Η Χάλκη είναι ένας τοσοδούλικος παράδεισος

Παραμυθένιο λιμανάκι, καρτποσταλικές παραλίες κι εξαιρετικό φαγητό συνθέτουν ένα ειδυλλιακό σκηνικό στο πρώτο GR-ECO νησάκι της χώρας.

Η Χάλκη είναι ένας τοσοδούλικος παράδεισος

Η Χάλκη είναι ένα από τα μικρότερα νησιά των Δωδεκανήσων με ελάχιστους κατοίκους –λιγότερους από 500- και βρίσκεται ανάμεσα στη Ρόδο και την Τήλο. To μικροσκοπικό μα και πεντάμορφο νησάκι έγινε πριν 2 χρόνια το πρώτο GR-ECO island υιοθετώντας μια ξεκάθαρη «πράσινη» κατεύθυνση η οποία περιλαμβάνει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την παραγωγή καθαρής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού, την παροχή αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων και υποδομών επαναφόρτισης με ταυτόχρονη ενσωμάτωση «έξυπνων» συστημάτων δημόσιου φωτισμού.

Πως πάμε εκεί ρε παιδιά;

Αν επιλέξεις το πλοίο τότε θα πρέπει να προετοιμαστείς για ένα μακρύ ταξίδι (19 ωρών) με το one-way εισιτήριο να κοστίζει 45,50€ τη στιγμή που η αντίστοιχη τιμή εισιτηρίου για το αυτοκίνητο ανέρχεται στα 128€. Η πιο συνήθης επιλογή ωστόσο για να φτάσεις στη Χάλκη είναι να πετάξεις αεροπορικώς μέχρι τη Ρόδο με το εισιτήριο μετ’ επιστροφής στα 116€ κι από εκεί να πάρεις πλοίο για την Χάλκη. Το κόστος του one-way εισιτηρίου για το δρομολόγιο Ρόδος Χάλκη είναι στα 8,20€ ενώ η αντίστοιχη τιμή εισιτηρίου για το αυτοκίνητο ανέρχεται στα 27,70€.

Τι έχει να δούμε εκεί;

Ξεκινάμε φυσικά από το κουκλίστικο λιμανάκι – ξεκάθαρα ένα από τα ομορφότερα του Αιγαίου – πριν βολτάρουμε στον μοναδικό οικισμό της Χάλκης, το Νημποριό, το οποίο απαρτίζεται από δεκάδες σπιτάκια σε διάφορα χρώματα, δημιουργώντας ένα σκηνικό άξιο πολλών φωτογραφιών. Οι μέρες στη Χάλκη περνούν χαλαρά και ήρεμα, με τις βόλτες να επικεντρώνονται στο όμορφο δημαρχείο, τον οικισμό με τα πέτρινα αρχοντόσπιτα και το ακατοίκητο σήμερα Παλιό Χωριό, για το οποίο δεν θα χρειαστείς περισσότερη από μία ώρα χαλαρού περπατήματος. Στα οπωσδήποτε της Χάλκης είναι φυσικά το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα από το φρούριο των ιπποτών- με υπέροχη θέα στο Καρπάθιο πέλαγος-, το οποίο θα εκτιμήσεις δεόντως είτε είσαι ρομαντική ψυχή είτε όχι.

Συνεχίζουμε το sightseeing με επόμενη στάση στο Καμένο Σπήλιο, ίσως ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού. Στο σπήλαιο αυτό που λες είχαν καταφύγει όλα τα γυναικόπαιδα της Χάλκης τον 17ο αιώνα για να ξεφύγουν από την εκδικητική μανία του Ιταλού Ναυάρχου Φραγκίσκου Μοροζίνι, γιατί όταν οι ντόπιοι -της Χάλκης ντε- είχαν ειδοποιήσει έγκαιρα τους Οθωμανούς της Ρόδου για την άφιξη του στο νησί. Πολύ γραφικά είναι τα μοναστήρια του Αγίου Ιωάννη του Αλάργα (εκεί γίνεται μεγάλο πανηγύρι στις 29 Αυγούστου αλλά και του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Παλαρνιώτη με μια τουλάχιστον εντυπωσιακή θέα.

Αν είσαι φανατικός περιπατητής τότε αξίζει να κάνεις τη διαδρομή προς τη Μονή Ταξιάρχη Μιχαήλ του Παλαρνιώτη, που ξεκινά από το λιμάνι και περνάει από το Χωριό. Αν πάλι όχι μην ξενερώσεις την παρέα κρίμα είναι, αφού ακόμη κι οι αρχάριοι πεζοπόροι την καταφέρνουν μια χαρά ενώ στο τέλος βγάζουν κι αναμνηστική φωτογραφία.

Πού θα βουτήξουμε;

Ο Πόνταμος είναι ίσως η πλέον ξακουστή παραλία του νησιού σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι –περί τα λεπτά περπάτημα- με λευκή αμμουδιά και διάφανα νερά που θα σε ενθουσιάσουν. Αν είσαι της οργανωμένης πλατσουριστικής εμπειρίας τότε θα εκτιμήσεις τις ομπρελίτσες και τις ξαπλώστρες που υπάρχουν εκεί. Αν πάλι όχι θα απλώσεις πετσετούλα και δεν θα σου πει κανείς κουβέντα. Οργανωμένα είναι και τα Κάνια που επίσης πρέπει να βρεθούν στο beach-trip σου, ενώ το Γυάλι με τα κρυστάλλινα νερά αλλά και τα Φτενάγια με το εντυπωσιακό βραχώδες σκηνικό τους.

Αν θες να το ζήσεις παραδεισένια πρέπει να πάρεις το καραβάκι και να ανακαλύψεις την αποστομωτική ομορφιά της Αρέτας και της Τραχειάς. Πάρε και μάσκα γιατί τέτοιος βυθός κρίμα να μείνει ανεξερεύνητος.

Τι θα φάμε;

Η καλή μέρα ξεκινά από τον Φούρνο του Δημήτρη για μπουγάτσα, τυρόπιτα με θυμάρι ή κάποιο από τα υπόλοιπα καλούδια του. Για ψαρικά πας συστημέν@ στη Μαύρη Θάλασσα με το κύμα να σκάει στα ποδαράκια σου. Εδώ όπως και δήποτε δοκιμάζεις το ντόπιο χαλκίτικο γαριδάκι, ενώ αν είσαι φαν των μαγειρευτών πρέπει να κάνεις μια επίσκεψη στο Remezzo. Το νησί μπορεί να μην έχει πολλά ταβερνάκια ωστόσο το φαγητό είναι πεντανόστιμο στα περισσότερα εξ αυτών και ειδικά στα τεβερνάκια του Κώστα και του Μπάμπη. Να μην φοβηθείς να δοκιμάσεις και τις τοπικές νοστιμιές όπως είναι το κατσικάκι οφτό (γεμιστό με ρύζι και μυρωδικά), τα χαλκίτικα μακαρούνια (ζυμαρικά) και κούλια (ζυμαρικά σε σχήμα κοχυλιού) αλλά και το αξεβοτύριαστο (τοπικό τυρί του νησιού). Μετά η μέρα ή μάλλον η νύχτα πρέπει να κλείσει ιδανικά με ποτάκι στο Λα Πιάτσα.

Πού να μείνουμε;

Το Kiki & Nina μοιάζει ιδανική επιλογή με το δίκλινο στα 65€ τη βραδιά. Αντίστοιχα εξαιρετική επιλογή και το Althea Appartments με το δίκλινο να κοστίζει 75€ ανά διανυκτέρευση. Στη Villa Amalia από την άλλη θα την περάσεις ζάχαρη δίνοντας 115€ για ένα δίκλινο τη βραδιά όπως και στο κουκλίστικο Casa Piedra με το κόστος του δικλίνου να ανέρχεται στα 118€ ανά διανυκτέρευση.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v