Ξέρουμε πού θα πας στην Αλόννησο και φέτος το καλοκαίρι

Η πανέμορφη «κόρη» των Σποράδων σε περιμένει στα γραφικά της χωριουδάκια, στις υπέροχες παραλίες της και στις instagrammable γωνιές της και φέτος το καλοκαίρι.
Ξέρουμε πού θα πας στην Αλόννησο και φέτος το καλοκαίρι

Η Αλόννησος είναι αναμφίβολα το πιο ιδιαίτερο νησί των Σποράδων. Παρότι βρίθει πράσινου και μαγευτικών τοπίων, κρατά έναν πιο εναλλακτικό χαρακτήρα που της δίνει έναν μυστηριώδη αέρα και σε καλεί να ανακαλύψεις τις κρυμμένες χάρες της.

Πως θα πάω εκεί Μανωλιό μου;


Ακτοπλοϊκώς από τα λιμάνια του Βόλου, της Κύμης και του Μαντουδίου. Αν επιλέξεις τον Βόλο τότε θα χρειαστεί να πληρώσεις 77€ πήγαινε έλα, ενώ το αυτοκίνητο κοστίζει 222€. Μέχρι εκεί βέβαια θα χρειαστείς κι 120€ βενζίνη πήγαινε έλα, μαζί με 40€ για τα διόδια μετ’ επιστροφής. Το Μαντούδι κι η Κύμη είναι εμφανώς πιο οικονομικές λύσεις αφού στο πρώτο τα ακτοπλοϊκά του κάθε επιβάτη κοστίζουν 50€ πήγαινε έλα, ενώ για το αυτοκίνητο υπολόγισε 124€ μετ’ επιστροφής.

Αντίστοιχα, η βενζίνη πήγαινε έλα μέχρι το Μαντούδι δεν θα ξεπεράσει τα 50€ και τα διόδια τα 7€. Αν πάλι επιλέξεις την Κύμη τότε υπολογίζεις 50€ κατ΄ άτομο για εισιτήριο μετ’ επιστροφής, ενώ το αντίστοιχο εισιτήριο για το αυτοκίνητο κοστίζει 118€ πήγαινε έλα. Για βενζίνη και διόδια υπολόγισε στα 60€ μετ’ επιστροφής.


Το Λιμάνι κι η Χώρα λένε τίποτα;



Το Λιμάνι της Αλοννήσου λέγεται Πατητήρι κι όπως καταλαβαίνεις από το όνομα συνδέεται με τη μακρά σχέση των ντόπιων με την αμπελουργία που έχει γεννήσει κατά καιρούς εξαιρετικές ετικέτες κρασιών. Από τα ταβερνάκια θα μπορείς να αγναντεύεις τα δυο δίδυμα νησάκια απέναντι, αλλά και τα μυσταγωγικά φωτισμένα βράχια του λιμανιού τη νύχτα.

Η Χώρα από την άλλη είναι η παλιά πρωτεύουσα του νησιού κι είναι αναμφίβολα μια από τις πιο ερωτεύσιμες χώρες που θα βρεις σε ελληνικό νησί. Μικρή σε μέγεθος, γυρίζεται πολύ εύκολα. Ξεχωρίζει για τον μύλο της, τα αλώνια της στην είσοδό της, ό,τι έχει απομείνει από το κάστρο της, τις παλιές εκκλησίες της (όπως του Αγίου Δημητρίου, του Χριστού, του Αγίου Αθανασίου και του Αγ. Γεωργίου), το κτίριο του επί Ενετοκρατίας Διοικητηρίου. Τα σοκάκια της είναι ολάνθιστα, σκεπασμένα με κληματαριές και σπαρμένα με πέτρινα σπιτάκια που θα σε κάνουν να θες να μετακομίσεις εκεί μόνιμα.

Μην ξεχάσεις να κάνεις κι ένα tour στα χωριουδάκια της όπως τη Στενή Βάλα. Η διαδρομή για το χωριουδάκι αυτό περνάει μέσα από πυκνά πευκοδάση και ελαιώνες και οδηγεί από ψηλά στην καταπληκτική θέα των ορμίσκων της νοτιοανατολικής ακτής. Αντίστοιχα αξίζει να πας στον Ρουσούμ Γιαλό, 10 μόλις λεπτά με τα πόδια μακριά από το Πατητήρι για να θαυμάσεις το εντυπωσιακό βραχώδες τοπίο. Στη Βότση σαν πας θα συναντήσεις ένα λαβυρινθώδες ψαροχώρι γεμάτο υπέροχες στενές οδούς, σοκάκια και δρομάκια που σφύζουν από ζωή κι ομορφιές.

Υπάρχει τίποτα άλλο να δούμε;



Το sightseeing το Αλοννησιώτικο έχει μπόλικες στάσεις. Το μεγαλύτερο καμάρι της Αλοννήσου είναι φυσικά το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων που είναι το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό θαλάσσιο πάρκο και το πρώτο στην Ελλάδα. Εκεί θα βρεις και το Κέντρο Περίθαλψης Μεσογειακής Φώκιας που… ξεκαλοκαιριάζει στις Σποράδες, αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο να σε πλησιάσει μιας και γουστάρει όντως να είναι μονάχους, μονάχους.

Αν τώρα είσαι της κατάδυσης πρέπει να γνωρίζεις ότι στην Αλόννησο υπάρχει και το περιβόητο Υποβρύχιο Μουσείο, το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα που είναι ανοιχτό στο κοινό. Το ναυάγιο είναι πλέον ανοιχτό σε δύτες αναψυχής, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να το εξερευνήσουν, με την καθοδήγηση έμπειρων δυτών, που θα τους βοηθήσουν να απολαύσουν αυτή την εμπειρία ζωής.

Που θα πλατσουρίσουμε;



Aν είσαι φαν των οργανωμένων παραλιών τότε πρέπει να επισκεφθείς τον Άγιο Δημήτριο μια μοναδική και εξωτική παραλία με καταγάλανα νερά και την κατάλευκη άμμο. Άλλη λατρεμένη Αλοννησιώτικη παραλία είναι αυτή του Λεφτού Γιαλού με την μοναδική θέα προς τα δύο ερημονήσια, τα Δύο Αδέλφια. Η παραλία περιβάλλεται από γκρίζους βράχους και καλύπτεται από λευκές πέτρες και πολύ ψιλά πετραδάκια. Για το Κοκκινόκαστρο είναι πολύ πιθανό να έχεις ακούσει καθώς είναι από τις πλέον εντυπωσιακές παραλίες του νησιού με τη βαθιά γαλάζια θάλασσα, τους απότομους βράχους, την κίτρινη άμμο, τις πολύχρωμες πέτρες και τα πράσινα πεύκα.

Αντίστοιχα η Χρυσή Μηλιά θα σε αιχμαλωτίσει με την ομορφιά της, τα καταγάλανα νερά και το λεπτό βοτσαλάκι της. Στα πέριξ είναι βέβαιο ότι θα πετύχεις κάποιον να κάνει θαλάσσια σπορ. Ο Μικρός κι ο Μεγάλος Μουρτιάς έχουν πιστούς λουόμενους θαμώνες ενώ τις Σπαρτίνες προτιμούν οι fans του γυμνισμού. Η Μηλιά και η Βότση αντίστοιχα δεν πρέπει να λείπουν από το παραλιακό σου trip μιας και είναι ότι πρέπει για γρήγορες βουτιές και χαλάρωση στους μικρούς κολπίσκους τους.

Να φάμε και τίποτα όμως ναι;

Στον “Ελαιώνα”, πάνω στο κύμα της παραλίας του Λεφτού Γιαλού, μπορείς να δοκιμάσεις αλοννησιώτικα και ελληνικά πιάτα, καλομαγειρεμένα με πατροπαράδοτες συνταγές και αγνά υλικά.Παραδοσιακές πίτες, κατσικάκι από τα κοπάδια του νησιού και γευστικότατα πιάτα με ολόφρεσκα θαλασσινά, ψαρεμένα από ντόπιους ψαράδες συμπληρώνουν τον κατάλογό του.  Σε μια υπέροχη γωνιά πάνω από τη θάλασσα του Μεγάλου Μουρτιά το Μελτέμι κρατά ψηλά τη σημαία της παραδοσιακής ψαροταβέρνας σερβίροντας εκλεκτά μεζεδάκια που μυρίζουν θάλασσα. 

Αν είσαι φαν των γραφικών ταβερνακίων τότε πρέπει να βάλεις στη φαγητολίστα σου και την Αστροφεγγιά που είναι η χαρά του μεζεδολάγνου στο νησί σερβίροντας πεντανόστιμα πιάτα. 

Και που θα μείνουμε;

Στη Βότση υπάρχουν πολύ οικονομικές επιλογές όπως το George Rooms με 37€ το δίκλινο ανά διανυκτέρευση αλλά και το Alexandros Appartments με 46€ το δίκλινο το βράδι. Πολύ καλή επιλογή είναι και το Julieta’s House στο Πατητήρι με 44€ το δίκλινο ανά διανυκτέρευση

 

*Οι τιμές αφορούν την περίοδο 10 έως 20 Ιουλίου

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v