ψωμί.

Η συνταγή εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v